torsdag 2. juli 2015

Dagfioler på besøk

Min dagfiol, eller fruefiol som den visstnok også kalles, har søte små lilla blomster som lukter deilig. Ja, jeg sier min, men den er egentlig bare på besøk for jeg har ikke plantet den. For noen år siden dukket den opp i et bed øverst i hagen, nå har den flyttet seg til motsatt ende av hagen.

Dagfiolen (hesperis matronalis) har sådd seg selv. Jeg har lest både at den er to- og tre-årig, husker ikke om den har stått her i to eller tre år. Søt er den uansett så jeg håper den kommer igjen til neste år også. Kanskje et helt annet sted i hagen. Den blir opp i mot meteren høy og skal være herdig til sone 7. Foran dagfiolen vokser en revebjelle, som også er selvsådd. Bladene til høyre tilhører en sitronmelisse som jeg skal ut og høste i dag (før revebjellen slipper sine giftige bestanddeler over den). Sitronmelisse er godt som te. Plukk noen ferske blad og hell kokt vann over, deilig og friskt. 

Når så søte blomster bestemmer seg for å komme på besøk er det ingen grunn til å kaste dem ut.

Tar også med et lite glimt av en gul lerkespore som har sådd seg mellom en pallekarm og hellene som ligger rundt. 

Og en marikåpe som kommer opp over alt i hele hagen. I begynnelsen luket jeg dem bort der jeg ikke ville ha dem, men nå har jeg bestemt meg for at de skal få stå der de vil. Flotte i bedet og fine i buketten også. 

9 kommentarer:

 1. Hei. Så fine dagfioler! Er det varmt i været hos deg? Her er det 28 pluss i dag, men det blåser veldig her ute i havgapet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her har det vært 28 varme grader i dag, men det har blåst veldig i dette havgapet også. Nå kom regnet for fullt, men jeg har fått vært ute en del, veldig deilig. Skulle vært sånt vær mye oftere minus litt av vinden. Ha en fortsatt fin kveld.

   Slett
 2. Veldig fin lillafarge på dagfiolen. Marikåpe er veldig anvendelig og et must hos oss.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Marikåpen er et must her og.

   Slett
 3. Den kjenner jeg ikke til, og den hadde en nydelig lilla farge! Morsomt med selvsådde planter bare de ikke tar over hele bedet. Revebjeller har jeg også, men prøver å begrense de litt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det rare er med denne dagfiolen er at den først kom med en plantetue sør i hagen og når den forsvant dukket det opp en nord i hagen. Den vokser veldig samlet. Jeg vet ikke om den er i handelen, og har aldri prøvd å ta frø, men må kanskje sjekke det ut til høsten. Jeg liker revebjeller så godt at jeg syns det er vanskelig å begrense dem, men jeg driver ikke akkurat livredning på bladrosetter som ikke kan stå der de har plassert seg selv om det er nummeret før.

   Slett
 4. Dagfioler er nærmest som villblomster å regne noen steder i Trøndelag. :) Her i Bodø spretter de også opp overalt nå. Den gule lerkesporen er kjempesøt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt med planter som sprer seg syns jeg, det gjør lerkesporen også, men den hadde jeg i hvert fall plantet i utgangspunktet. Tror ikke jeg har vært innom bloggen din, skal sjekke den ut når jeg får tid.

   Slett
 5. Lurte på hva denne planten her, og nå vet jeg det. :) Dagfiol. Veldig fin. Liker lerkespore godt også. Marikåpe er også en fin plante.

  SvarSlett