onsdag 15. juli 2015

Hylleblomstsaft

Nå er det tid for å lage hylleblomstsaft. Jeg blir minnet om det hver gang jeg nærmer meg svarthyllen, den lukter skikkelig sommer. Hylleblomstene er som alt annet litt sent ute i år, og hvis ferietiden gjør at du ikke får laget saft går det fint an å lage av bærene senere i høst i stedet. Jeg har aldri prøvd, men det skal også gå an å fryse blomstene. Her i nabolaget har det blitt laget hylleblomstsaft i mange år, og jeg husker ikke lenger hvem jeg fikk oppskriften fra, men fra en av naboene var det.

Hvis du bare når opp til dem er hylleblomstene enkle å plukke. Her redder jeg blomstene på en grein som skulle av. Hyllen vokser utrolig fort så det hender det må litt beskjæring til i løpet av sesongen.


Kurven må fylles. I tillegg til saft går det også an å lage te av blomstene, og hvis du venter til bærene blir modne kan du lage saft eller syltetøy av dem. Noen lager også vin og sider.

90 blomsterhoder klare til dyst
Sitroner og appelsiner må oppi.

Jeg har flere hylletrær i hagen, men det er ingenting i veien for å finne trær som står i skog og mark og plukke der, men unngå å plukke nær veien og spør først hvis trærne står privat. Hyll er utrolig fine trær så har du plass i hagen kan jeg anbefale det. Får du ikke tak i hyll på hagesentret sjekk bakken der det vokser hylletrær, de sår seg over alt. Når de er små ligner de på skvallerkål, men når du tar på dem lukter det hyll. Vær oppmerksom på at det også finnes giftig hyll, og at også svarthyllen egentlig er giftig før den blir varmebehandlet.

Oppskrift på hylleblomstsaft:
6 liter vann, 90 buketter hylleblomster, 3-4 kg sukker (jeg bruker bare 2 - 3), 100 gram sitronsyre, 4 appelsiner, 4 sitroner.

Kok opp vann og sukker. Skjær appelsinene og sitronene i båter, og legg disse sammen med skylte hylleblomster og sitronsyre i en stor beholder. Hell over den ferdige sukkerlaken. Ta bort små dyr som desperat kravler mot overflaten. La blandingen kjølne over natten. Vri hendene i fortvilelse, men finn allikevel plass i kjøleskapet. La stå i to dager mens kjøleskapet gisper. I løpet av disse to dagene har du forhåpentligvis klart å vaske bort alle sukkerlakeflekkene fra kjøkkenbenker, komfyr og gulv. Ta ut sitronene og appelsinene og sett beholderen tilbake i kjøleskapet. La stå i fem dager til, mens du prøver å huske at du ikke har plass til mer enn en liter melk når du handler. Den femte dagen tar du ut saften, og heller den over på dertil egnede beholdere gjennom en sil. Frys det du ikke klarer å drikke i løpet av et par uker. Ta et glass saft og gratuler deg selv og kjøleskapet med jobben.

8 kommentarer:

 1. Morsomt fortalt! Jeg har svart hyll som er hageplanter som er kjøpt, men det blir vel det samme? Det smaker sikkert veldig godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Ja, det smaker veldig godt. Har sett at vanlig svarthyll har vært solgt på hagesenter så regner med at det er det sammen.

   Slett
 2. Ja, kanskje jeg skal prøve selv. Jeg har masse hyllebærblomster på tre trær. Morsomt innlegg var det også :O

  SvarSlett
 3. Takk for oppskrift. Vi handler alltid med oss denne saften fra Sverige. Der er de mye flinkere å bryke svarthyllen enn her hjemme. Ungene elsker både saften og den deilige "fläderblomsorbeten" som Sia-gladd produserte ett par år. Har hatt det på agendaen å skaffe meg et sånt tre i mange år, men er litt usikker på hvor jeg skal plante det. Ha en fin dag og kos deg med saften:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Værsågod og takk for det. Ja, det var den plassen. Det tar litt plass, men er enkelt å beskjære og går an å stamme opp en del. Den sorbeten går det sikkert an å lage fra saften, det skal jeg prøve.

   Slett
 4. Just ja, den har jeg glemt, står i kylrommet og godgjør seg, skal silas nå pronto. Men hva spennende med apelsiner i, blir sikkert godt, jeg har kun sitroner i min.
  Ha en fin helg :)

  SvarSlett
 5. Sikkert godt med bare sitroner også, men det har jeg aldri prøvd. Ha en fortsatt fin helg.

  SvarSlett