fredag 24. april 2015

Flette med pil og andre myke greiner

Jeg lot meg inspirere av pilflettingskursene Bille på skyggebalkongen skrev om på bloggen sin for noen dager siden, og flettet et lite gjerde foran peonene mine. Tenker på det hver sommer når de store rosa blomstene henger helt ned til bakken, at jeg burde fikse noe de kan ligge på tidlig i sesongen. Nå er det gjort. Gjerdet er flettet av pil og kornell fra egen hage. Problemet var at pilen hadde ligget og tørket litt for lenge så den var ikke så veldig samarbeidsvillig, mens kornellen bare har ligget noen uker og var fortsatt fin og bøyelig.

Dette japanske øyet lærte jeg å lage for noen år siden, på kurs hos Drude Isene på Søreskogen.
Gå inn på www.soreskogen.no hvis du vil se mer på hva hun driver med.

Et flettet gjerde er veldig enkelt å lage. Finn noen kraftige greiner og kutt opp i passelig lengde og stikk ned i jorden med jevne mellomrom. Hvor lange mellomrom avhenger av hvor lange og stive greiner du fletter med. Her har jeg brukt enden på de kraftigste kornellgreinene. Finn greiner å flette med. Hvis du fletter med ferske greiner kan du bruke det meste, men greinene du fletter med må være lange og tynnere enn de du setter ned i jorden og fletter rundt. Dette er enkleste fletting, annen hver inn og ut.


Fortsatt står påskeliljene flott, men allerede kikker små røde peonskudd opp av jorden bak det nye gjerdet,
som kanskje ikke ble helt perfekt, men som sikkert holder ut sesongen.
Neste vår skal jeg lage et som er mer solid,og kanskje litt høyere.
  Levende pil til fletting er forresten veldig dekorativt å ha i hagen. Den blir jo ganske stor hver høst, men i løpet av vinteren klippes den ned og begynner på nytt. Pil liker å stå fuktig, den liker skygge og tåler mye vind. Det finnes mange sorter, og det er lett å ta stiklinger. I prinsippet er det bare å kutte av en bit og sette i jorden.

Dette plantestativet flettet jeg i en krukke mens pilen fortsatt var myk.
Når faren for nattefrost er over skal jeg plante blodbeger i krukken. Tror de passer sammen.

3 kommentarer:

  1. Så mye fint du lager! Å så dekorativt å ha pilflett i hagen :) Ha en fin fredag
    Så fiint. Veldig dekorativt med pilflett i hagen :) Ha en fin fredag :)


    SvarSlett
  2. Hei! Så flott det japanske øyet ble! Jeg tok vare på en del vierkvister da jeg skar ned et tre i påsken, skal bruke de til plantestøtte, men det spørs vel om det blir så avansert som hos deg. God helg!

    SvarSlett