fredag 8. mai 2015

Nydelig, hurtigvoksende klematis

Jeg elsker klatrende, viltvoksende planter. Et av mine fineste bekjentskaper er klematisen Montana Rubens. Allerede første året klatret den kjapt oppover veggen, året etter var den over taket på uthuset, i dag etter en seks, sju år er den lille bygningen nesten helt dekket, enda den ivrige klatreren måtte skjæres godt tilbake for et par år siden da taket måtte repareres. Den eneste klippingen jeg gjør ellers er at jeg må klippe rundt døren for å kunne bruke den.

Her er det omtrent to år siden den ble plantet.


Denne klematisen begynner å blomstre nå i mai, allerede har den store knopper, så det er nok ikke lenge til de åpner seg. Den fortsetter å blomstre utover i juni, og får en litt mer beskjeden blomstring utover høsten. Noe av det fine er at den også har dekorative blad som sitter på langt etter at alt annet har mistet bladene. Om vinteren er den en studie av en virvelvind av greiner flettet i hverandre.

På dette bildet har den stått her en tre, fire år. Det er tatt i juli så den er avblomstret, men den storblomstrede klematisen i forgrunnen, en president, har overtatt blomstringsjobben. 

Jeg har prøvd mange klematiser som ikke har klart seg så godt, men disse to har ikke gitt opp. Klematis liker skygge på på beina, og de er glad i kalk. Når du går til anskaffelse av klematis vær klar over at det er flere typer og noen skal klippes helt ned hvert år. Jeg liker best de som ikke skal klippes.

4 kommentarer:

 1. Så godt med tips til klematis. Flere av klematisene mine har gitt opp etter 2-3 år. Jeg synes klematis er så vakkert, men jeg lurer på hva jeg gjør feil når de ikke klarer seg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, si det. Det er ikke alltid mine klarer seg heller. Tror det ofte er at jeg ikke har vært nøye nok med hvor jeg har satt dem. Vet at de ikke alltid liker seg inntil husveggen, der kan det bli for tørt. Jeg tror de småblomstrende og alpeklematisen er enklere å få til enn de storblomstrede, men jeg har nå klart å ta livet av noen alpeklematiser også.

   Slett
 2. Klematiser er så utrolig flotte, å for en idyll du har skapt rundt det uthuset! Så fiint :) Ha en fin 8.mai :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du likte. Jeg liker det litt sånn overgrodd.

   Slett