mandag 20. april 2015

Dyrk urter fra frø

Det jeg egentlig hadde tenkt å skrive om i dag var det å dyrke urter fra frø. Selvsagt er det fristende å kjøpe ferdig dyrkede planter, og av og til gjør jeg det også, men det er ekstra gøy å så sine egne urter. 

Persille og gressløk er vel et must for alle hager. Persille er toårig, og det andre året kan du ta dine egne frø. I fjor fant jeg ut at persille ikke er så glad i mager, sandete jord. Da jeg satt den i vanlig kompostert hagejord ble den, jeg overdriver ikke, ti ganger større enn i urtebedet hvor jeg pleide å ha den. Persille blir ikke så god når den tørkes, men den er kjempefin å fryse. Jeg hakker den i småbiter, ferdig til bruk, og har den i en plastpose med "glidelås" og fryser. Da har jeg "fersk" persille til mat som skal varmebehandles hele vinteren.

Dillen har fått kaninbeskyttelse

Av en eller annen grunn syns jeg ikke gressløk er så enkel å dyrke fra frø, jeg vet ikke hvorfor for den frøsår seg jo enkelt selv. Strør du frøene ut i sprekkene på svaberget ved hytta, hvis du har en hytte med et svaberg, skal den vokse opp som strandnelliker, ja ikke som strandnelliker selvsagt, men den ligner. Dill er heller ikke sånn kjempelett å dyrke syns jeg, men den spirer i hvert fall. Har alltid mest hell med den som dyrkes i potter. Om det skyldes snegler eller en kanin som liker dill, eller rett og slett at den ikke trives i jorden som er her vet jeg ikke. Det er uansett artig å la noen stå igjen inne i drivhuset, de blir gigantiske. Når jeg dyrker dill pleier jeg å ha noen krukker som jeg kan plukke av etter hvert, dill til sild hver helg, og noen planter som får vokse seg store. De er jo ganske dekorative med de flotte blomsterskjermene. 

Gressløken er alltid like dekorativ, og like smakfull.

I urtebedet mitt har jeg også fransk estragon, den har stått der så lenge at jeg husker faktisk ikke om jeg har sådd den fra frø eller kjøpt den ferdig. Skal du ha estragon er det viktig at den er fransk og ikke russisk. Den russiske smaker ingenting. Har du prøvd estragonkylling eller estragonsaus til laksen, det er nydelig.

Oregano og timian er også gamle travere. Oreganoen finnes både i vanlig og gresk. Den greske har hvite blomster. Begge sorter sprer seg godt, passer både i urtebedet og i et litt viltvoksende staudebed. Her på vestlandet er timianen ofte grønn hele vinteren. Både oregano og timian kan brukes selv om de blomstrer.  

3 kommentarer:

 1. Det er både koselig og nyttig med urter i hagen. Veldig gøy med kortreist :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Mye spennende som både smaker og lukter godt, og som ser godt ut også.

   Slett
  2. Ja, ikke sant. Mye spennende som både smaker og lukter godt, og som ser godt ut også.

   Slett