tirsdag 28. april 2015

Magnoliadrømmen

Selv om hagen min er litt forblåst VILLE jeg ha en magnolia. For ti år siden ble den innkjøpt og plantet øverst i hagen, litt i ly for den verste nordavinden og kalde vinder fra øst. I hvert fall så lenge den var liten og ikke nådde over gjerdet. Magnolia Loebneri Merrill. Herdig til H4, liker dyp moldrik jord og skal stå på en varm og lun plass i sol - halvskygge. Vaskelappen er litt forvirrende da det på forsiden står at den kan bli 8 - 10 meter, mens det på baksiden står 400 centimeter.

Magnolia, eller tulipantre som det også kalles. Vakkert, ikke sant? Lukter godt gjør det også. 

Måling viser at treet nå er omtrent 3,5 meter høyt, så 4 ville være perfekt, men det går med høyere også. Jeg former treet hvert år ved å velge ut hvilke greiner som skal fjernes på vinteren. I slutten av januar skjærer jeg av de første greinene, tar dem med inn og setter dem i en vase. Noen ganger blir det nesten som å ha et eget tre inne. Etter et par uker spretter de første blomsterknoppene. I år klippet jeg i tre, fire runder. Jo mer det nærmer seg tid for naturlig blomstring ute, jo kortere tid tar det selvsagt før blomstene viser seg i en varm stue.

4 kommentarer:

 1. Det er lykke og få til ett Magnolia tre, når knoppene åpner seg på bar kvist er det utrolig vakkert.
  Jeg har ett jeg også men der blir det bare en blomst i år, jeg må nok flytte det for å få det til å trives bedre.

  Nydelig bilde, ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei,
   det har vært år jeg bare har hatt en blomst også, men i år er det ganske mange.

   Slett
 2. Magnolia er så flott, og når du nyter den både ute og inne blir det jo dobbelt opp :)
  Vedr få blomster, har lest et sted at Magnolia krever en viss vintertemperatur/syklus for å blomstre rikt. Det kan altså være at den er perfekt plassert, men at klimaforhold var ugunstig akkurat de ukene den skulle sette skudd. Husker ikke detaljene, tror det gikk på temperatur, og det kan jo også være at det er litt forskjell fra sort til sort.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det tror jeg du har rett i. Uansett er det et tre som er verdt å ha. De fleste årene kommer det mange blomster.

   Slett