torsdag 30. april 2015

Snegler og blonder

Det nye nå er å bruke blondegardiner i kampen mot mordersneglen. Det fikk vi vite i hageprogrammet Trädgårdstisdag nå sist. Rett og slett en blondegardin som festes øverst i pallekarmkanten og som sneglene ikke skal klare å smyge seg forbi. Tidligere har vi også hørt om metallbeslag, men nå er det altså blondegardiner som gjelder. Hageprogrammet som nå har startet ny sesong formidlet også andre "husmortips" som eggeskall, kaffegrut, saueull, ølfeller og selvsagt saksen, i tillegg til nematoder, som er en mer vitenskapelig metode.

Denne brune sneglen vil ingen ha.

Ja, det er kanskje sånn at færre snegler klarer å komme seg bort til spennende planter ved bruk av forskjellige stengsler, men med mindre pallekarmen er støpt fast til underlaget kan altså sneglen klare å komme seg under og smyge seg opp langs innsiden. Sneglebarn er så små at du nesten ikke ser dem, og jeg tror heller ikke en blondekant vil stanse dem. Jeg har forresten sett digre brunsnegler dinglende i toppen av tynne strå, så kanskje klatreferdighetene deres er litt undervurdert. Jeg har forresten også en annen snegle i hagen, som jeg syns gjør minst like mye ugagn, spesielt i krukker. Den heter oransjeskogsnegl.

Av forslagene som ble presentert i programmet har jeg prøvd kaffegrut, men så mye som det regner her på vestlandet virket det ikke så lenge, og det er vanskelig å huske på å etterfylle. Eggeskall varer kanskje sånt sett lengre, men da må en ta i betraktning at planten må tåle kalk og at det ikke nødvendigvis er så delikat å se på. Jeg har forresten hørt at sneglene ikke liker å krype over vanlig kalk heller.

Husk å klippe akkurat i overgangen mellom rillete kropp og glatt hode når du bruker saksen som mordvåpen, hvis du klipper for langt ned vokser bare kroppen ut igjen. Etter min mening er saksen det mest effektive, i hvert fall på store snegler. Selv foregår det en indre kamp i meg hver gang jeg går krumbøyd rundt i hagen og klipper. (Jeg lar dem bare ligge, for å tiltrekke seg flere snegler som jeg kan drepe mens de spiser de døde kompisene sine.) Er det greit? Det er jo liv vi snakker om. Kan det forsvares å drepe snegler siden vi forsvarer plantene de kommer til å drepe? Og at de dreper hverandre?

Denne sneglen vil vi ha. 

Pantersneglen eller hva den nå heter (boasnegle, tigersnegle etc) dreper jeg ikke, den har visstnok brunsnegleegg på menyen, og andre snegler for å forsvare området sitt, men jeg har selv aldri sett at den angriper andre brunsnegler, det er nok for mye god sneglemat i min hage til at den har behov for det. Her er det nok mat til alle.

3 kommentarer:

 1. Blondegardiner er sikkert ikke dumt. Selv er jeg ikke plaget av brunsnegler. Mulig at sauene tråkker de ned før de kommer seg inn i hagen :) I fjor så jeg kun to i løpet av hele sommeren. Men naboene har så det rekker. Ha en fin dag :)

  SvarSlett
 2. Tusen takk for hyggelig hilsen på min blogg :) Det er en Sibirertebusk jeg har i den store potten på terrassen. Den fungerer som innsynsvern mot naboer. Fin blogg du har! Artig at det er så mange hagegale rundt omkring :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er heldig som ikke har brunsnegler.

   Nå må jeg ut og se etter sibirertebusk, Vigdis.

   Slett