onsdag 6. mai 2015

Spiselige engkarseblomster

Det er så deilig når den lys lilla engkarsen blomstrer. Hos meg dekker den noen steder store deler av gressmatten, og plenklipperen må fint holde seg i ro til blomstringen er på hell. Når plenen bare må klippes blir det plukket store lyslilla buketter som får stå både inne og ute.


Men nå skal jeg også begynne å spise den. Leste en artikkel i Haugesunds Avis i forrige uke at engkarseblomsten smaker som pepperrot. Det var styreleder i Haugesund hagelag, og også aktiv i Haugaland Sopp- og nyttevekstforening, Gro Marie Hetland, som ble intervjuet. Hun snakket selvsagt om skvallerkål og løvetann, men fortalte også at marikåpens unge blader er gode i salaten, og at rognskudd kan brukes til te. Visste du at oppklippet furunål kan erstatte rosmarin?

Ramsløk er også populær for tiden, jeg har litt lyst til å hente den inn i hagen selv, men foreløpig har jeg klart å motstå fristelsen. Jeg vokste opp i et hav av ramsløk og vet hvordan den sprer seg. Men spennende er den, Nordens egen hvitløk. Både blad og løk kan brukes, men vær sikker på at det er ramsløk og ikke liljekonvall du har funnet, for liljekonvallen er dødelig og den liker å vokse i samme områder som ramsløken.


6 kommentarer:

 1. Jeg har også noen lys lilla blomster som sprer seg utover plenen. Kan det være engkarse? Du kan se ett nærbilde av den i mitt siste innlegg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så du at jeg var inne og kommenterte, jeg tror det må være engkarse.

   Slett
 2. Det er visst mer som er spiselig enn det jeg var klar over:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, egentlig er det jo mye som er spiselig både innenfor og utenfor hagegjerdet, men jeg er ikke så flink til å benytte det - er alltid litt redd for at det jeg tror er en spiselig plante ikke skal være det, men bare noe som ligner.

   Slett
 3. Ja, engkarsen er vakker der den dekker markene i mai! Akkurat nå står plenen full i hagen, og jeg skrev akkurat det samme som deg på bloggen min i går; plenen får ikke klippes før karsen er ferdiblomstret! Ha en fin lørdagskveld! Hilsen Anne-Kristin i Bergen

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Så kjekt å høre at det er andre også som prioriterer engkarsen foran nyklippet plen.

   Slett