fredag 17. april 2015

Dyrk dine egne grønnsaker

Det å dyrke sine egne grønnsaker helt fra frø en noe helt spesielt. Jeg er ikke akkurat noen ekspert på grønnsaksdyrking, men liker ikke å gi opp heller, så jeg prøver igjen hvert eneste år og tenker at øvelse er nødt til å gjøre mester.

Jorden i min hage er ganske steinete så nå prøver jeg å dyrke en del grønnsaker i pallekarmer.
Her er det forskjellig typer salat med en liten grønnkål i bakgrunnen. 

 I fjor fikk jeg faktisk for første gang noen spiselige maineper (snowball) og gulrøtter (sommergulrøtter Nantaise 2), etter at jeg sådde dem i en pallekarm med en kompostjord iblandet ganske mye sand. Jeg prøvde også portulakk for første gang, en knasende god salattype. De satte også mengder med frø så jeg har sådd dem igjen i år. Salatløk og sellerirot var ikke noen stor suksess, men jeg har igjen flere frø så jeg prøver igjen i år, og tar gjerne i mot tips hvis noen har erfaringer her?

Denne svarte grønnkålen er jo staselig, blir ganske høy og blir
ofte også brukt i staudebed.


Har også dyrket både grønnkål (Brassica oleracea) og den svarte grønnkålen (Black magic) de siste årene. Syns egentlig den grønne var den som ga best avling, den svarte er flottere med sin palmeform, men den ble ikke så majestetisk som jeg trodde. Jeg bruker stort sett begge til å lage grønnkålsuppe. Har også god erfaring med rød mangold (bladbete), både første året, og også andre. 


Rød mangold eller bladbete er en veldig dekorativ plante, men kan selvsagt også spises.

Den blir gigantisk etter overvintring. Men liker bedre å se på den enn å spise. Den er så vakker med de røde stilkene og årene i de grønne bladene. Når jeg endelig høster egner den seg ikke lenger til mat. Ellers har jeg alltid sukkererter (sugar bon). Den store fordelen med sukkererter, selvsagt i tillegg til at de er supergode, er at de trives godt i skyggen. Alltid kjekt med planter som liker seg i skyggen. 

3 kommentarer:

 1. Jeg har ikke prøvd på grønnsaker, for lite sol her på Skyggebalkongen til å drive fram noe annet enn litt Ruccola. Men mangold har jeg alltid hatt lyst til å plante i staudebedet i feriehagen. Vet du om den blir sneglemat? Fortsatt god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  2. Prøver igjen, det har ikke vært noen problemer med snegler på mangolden så vidt jeg har registert.

   Slett