mandag 4. mai 2015

Basilikumformering

Vanligvis pleier jeg å ha drivhuset fullt av basilikum, men i år har jeg foreløpig ikke fått sådd noe. Når mannen min kom hjem med en litt slapp butikkutgave her om dagen, kom jeg på noe danske Camilla Plum viste i et av sine tv-program. Hun tok en potte basilikum kjøpt i en matbutikk og delte den opp i sine enkelte bestanddeler og plantet hver enkelt rot i en egen potte. Så klippet hun alt ned til rett over nederste bladpar med nye skudd i bladhjørnene. Det gjorde jeg også. Noen få var så kraftige at det var mulig å klippe dem ned, mens de aller fleste var så små at de bare hadde et bladpar. Nå blir det veldig spennende å se om disse småplantene kan komme seg, for en ting er i hvert fall helt sikkert, og det er at de hadde dødd hvis de ikke ble pottet om.Basilikum liker varme mer enn de fleste andre urter. Den liker varme så godt at den ikke vil trives noe særlig ute i en norsk hage, uansett beliggenhet. Det aller beste er derfor å ha den i drivhus, men foreløpig tror jeg det er for kaldt om natten. En annen ting som er viktig er at den liker jevn vanning, får den ikke det blir den mindre motstandsdyktig og da kommer lusene. Men det finnes mange basilikumsorter, og noen er mer hardføre enn andre. Det finnes også sorter som kan overvintres inne, men de har jeg ikke rukket å prøve. Jeg skal gi tilbakemelding på hvordan det går med dette basilikumprosjektet, og hører gjerne fra deg hvordan det gikk hvis du har prøvd. Fungerer det ikke kan jeg fortsatt rekke å så.

5 kommentarer:

 1. Dette har jeg lyst å prøve også. Å nå har mannen min kjøpt ett lite drivhus, så da får jeg snart ett sted å ha de. Ha fin dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så deilig med et drivhus. I hvert fall når det ikke stormer, mistet en hel haug med ruter i vinter. Men det er verdt det uansett.

   Slett
 2. Ja jeg har tenkt en del på disse stormene her i vest. Må vel regne med å miste noen ruter jeg også :)

  SvarSlett
 3. Hei

  Jeg svarte deg på bloggen min angående camellia. Ser at du bor i Rogaland, og hos deg burde de klare seg fint ute. De klarer seg fint i mildt klima, men hos meg i sone 4 går det ikke dessverre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mener du at de klarer seg ute om vinteren her?

   Slett