søndag 24. mai 2015

Aronia fra vår til høst

Mer antioksidanter enn blåbær sies det om aronia, eller svartsurbær som den også heter, og som er en av mine favoritthekker. Den har ikke fått navnet uten grunn, for bærene er både svarte og sure, ja bitre, men altså stappfulle av helse. Jeg bruker bærene i saft, gjerne sammen med solbær, eller de kan smaksettes med mynte eller friskes opp med for eksempel sitron. Men nå aller først er det blomstene. Små, søte blomster som jeg så var i ferd med å åpne seg i går.

Aroniablomstene kommer nå i slutten av mai og er veldig søte.

Aronia Melanocarpa, som hekken min heter, en kort L-formet hekk som både gir sitteplassen på terrassen live for sønnavinden, men som også er fin å ha i ryggen når en har lyst å sitte og kose seg på plenen. Denne hekken blir omtrent 2 meter høy, jeg har kjøpt den i en pakke med ti hekkplanter, men den kan også kjøpes som busker. Den tåler skygge, liker fuktig jord og er herdig til sone 6-7. Min får sol hele dagen, og det ser nå ut som den liker det også. Den eneste fukten den får er den som kommer ned fra himmelen, men det er jo ikke så rent lite her på vestlandet.

Aroniabærene blir store og svarte, og er elsket både av fugler og kaniner. Og mennesker.
Høyt henger de og sure er de, men spise dem det vil kaninene også. Når ikke Emma mater Tass med aroniabær
snauer han de nederste greinene eller leter etter bær som har falt ned.  

Det sies at en skal gi aroniabærene noen frostnetter så blir de ikke så beiske, men min erfaring er at hvis jeg skal vente så lenge med å høste så kommer fuglene og tar dem først, svære flokker med fugler på vei sørover kan jafse i seg alle bærene på null komma null. Da er det bedre å legge dem en stund i fryseren. Det blir alltid noen som henger igjen til fuglene allikevel.

Fine høstfarger er en bonus.
Gleder meg til det blir litt varmere i været, på ekstra fine dager hender det at jeg flytter kontoret ut og bytter ut kontorstolen med en strandstol. Da er det aroniakroken som er favorittplassen.

Aroniahekken lager rom i hagen.

12 kommentarer:

  1. Så flott med en hekk som blomstrer, som du kan høste av og bruke som hagerom. I tillegg fin farge om høsten. Bedre enn ett kinderegg :) God pinse :)

    SvarSlett
  2. De er kjempegode i saft ja! Har du prøvd å blande dem med krekling, om du har tilgang til det?

    SvarSlett
  3. Åja...dette er en av favorittene i hagen min og!
    Så mange gode ting ved Aronia...blomstene,bærene,fargene og at fuglene elsker den.Får alltid en flokk med sidensvans som spiser seg mette på vei sørover hver høst...da bør jeg ha plukket det jeg vil ha for etter det er det rensket:)
    God helg videre:)

    SvarSlett
  4. Tror at jeg må prøve meg på noen aronia busker. Det var vakre blomster de hadde. Det er jo et ekstra pluss at de er så sunne :)

    SvarSlett
  5. Så søte og fine blomster, det var på treet. Godt at dem kan spises, og at kaninen også kan benytte seg av godbitene.
    Klem Vivi

    SvarSlett
  6. Kanskje noe å prøve for meg også, som liker planter som kan brukes til mer enn pynt :-). Du spurte hva jeg brukte løpstikke til. I super, sauser, lapskaus og diverse kjøttretter. Du har rett i det lett blir for sterk, men om du har løpstikk i fra starten av tilbredingen får den en rund og fin smak. Og for at smaken ikke skal bli dominerende, så bruk den med forsiktighet. Når jeg lager supper på denne tiden av året bruker jeg å ta en liten bukett blader, binde dem sammen, og la dem koke i kraften en liten stund. Så fjerner jeg hele buketten, og koker videre. Prøv igjen :-). Det er ellers en flott plante å se på også.

    SvarSlett
  7. Ja en slik hekk er utrolig vakker, særlig om høsten, og tett og fin hele sommeren:)

    SvarSlett
  8. Hei! Tusen takk for hyggelig kommentar. Forglemmegei må du nesten glemme etter at de har blomstra, så de får frøså seg. Her dukker de opp overalt uavhengig av hva frøene lander på.
    Aronia har jeg et spesielt forhold til. Noen ble planta ut mot jordet. Neste vår så jeg at de lena seg mot jorda. Jordrottene hadde spist opp omtrent alle røttene. De ble planta i kjøkkenhagen. I våres ble de planta i store potter og de hadde masse røtter. Ganske fornøyd med det. Til høsten er det tilbake til jorda.
    Synd et sunne bær skal smake så bittert!
    Innmari morsomt å se en ny spennende blogg. Anne

    SvarSlett
  9. Jag har fortfarande inte smakat något av Aronia, så dumt, för det måste vara en speciell smak. Läplanteringar ger sköna sittplatsen så kontor ute, den förstår jag.
    Ha en fortsatt fin pingst :)

    SvarSlett
  10. Jeg elsker aroniasaft, smaker deilig og er kjempesunn. Takk for hyggelig kommentar på bloggen min. Legger din i rollen min sånn at jeg får fulgt med på nye poster :)

    SvarSlett
  11. Hei! Aronia finnes i bakgården i byen, og den er jo stadig frisk og fin, men har egentlig aldri lagt merke til de flotte blomstene. Kanskje jeg må prøve et pr sånne i feriehagen - fuglene vinner nok bærene, men uten busk har jeg i allle fall ingen sjanse til engang å yppe meg :)

    SvarSlett
  12. Takk for mange hyggelige kommentarer, kjekt at så mange andre også liker aronia. Har aldri prøvd å kombinere med krekling, men det skal jeg, vokser mye krekling på hyttefjellet. Der er det mange jordrotter også, men det har vi heldigvis ikke i hagen her.

    SvarSlett