fredag 15. mai 2015

Hagearbeid gir helsefordeler

Hagearbeid er det som gjør folk lykkeligst, uansett hvor I verden de bor. Fra tid til annen dukker det opp undersøkelser som viser dette. I aprilutgaven av engelske Country Living går de enda lenger i å hevde at hagearbeid har en direkte innvirkning på helsen. Den ene eksperten etter den andre uttaler hvor viktig dette er, ja selv bare det å gå inn i en hage eller en park skal være nok til å redusere blodtrykk og muskelspenninger. 


Bare se hvor lykkelig mannen min blir av å hjelpe til i hagen.


Tusenfryd i plenen gjør meg lykkelig.

Men det å bli skitten på fingrene og gjøre selve jobben kan gi enda bedre resultater, og det å dyrke noe du selv spiser etterpå er det aller beste. Sir Richard Thompson, tidligere president av the Royal College of Physicians mener at leger bør tilby kurs i hagearbeid til pasienter som lider av depresjon eller har hatt slag. Det har også vist seg at hagearbeid i tillegg er supert for å takle angst og demens. Det sies at folk som har gjennomgått operasjon og som har utsikt mot trær kommer seg raskere og trenger mindre smertestillende enn de som ikke har vært like heldige med utsikten.

Denne hvite løkblomsten som snart begynner å blomstre gjør meg først litt irritert fordi den er overalt med sine ganske stygge bladtuer, men så snart blomstene viser seg blir jeg lykkelig igjen. Den bodde i hagen da vi flyttet hit, så hvis det er noen som vet hva den heter blir jeg enda lykkeligere. Den blå er en kattemynte.

Hagearbeid øker energien, forbedrer humøret og hjelper på stress og spenninger. I tillegg skal hagearbeid forbrenne 400 kalorier i timen, og all bøying og strekking er bra for leddene.

Så da er jeg igjen på vei ut til noen helsebringende treningstimer i hagen. I dag skal enda flere planter ut i friluft, noen av pelargoniastiklingene skal få større potter, og jeg har tenkt å rydde i utestuen.  

Hele vinteren og våren gleder jeg meg til å kunne sitte ute i hagen og spise og slappe av. Den nærmeste busken heter stjernetopp (deutzia hybrida mont rose). Den blomstrer ikke før i juni, dette bildet er fra i fjor.
3 kommentarer:

 1. Å drive ute i hagen gjør i allefall meg lykkelig:) Nå for tiden blir jeg overlykkelig når jeg ser stauder som dukker opp igjen etter vinteren og jeg gleder meg stort til å se staudene jeg sådde i fjor blomstre for første gang.

  SvarSlett
 2. Alt du skriver om her støttet jeg helt! Hagearbeide er bra for det meste, og så får vi både mosjon og frisk luft. I tillegg så har vi alle de flotte blomstene å se på. Bedre hobby kan en ikke ha :))

  God 17. mai!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fint å se staudene når de kommer opp av jorden, noen stauder blir jeg like overrasket over å se hvert år, glemmer rett og slett at jeg har dem. Helt enig i at hage er en super hobby. Fin helg og 17. mai til dere også.

   Slett