søndag 12. april 2015

Spar penger på å produsere egne planter

Nå begynner hagen å våkne til liv for alvor, og det samme gjør min nye hageblogg. De fleste frøene, både ute i drivhuset og inne, er begynt å spire. Jeg sår litt av hvert, grønnsaker, sommerblomster, urter og litt stauder. Noe er gjengangere fra år til år, men det er alltid gøy å prøve noe nytt. Det er hyggelig å så selv, både for å kunne fylle opp hagen med spennende planter – og samtidig spare penger i forhold til å kjøpe alt i full størrelse. Vanligvis kjøper jeg ikke så mye frø, men i år gikk jeg helt berserk og kjøpte både fra nett og butikk. I tillegg måtte jeg selvsagt kjøpe frø fra Hageselskapets bie elsker blomst prosjekt. På høsten tar jeg også frø av egne planter, ikke nødvendig å kjøpe det en allerede har i hagen.

Jeg sår i alle slags beholdere.

Vanligvis begynner jeg rundt påsketider, min erfaring er at i de aller fleste tilfeller blir resultatet bedre når en ikke starter for tidlig, spesielt siden jeg ikke bruker tilleggslys. Startes såprosessen for tidlig kan det resulterer det i jord som mugner eller strantne planter med stengler som knekker bare en ser på dem. Det aller meste sår jeg i drivhuset, men frø som trenger ekstra lang spiretid får starte sitt nye liv inne. Hvis jeg ser at noe er spesielt tregt med å spire, kanskje fordi det rett og slett er for kaldt eller for lite sol ute, sånn som nå i vår, flytter jeg det bare inn.

Minitagetes, Tangerine Gem, er en av mine favoritter
når det gjelder sommerblomster. 
Jeg bruker ikke såjord, men lager min egen av en blanding av vanlig plantejord og fin sand. Dette har jeg gjort i mange år, og syns det fungerer fint. Jeg legger også et lag med sand på toppen. Hvis jeg sår direkte i den potten planten skal bo i fyller jeg på vanlig jord i bunnen (plantejord eller egen kompostjord avhengig av om potten skal stå ute eller i drivhuset) og min egen såjordblanding på toppen. Syns du det er litt mye mas å lage din egen såjord, og heller vil kjøpe, kan du allikevel spare penger på å bruke rimeligere plantejord i bunnen. Som potter bruker jeg om igjen brukte potter (som ideelt sett skal vaskes først), plastbeger frukt og grønnsaker kommer i fra butikken, eller til og med pappesker.2 kommentarer:

  1. Hei og gratulerer med ny, flott blogg! Ingenting er bedre enn å fråtse i frø, og planter fra frø høstet i egen hage er jo ekstra stas. Kjekt å gjenta noen sorter hvert år, det er sånn de gode tradisjonene blir til :)

    SvarSlett