mandag 8. juni 2015

Hagen i dag

Akeleier, humleblomst, dagliljer, krypjonsokkoll, gyllenlakk. Været var nydelig og hagen lokket, men det ble bare tid til en liten tur rundt i dag, allikevel var det vanskelig å velge ut noen få bilder å vise frem.


Akeleiene kommer trofast år etter år. Hva denne heter vet jeg ikke. Den er frøsådd fra en som vokser i skogkanten på hytta.De gule dagliljene har begynt å vise knopper.

Er den ikke fin? Gyllenlakk heter den (erysimum bowles mauve). Når jeg googlet den kom jeg inn på Claus Dalby sine sider, han sier at den ikke er herdig i Danmark, men den er herdig her på Vestlandet, den har klart to vintre i hagen min. 

Ikke alle liker krypjonsokkollen, men jeg syns den er en flott bunndekker.

Selv om denne humleblomsten (geum) ikke ligner den blomsten jeg kalte for humleblomst i barndommen, så er denne et flott innslag i bedet. Jeg liker godt oransje sammen med rosa, lilla og blått. Og de fargene er det mye av hos meg.

Sitter og ser ut på blå himmel, sol på husene og vinden som rusker i trærne mens jeg skriver dette. Gleder meg til neste økt i hagen.

6 kommentarer:

 1. Koselige bilder:) Jeg viste ikke at Gyldenlakk. erysimum cheiri, hadde andre farger enn gult. Morsomt. Henrik Wergeland skrev jo et dikt om Gyldenlakk. "Til min gyldenlak". Skulle gjerne hatt den i hagen selv, og er på jakt etter den.
  Prakthumleblom, Geum coccineum,som er den du har, har jeg i hagen. Den andre gammeldagse, som jeg og har i hagen, er Geum rivale.
  Gyldenlakk er iallefall herdig i Sør-Trøndelag, ble funnet på Holtålen prestegård på 1700-tallet.
  Kos deg i hagen din. Fine dager utover nå. Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg syns det var litt rart at den ikke blir ansett for å være herdig i Danmark, men kanskje det finnes flere som ligner hverandre. Jeg kjøpte den forresten på Hageland så du kan jo sjekke der.

   Slett
 2. Hei! De bildene du har valgt er flotte. Gyldenlakk klarte jeg å overvintre en vinter. Jeg er også veldig glad i oransjeog Geum.
  Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Rosa/lilla og oransje er jo fint sammen også. Jeg har humleblomsten og gyllenlakken i samme bed.

   Slett
 3. Hei! Dine Akeleier har kommet litt lengre enn mine ser jeg. Enig med deg i at Jonsokkolen er en flott bunndekker. Fine bilder! Kos deg i hagen :)

  SvarSlett