mandag 27. april 2015

Urtebedet

For noen år siden laget jeg et urtebed ved siden av terrassen. Det vil si, mannen min, Niels, ble tvunget, nei overtalt heter det, til å mure en rund steinmur på grunn av stor høydeforskjell mellom terrassen og det som den gang var plen. Han syns en rund steinmur var litt vel ambisiøst og arbeidskrevende, men motivasjonen var at han liker å bruke urter når han lager mat. Bedet ble ganske dypt, så det ble fylt med stein og en sandblandet jord. Det varierer litt fra år til år hva som er i urtebedet, det er ikke alltid at alt klarer seg like godt over vinteren, så det blir en naturlig utskiftning.

Kaninen Tass stjeler estragon

På bildet over, som er fra juni, er to forskjellige timiansorter i full blomst. Timian overvintrer godt her på vestlandet. I forgrunnen til venstre står en bjørnerot som er helt umulig å bli kvitt når den først er etablert, heldigvis sprer den seg ikke utenfor tuen. Bak den står en rosmarin, som i gode vintre godt kan overleve her, og får de nydeligste små, blekblå blomster. Men den jeg hadde i år gikk rett og slett dukken i vårsolen, tror jeg. Den lilla bakerst er en salvie og til høyre for denne står estragonen.

Bjørneroten i blomst. Hvis ikke jeg passer på fjerner mannen min blomstene,
mens jeg gjerne vil beholde dem fordi jeg syns de er veldig dekorative i bedet og også i vasen.
Kaniner liker forresten også veldig godt bjørnerot. 
Noen urter slipper ikke inn i urtebedet. En av dem er mynte. Mynte må enten plantes der det ikke gjør noe om den sprer seg, eller en må plante i krukke, eller f eks i en bøtte uten bunn i bakken. Sitronmelisse får heller ikke stå i urtebedet, hovedsakelig fordi den frøsår seg. Sitronmelissen får gjerne stå i staudebedet, den klarer seg også i skyggen på nordsiden, er dekorativ og passer også godt i blomsterbuketten, det er det forresten mange urter som gjør. Jeg har ofte basilikum, men den må stå i drivhuset. Basilkum klarer seg ikke ute i Norge, uansett hvor lunt den blir plassert. Den kan kanskje overleve, men vokser ikke skikkelig og får ofte stygge blad.

3 kommentarer:

 1. Så flott og så herlig med så mye urter, ja det er nok himmelen for kaninen hehe,,søt,,
  God hageuke til deg.

  SvarSlett
 2. Så herlig urtebed du har! Det er alltid interessant å besøke bloggen din. Du her en veldig fin blogg :) Ha en fin dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at dere liker. Dere har begge to fine blogger selv. Hilsen Ingeborg

   Slett