mandag 20. april 2015

Herding av pelargonia og fuksia

For en fantastisk helg det har vært her på vestlandet. Har vært ute i hagen hele tiden. Fått sådd gulrøtter og maineper i to nye pallekarmer. Flyttet en del planter, klippet rosene, ryddet, ryddet og ryddet.

Pelargoniaene ute på sin første luftetur denne våren. Alle i de store potten ble klippet for noen uker siden. De små til høyre er stiklinger, mens den store potten på brettet har stått i en kjølig gang hele vinteren og er derfor større enn de andre.

Pelargoniaene har også vært ute på sin første luftetur. De ble allerede klippet for noen uker siden og har stått i lyset i stuen etter noen måneder i kjelleren. Alle bortsett fra fjorårets stiklinger ble plantet om i fjor, så det gjør jeg ikke igjen i år. Kanskje får de litt toppdressing med litt god kompostjord etter hvert. Det er viktig å bruke noen dager på å herde pelargoniaene. De er vare for både kulde, vind og sol. Når bladene blir hvite vet du at du har gått for fort frem. Jeg setter dem i skyggen, eller i hvert fall et sted det ikke er for tøff sol, men det må heller ikke være vind. For selv om det er fint ute nå, er luften fortsatt kald. Den første dagen holder det med noen timer. I dag må de ut igjen. Avhengig av værmeldingen gjentas dette kanskje en tre, fire, fem dager og så får de prøve sin første natt ute. Da setter jeg dem under tak i utestuen, som har en helt åpen vegg. Hvis jeg er usikker på været prøver jeg med en plante først.

Søt pelargonia i en ganske grov krukke. Hodet er forresten kjøpt på loppemarked.


Fuksiaene har allerede blitt herdet. De har stått ute i drivhuset siden før påske. Den første uken fikk de på seg et teppe som jeg tok av noen timer på dager uten sol. De siste dagene har de stått ute om dagen, og her en kveld glemte jeg dem ute. Det tålte de heldigvis så nå er de plassert i utestuen der de får stå til pelargoniaene trenger plassen. Fuksia tåler mer kulde og vind enn pelargonia, om høsten tåler de litt kuldegrader også, men om våren må de vende seg til livet ute som alle andre som har vært inne i kjelleren en hel vinter. Når det er på tide å plassere fuksiaene på sine faste plasser for sommeren står de helst der det er skygge. Fordelen med fuksia er at de tåler mye skygge og blomstrer like fint. De tåler også vind, regn og en kald sommer. Pelargonia er mer glad i solen og tåler tørke bedre enn fuksia.

En tilnærmet blå fuksia i en liten dukkeseng, kjøpt på en bruktbutikk.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar