fredag 17. juli 2015

Pelargoniatid

Endelig begynner pelargoniaene å blomstre. Vet ikke om det bare er her, men jeg syns de har vært ekstra trege med å komme i gang i år. Det er deilig å vite at de nå kommer til å blomstre helt til de må inn en gang før jul. Ja, lenger enn det også, noen blomstrer gjennom hele vinteren, men da selvsagt inne. Jeg har etter hvert fått flere forskjellige, men typisk meg aner jeg ikke hva noen av dem heter. Intensjonene er gode, og jeg merker dem, men etter første ompotting er, av en eller annen mystisk grunn, merkelappene alltid borte.

Denne lakserosa tror jeg at jeg kjøpe i fjor da Hagemo var på besøk hos hagelaget. Den vokser kraftig, og det er bra. Fra Hagemo lærte vi blant annet at når du skal ta stiklinger av pelargonia er det lurt å la dem ligge og tørke litt. Da forstod jeg hvorfor greiner kaninen knipset av med tennene og som jeg plukket opp og stakk ned i jorden hvor som helst med blomster, blader og det hele, alltid kom så fint.Jeg har alle mine pelargoniaer i krukker, men har lurt litt på om jeg skal prøve noen ute i bedet også, det er jo forlokkende at snegler visstnok ikke skal like dem. I bakgrunnen står peonen bowl of beauty.

Ikke alle bildene er fra i år, men dette er det, omtrent så langt som den lille rosa i forgrunnen er de kommet her. I bakgrunnen tønnen som jeg har plantet hjortesumaken jeg kjøpte i fjor i, sammen med hvite stemorsblomster jeg har sådd av frø fra fjorårets planter og en ny lysegul solsikke, lurer på om den var den som ble solgt gjennom bie elsker blomst prosjektet. Syns så tydelig jeg husker det stod at det var en minisolsikke, men foreløpig er den blitt ganske høy. Skal vise mer av den når blomstene kommer.

De hvite er også fine, dette bildet er også fra i år.

De er jo veldig søte da, selv om de ikke akkurat lukter så godt.  

Jeg potter om både pelargonia og fuksia sånn annet hvert, tredje hvert år. Årene i mellom, som i år topper jeg bare krukken med litt kukompost. I dag har det forresten vært en deilig dag her. Det er så fint å være ute og jobbe i hagen når temperaturen er fin, vinden stilner og du merker at regnet kommer nærmere og nærmere. Det er nesten sånn at en kan kjenne regnet i luften lenge før det faktisk er der.Ble ikke helt ferdig med lukejobben jeg holdt på med før dråpene ble for tette til å være ute, men  litt fikk jeg gjort inkludert å plukke inn litt roser og peoner, siden det er meldt regn i flere dager, så litt må jeg sikre meg. Ha en fin helg.

12 kommentarer:

 1. Hei, så vakre pelargonier! Jeg ble ikke helt ferdig med lukejobben jeg heller før regnet kom, hvis det kan være til noen trøst :) Her regner det helt vilt !

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt trøst. Skikkelig drittvær her i dag. Så da planlegger jeg i hvert fall å få tid å lese andres blogger for litt inspirasjon.

   Slett
 2. Hei! Flott farge på den lakserosa! Jeg liker godt Pelargonium, de gir stort sett mye glede uten så mye stell, og det er jo også en fordel å kunne flytte litt rundt på en krukkehage. Utfordringen er milugens at jeg sjelden greier å kaste det jeg klipper bort om våren, så det kan bli litt mange av de helt vanlige sortene.
  I år er et rart pelargoniumår her på skyggebalkongen i alle fall. Selv 'Dronning Ingrid', som jo tåler det meste, har ikke greid vinter og vår. De to miniatyrbladene er grønne, men har ikke vokst på en måned. I feriehagen derimot er det full fart. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg flytter faktisk en del rundt på i hvert fall en del av dem. Har vært en treg start, men syns det kommer seg nå.

   Slett
 3. Ååå så mange fine pelargonia, ja nå har de endelig fått litt fart på seg.
  Det er artig når en greier å overvintre de synes jeg og enkelte kan en ha hele livet virker det som.
  De hvite er jeg glad i også, god helg til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg syns de er greie å overvintre, hender en og annen går ut, men stort sett klarer de seg.

   Slett
 4. Jeg har noen pelargonier som jeg overvintere og setter ut hvert år. Jeg er veldig glad i dem, og de svikter aldri. Jeg har latt noen avklipp ligge i drivhuset og har vært overrasket over hvor lenge de har ligget friske og fine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, glemmer fort ut at pelargonia er litt sukkulente. Det er fint at de tåler litt tørke.

   Slett
 5. Hei!
  Kjenner meg veldig godt igjen når det gjelder merking. Ja, det er nok en 'Platinum'. Liker den veldig godt og den kan bli kjempehøy hvis den bare får litt støtte. Her i huset er interessen for pelargonia stor.
  Veldig fine eksemplarer du har.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Ja jeg fikk den først i fjor så dette er andre sommeren, er spent på hvor stor den kan bli. Har allerede flere avlegger også som kommer fint.

   Slett
 6. Pelargonium hører med. Ingen sommer uten :)
  I år har jeg kjøpt flere sorter med forskjellig duft av bladverket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, duftpelargoniaene er også fine, jeg har en med rosa blomster som jeg kjøpte i fjor.

   Slett