onsdag 3. juni 2015

Nye planter til hagen

I går trosset vi pøsregn og stiv kuling og arrangerte planteloppemarked. Parasollen som var ment som ly for regnet fløy til himmels i et vindkast og et salgsbord raste sammen, men salget gikk bra og jeg fikk tak i flere nye planter til hagen selv også. Nå gleder jeg meg til å finne plass til dem både i bed og utenfor. Og lære mer om de jeg ikke kjenner så godt fra før av.

Denne irisen har jeg fra før, den vokste i hagen da vi overtok så jeg vet ikke hva den heter, men bladene er i hvert fall helt annerledes enn de på den jeg kjøpte på planteloppemarkedet i går. 

For eksempel planten merket blå iris, men som så mest ut som en gressløk, bare hardere og skarpere å ta på. Er det noen som vet hva det kan være? Eller liljekonvallen som jeg aldri har fått til. Jeg har én fra før som klamrer seg til en vintergrønn busk. I løpet av en femten års tid er det ikke blitt flere. Ser bladene er kommet, men fortsatt bare ett sett. Nå har jeg et perfekt sted å plante, tror jeg. I en skråning under kornellen som jeg løftet ganske mye opp i vår. Jeg tar gjerne i mot liljekonvalltips.

En liten gul primula som har gjemt seg inni lyngen. Kanskje er den jeg kom hjem med i går helt lik, kanskje ikke.

Jeg kjøpte også noe jeg tror er en forglemmegeisøster, en primulaklump av ukjent merke og farge, en etasjeløk. Jeg kjøpte det jeg tror var en etasjeløk på loppemarkedet i fjor også, men den ble kvalt under en ruccola som vokste over all forventning på sin nye plass. Denne gang får jeg være mer forsiktig med hvor jeg planter den. Rabarbra er bra, jeg har to fra før, men denne ser annerledes ut. En ananassalvie ble også med hjem, en gul tomat og noen sommerblomster inkludert en spennende hengepelargonia. Når jeg skulle innom containeren og kaste avfallet fra markedet datt det uten en liten rot med noen få blader, jeg vet ikke hva det er, men den måtte også med hjem. Kunne jo ikke la den ligge der og råtne. Fortsettelse følger, kanskje.  

8 kommentarer:

 1. Det finnes veldig mange sorter iris, men den du viser der heter Iris sibirica. Litt vanskelig å si hvem den nye kan være. Liljekonvall vokser som et uvær her, nesten som et ugress. Tror de trives i halvskygge, for det gjør min. Tror den vil trives der du vil plante den. Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for navn på irisen min, nå får jeg lese litt mer om den. Prøvde å sjekke litt rundt den nye, men fant ikke noe som lignet. Nå er den i hvert fall satt i jorden. Liljekonvallene og, jeg vil også ha liljekonvall som sprer seg som ugress.

   Slett
 2. Artig med planteloppemarked! Jeg kom ikke på den jeg skulle i år, men da får det bli en annen gang.
  Liljekonvallen min har vært grei i ti år, men nå har den plutselig bestemt seg for å utvide eiendommen sin. Så jeg må flytte den, ellers tar den over hele hagen, tror jeg. Den vokser både i sol og skygge til meg. Tror jeg skal plante den i en bøtte.
  Lykke til med plantene dine:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Jeg drømmer om sånne liljekonvall. Da jeg var barn hadde vi masse faste steder som vi fant liljekonvall, skulle gjerne hatt et sånt sted i hagen også.

   Slett
 3. Tusen takk for trivelig kommentar hos meg i dag. Nordreisa - Reisadalen - ligger i Nord-Troms, i sone 7-8.

  Jeg har vært innom hos deg, uten å legge igjen noen kommentarer (note to self: skjerpings), jeg liker så godt det du sier om at hagen skal ta deg inn i flytsonen og stenge resten av verden ute. Slik er det for meg òg.

  Ha en fin forsommer videre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, til deg også. Jeg er ikke så flink til å kommentere selv heller, men det er veldig gøy og gå inn og lese andres blogger når jeg først får satt meg ned. Bloggverden er helt ny for meg, er fortsatt i en læreprosess. Vi får flyte videre.

   Slett
 4. Det blir spennende å se hva de har kjøpt:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er alltid så spennende å kjøpe ting en ikke er helt sikker på hva er. Jeg skal vise bilder etter hvert.

   Slett