mandag 27. juli 2015

Sporeblomst dekorativ og villig

Det svarer seg å gå på skattejakt på hagesenteret. Sporeblomsten var en helt ukjent staude for meg da jeg plukket med meg et eksemplar på høstsalget for en tier. Jeg ante ingenting om den, men fant en ledig plass ved terrassen. Det gikk over all forventning og nå et par år senere har jeg en kraftig, dekorativ staude på et sted som i utgangspunktet var vanskelig å få noe annet enn steinbedsplanter til å vokse.

Sporeblomst (Centranthus ruber coccineus) her sammen med en selvsådd revebjelle. Sporeblomsten er dessverre bare herdig til sone tre og i den informasjonen jeg har står det at den dyrkes som ettårig, men jeg har hatt den i to år nå i sone 2. Den klarer seg i mager jord, og det har den her den står. Den skal også ha full sol, og det får den nok ikke helt, men den står ganske lunt og plassert i hjørnet mellom en steinmur og steintrapp får den kanskje litt hjelp når steinene varmes opp. 

Er den ikke fin. Leser at den passer godt i litt vill beplantning og det er jeg enig i. Jeg tok frø av den i fjor og det var lett å få til å spire. Kanskje greit å gjøre det hvis den ikke er så herdig. Noen andre som har erfaring med denne stauden?

10 kommentarer:

 1. Hei! Jeg kjøpte to hos Helen Fredholm i fjor og begge kommer, men store er de ikke. En er hvit og den blomstrer nå, den rosa er veldig liten og uten blomstrer. Jeg får vel kanskje være fornøyd med at de har overvintret? Helen påsto at de klarte seg hos henne på Toten, og hos oss er det sone 4-5. Jeg hadde heller aldri sett denne før.

  SvarSlett
  Svar
  1. Min var også liten det første året, men i år er den ganske høy. Men her er jo noen soner varmere.

   Slett
 2. Så fin farge! Den har jeg ikke hørt om før.

  SvarSlett
 3. Jeg har heller ikke hørt om den, men fin er den i alle fall :)

  SvarSlett
 4. Den var veldig fin - ikke hørt om den. Fikk lyst på den! Fint den klarer seg hos Helen på Fredholm.

  SvarSlett
 5. Jeg er blitt veldig glad i min. Fint at det av og til går an å tøye herdighetsgrensene.

  SvarSlett
 6. Så flott den var! Synd den har såpass dårlig herdighet, men da er det jo ekstra hyggelig å oppdage at den har klart seg gjennom vinteren! :-)
  Hos meg måtte jeg nok sett den som ettårig, men tror jeg må sette den på ønskelisten ;-)
  Du spurte forresten om et tre jeg har i hagen. Ja, du har helt rett. Det er en vierpære.
  Ha en fortsatt fin sommerkveld
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg syns vierpære er så utrolig flott. Har akkurat tatt stiklinger av et og håper det blir like flott som ditt med tiden.

   Slett
 7. Denne var ny for meg..og flott var den:)
  Så artig med nye vekster og se kombinasjonene slik som her med revebjelle:)
  Ha en fin dag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja revebjelle passer sammen med mye, og det er akkurat som om de vet det selv når de plasserer seg sånn.

   Slett