fredag 24. juli 2015

Tagetes retro og moderne

Når det nå er så in med retro kan kanskje tagetes, eller fløyelsblomst som den også kalles, bli moderne igjen. Tagetes er så mye mer enn de små, lubne gule, oransje og brune plantene som kan kjøpes brettvis på hagesenteret. Ikke et vondt ord om dem, hvis de ikke hadde vært sneglenes favorittmat hadde jeg kanskje hatt dem i hagen, om ikke annet enn fordi de er god for rosejorden. Jeg pleier å ha to sorter tagetes, en som ligner den lave, men er mye høyere, kanskje 30 - 50 cm. Og en liten putedannende med små blomster. I år har jeg også sådd glanstagetes, eller meksikansk estragon som den også kalles. Denne skal kunne overvintres inne på samme måte som pelargonia.


Nytt i år i fru Halds hage er glanstagetes (tagetes lucida) eller meksikansk estragon som den også kalles fordi den med sin lakrisaktige smak minner om fransk estragon. Jeg har dem stående i potte, har foreløpig ikke tatt sjansen på å utsette dem for sneglene. Det går an å spise både blomster og blader, men bladene skal ha en sterkere smak. Den blomstrer fra juli til september og blomstrer lengre hvis visne blomster fjernes.   

Her vokser det jeg kaller for kjempetagetes i en krukke. Jeg fikk frø på et hagemøte en gang for mange år siden, og siden har jeg hatt den. Den er enkel og ta frø av, og enkel å få til. Den kommer kanskje litt sent i gang på sommeren, men blomstrer omtrent helt til frosten kommer. 
 
Denne tagetesen heter Tangerine Gem, blir 20 - 30 cm høy og er fantastisk i krukker. Jeg har den alltid på trappen. Den er lett å ta frø av og lett å så. Blomstrer fra juli til oktober. Det sies at denne ikke er så interessant for sneglene, jeg har bare prøvd en gang, men da ble den spist opp ganske kjapt. I år ser det faktisk også ut som den har frøsådd seg selv i en nabokrukke som står ute hele vinteren.

8 kommentarer:

 1. Så flotte tagetes! Jeg visste ikke at de var gode for rosejorden! Blir jorden bedre av at de vokser i nærheten eller skal de visne plantene graves inn om høsten? Eller er det en annen oppskrift? Jeg har dem alltid i minst en krukke, men også noen i bedene. Synes likevel de er finest i større grupper. Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig i at de er finest i store grupper. Har egentlig bare hørt at det er smart å plante de vanlige små tagetesene mellom rosene. Har en urtebok der det står at rotsekresjonen fra tagetes erecta og tagetes minuta er til stor nytte i hagen fordi de beskytter roser, tulipaner og poteter mot skadedyr - erecta er vel den vanlige tagetesen tror jeg. Kanskje noen kjenner til dette mer detaljert?

   Slett
 2. Jeg har to typer som jeg har fått fra bloggvenner - gul kryddertagetes og en mørk høy. Jeg er glad i begge

  SvarSlett
  Svar
  1. kryddertagetes er kanskje det samme som glanstagetes? Noen av de høye jeg har blir også ganske mørke.

   Slett
 3. Hei, jeg har også den lille i potter, bruker blomstene i salat og pynt på kaker. Sjokoladekake med guloransje blomster er veldig lekkert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Blomstene på sjokoladekake, det skal jeg prøve. Lakris og sjokolade er jo også godt sammen.

   Slett
 4. Jeg har ikke tagetes i hagen i år, men jeg syns de kan være riktig så fine, og så er de jo spiselige også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, alt som er spiselig er jo praktisk. For ikke lenge siden så jeg en indisk film på tv, hvis jeg ikke husker helt feil gikk en av hovedpersonene rundt og spiste de helt vanlige tagetesblomstene.

   Slett