onsdag 13. mai 2015

Spennende urter og litt til

I går hadde vi besøk av Olav og Lis Vandeskog fra Grønsfjord Staudegartneri på Lindesnes i hagelaget. De hadde med seg masse spennende urter og spesielle stauder, og jeg fikk også kjøpt meg litt.
Jeg kjøpte en rosmarin foxtail, som heter foxtail fordi greinene svinger seg som en revehale, du kan så vidt se de lyseblå blomstene på bildet her. For mange år siden hadde jeg en rosmarin som overvintret i flere år, den ble stor og ble hvert år overdrysset med lyseblå blomster. Kanskje jeg må passe bedre på denne enn det jeg har gjort med de jeg har hatt de siste årene, og som bare har vart en sesong. Min siste rosmarin klarte seg fint hele vinteren, men sa takk og farvel nå når våren kom, dårlig gjort. Kjøpte også en malurt (abrodd), det er den som står til høyre med brune greiner. Den skal visstnok være fin å ha i lukteposer så det blir spennende å prøve. Foran til venstre står en balsam balsamita major, jeg vet absolutt ingenting om denne, men var som snarest innom en nettside som omtalte gamle stauder i Agder, og der stod det at den var en gammel duft-, lege- og krydderplante som danner store tuer av grågrønne blad. Den får hvite prestekrageblomster. Blir spennende å lære mer om denne. De hvite blomstene midt foran er fylte hvitveis, som jeg håper jeg klarer å holde i live. Til slutt kjøpte jeg en jordbærplante som visstnok får røde blomster. Har ikke klart å finne noe ut om den, på merkelappen tror jeg det står fragaria migrescens, men finner ikke noe på nettet. Tar gjerne i mot innspill hvis noen vet noe om den, eller om noen av plantene for den del.

I den grå sinkkassen bakerst står forresten frøsådde minitagetes, som jeg pleier å så hvert år.Etter hvert blir de sånn som på bildet nedenfor.

6 kommentarer:

 1. Mye nytt og spennende inne hos deg nå. Lykke til med alt det nye:) Ha en riktig fin maidag :)

  SvarSlett
 2. Takk for det, i like måte. Jeg gleder meg til å gå ut og plante, foreløpig er det sol også og ikke det regnet som ble meldt.

  SvarSlett
 3. Det er kjekt med urter! Greit å ha noe som lett smaksetter maten. Jeg tar gjerne å klipper opp urter over salaten, og plutselig er den mye mer spennende! Ha en fin kveld! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Det er så fint å ha ute i hagen i stedet for å måtte gå i butikken.

   Slett
 4. Jeg kjøpte ei jordbærplante med rosa blomster for et par år siden. Husker dessverre ikke navnet. Den har ikke like gode bær som de vanlige. Jeg hadde den først i en potte, og plantet den i bedet for å overvintre den. Den har siden stått i bedet, så den er tydeligvis nokså herdig. Malurt sådde jeg i fjor, men ikke dan du har kjøpt. Min har grå blader. Veldig lett å så, og jeg fikk mange planter. Håper den blir fin kontrastplante mot det grønne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har en jordbærplante med røde blader fra før, men denne har annerledes blader så jeg er spendt på hvordan den blir. Har prøvd meg på Malurt før også, men den var helt annerledes og forsvant ut etter en sesong. Er veldig spent på hvor stor denne blir, men det er jo litt greit at den skal klippes ned hvert år, gjelder bare å huske på det..

   Slett