fredag 5. juni 2015

Drivhusvask

Tomater og basilikum må ut. Det er den første sommerdagen det har vært varmt nok til det. Nå må drivhuset vaskes. Alt må ut. I hvert fall alt som ikke er for tungt til at jeg klarer å flytte på det. Egentlig skulle det ha vært gjort for flere måneder siden, men den ene kalde dagen tok den andre, og så måtte det sås, og så var småplantene for tandre til å flyttes ut for noen timer.

Når drivhuset skal vaskes må alt som kan ut.Men i dag skal det skje. Det er ikke få ting som må flyttes ut. I år er det ekstra mye skitt siden det har gått flere ruter i løpet av vinteren som vi ikke har hatt tid til å skifte ennå. Det er utrolig mye rot en storm klarer å stelle i stand. For ikke å snakke om meg selv, jeg klarer også å rote noe helt utrolig. Her er jord, klips til vinduene og potteskårbiter, brukte plastbegre, potter i alle størrelser. Og fortsatt en del planter. Alt om hverandre.

Etter at det har tørket en stund er det bare å bære inn igjen. I siste liten for det kom en skikkelig regnbyge mens jeg holdt på.

Etter at alt er båret ut er det på tide å finne frem hageslagen. Det blir bare rent vann denne gangen, og ikke noe desinfiseringsmiddel. Men vann på full styrke har i hvert fall noe effekt. Og det skal ikke mye til før det blir bedre enn hva det var. Så må det stå og tørke litt.

Potter og redskaper endelig i orden. I forgrunnen en av tomatplantene som skulle ha vært pottet om for lenge siden, men som har ventet på denne rundvasken. I morgen ser det endelig ut som det kan skje.  

Jeg tror kanskje jeg har litt for mye ting og tang her inne. Selv om det først og fremst er et arbeidsdrivhus er det jo kjekt med litt orden i rekkene. Klarer jeg å få det ryddigere kan jeg kanskje få stappet noen flere planter inn også.

Her står en fizz salat som jeg prøver for første gang. Av teksten på frøpakken har jeg fått inntrykk av at det er en blanding av kål og salat som både kan spises som den er, eller oppvarmet. Blir spennende å prøve. Inntil videre står den i drivhuset for å bli stor og sterk nok til eventuelt å tåle snegler, men jeg har noen ute også, som kanskje er halvparten så store. Etter hvert må nok denne ut også, det blir for varmt i drivhuset. Oppi potten vokser forresten dill også. Og bak vokser en høstasters av den vanlige sorten som ikke vil blomstre ute. Nå får den en siste sjanse her inne (mens jeg venter på noe mer spennende å fylle krukken med).
I drivhuset har jeg også en potte med to spisspaprika som jeg har fått. Den får nok bli stående her inne over sommeren hvis den i det hele tatt skal ha sjanse til å bli rød. I den blå potten står grønnkål. Frørester fra i fjor. Den må jeg kanskje også sette ut etter hvert. Men har hatt den i drivhuset før og det har faktisk fungert og gitt mye helt sneglefri avling. 

For et par år siden tok jeg en stikling av en minikiwi som aldri har hatt verken blomster eller frukt. Har hørt at den må stå i drivhus for å produsere her i landet. Så siden jeg ikke vil grave opp "morplanten" som er veldig dekorativ i seg selv, ble det altså en stikling. Etter hvert er planen å plante den utenfor glassveggen og lede den inn.

God helg!

7 kommentarer:

 1. Ja, det er mange ting som blir utsatt når det har vært så kaldt. Jeg fikk endelig renset hagedammen i går. Det skulle vært gjort for lenge siden. Deilig å få gjort rent i drivhuset!

  God helg!

  SvarSlett
 2. Sikkert herlig å få det gjort. Vi har ikke fått opp drivhuset ennå vi.Ha en fin helg :)

  SvarSlett
 3. Alltid deilig når en kan krysse av for ting som er gjort. Så heldig du er som har en hagedam, Marit. Du kan glede deg til du får opp drivhuset Inger Johanne. Jeg bruker mitt masse. Fortsatt god helg til dere.

  SvarSlett
 4. Jeg har planer om å anskaffe et drivhus for å se hva jeg kan få til å gro. Tomater, jordbær og krydderurter er det jeg tenkte å starte med. Etter å ha lest innlegget ditt om coctailtomaten Supersweet er det fristende å prøve meg på en slik :-) Jeg håper ikke det er for sent i sesongen å begynne å plante frø i drivhus nå?

  SvarSlett
 5. Det er veldig kjekt med drivhus. I tillegg til tomat har jeg basilikum, paprika og av og til agurk. Bruker drivhuset mitt mye, spesielt for å så ting til hagen. Det er nok for sent å så tomater nå, men det går an å kjøpe ferdige planter på hagesenteret. Noen kan du også ha ute i en lun solvegg. Jordbær og de fleste urter trives godt ute, og overvintrer også. Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 6. Flott - takk for gode tips og info :)

  SvarSlett