fredag 28. oktober 2022

Overvintring av Pelargonia og Fuksia

 Det er allerede nesten to måneder siden jeg begynte å sette de første overvintringsplantene under tak i utestuen, nå står alle som skal inn der, men det drøyer nok en stund før de MÅ inn. 

Så vidt begynt å samle sammen de minste krukkene med Pelargonia 1. september. Fortsatt er det plass til å spise middag i utestuen når vi vil det. 

Fikk to Begoniaer i gave, de har stått utrolig flott i tre måneder nå. Begynte å bli stygge i blomstene for et par uker siden, da ble de klippet litt og satt inn på et kjølig soverom. (Nå regner det sånn her at jeg ikke kan høre hva de sier på radioen). 

Jeg syns det er litt trist at jeg har mistet alle navnelappene, bortsett fra én, men denne er i hvert fall en litt rødmende hvit, som jeg fikk som stikling for noen år siden. De fleste pelargoniaene mine står ute gjennom sommeren, men denne har stått her i utestuen i hele sommer. 

Litt senere, kanskje i oktober, har de fått mange flere blomster. 

En navnløs Fuksia som i år har stått utenfor drivhuset (nå er den også satt under tak).

Faktisk en Fuksia jeg vet navnet på, Blue Sarah, kjøp på postordre (den gang det het det), i mine første hageår, tenker jeg burde sikkert ta stiklinger. 

Denne hvite og røde tror jeg kom som en stikling i fjor. 

Kanskje den vanligste pelargoniaen, bakerst står noe jeg tror kalles rosepelargonia. 

Tilbake til begynnelsen av september, flere krukker med den jeg husker navnet på da, Pelargonia Platinum, kjøpte den på et hagelagsmøte en gang, hos Hagemo, tror jeg. Den oransje fargen er veldig flott, nesten lysende. 

Her er den tatt inn. Jeg klipper ikke ned verken Pelargonia eller Fuksia når jeg setter dem inn i kjelleren, kanskje bare klippe litt av ekstra lange greiner. Vanner et par ganger i løpet av vinteren, men ettårige stiklinger kanskje litt oftere. 

Fortsatt Platinum, er ikke bladverket også veldig flott. 

Ikke mulig å sove middag på benken lenger. De gule tagetesene har selvsådd seg i krukken. 

Bordet er nå også helt fullt. Når får de komme inn? Når det blir kaldt og ufyselig er svaret, en eller annen gang i løpet av den neste måneden. De som blomstrer får lov å stå i trappen opp til annen etasje til de er avblomstret, og/eller jeg skal pynte til jul. De minste får stå sånn at jeg husker å vanne dem, blir fort glemt hvis de kommer ned i kjelleren. 

Dette er for noen uker siden, fortsatt er solen lys. De to som er lilla og rødlilla fikk jeg som stiklinger hhv i fjor og i vår. 


Når en ser på blomstringen er dette bildet tatt enten litt tidligere, eller kanskje har jeg knepet av alle avblomstrede blomsterknopper. 

Noen er jo så fine at de får bli i stuen, tenker jeg. Jeg tror den foran kalles rosepelargonia?

Som sagt, det pøsregner her, men, tidligere i dag fikk jeg faktisk en tur på hagesenter, var ikke så veldig kjøpelysten, men jeg kjøpte et elefantgress (kjøpte tre i forfjor, hvorav bare to overlevde, og nå fant jeg en helt lik i størrelsen, blir plantet i morgen hvis oppholdsværet som er lovet blir noe av).

Ha en fin helg! 

18 kommentarer:

 1. Så mange fine pelargonia du har i hagen din, de ser ut til å trives bra.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 2. Du har virkelig mange flotte pelargonia! Ja, det er flere som går under navnet rosepelargonia. Din minner nesten om tulipaner. Så fin den er! Jeg har kun tatt inn til overvintring en sort som også som kalles rosenpelargonia med veldig variegert bladverk. Flere av dine har også så fint bladverk.
  Min kjeller er stapp full, og det er ikke plass til flere planter der. Begrensningens kunst er jeg ikke så flink til.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det finnes jo så utrolige mange flotte sorter, både blomster og bladverk. Vanskelig å begrense seg da, selv om jeg har bestemt meg for færre overvintringsplanter. :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Du har så många fina Fuchsia och pelargoner . Jag har ingen bra plats att övervintra dem, men skall försöka i år igen. Det brukar sluta med att jag köper några nya.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Fuksia har jeg faktisk overvintret i kaldt drivhus en gang, pakket inn i isopor, det fungerte helt fint, men husker ikke hvor kaldt det ble den vinteren. Pelargonia går fint an å ha i stuen om de ikke er for store, eller et kjølig soverom selvsagt. :)

   Slett
 4. Det er en fin samling pelargonier du har Ingeborg! Forstår der kan opstå pladsproblemer når du skal have alle dem sluset ind, men foreløbig ser det meget fint ud i havestuen. Jeg har også gjort klar til at tage min ene slags ind - tror faktisk det kan være en rosepelargonie efter at have set dine billeder:-)
  Tænk i aften får vi allerede vintertid...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjelder å stue dem sammen. Må huske tiden i morgen tidlig :D

   Slett
 5. Fantastisk mange og flotte pelargonier du har! Men slike overvintringsplanter tar mye plass. Godt vi fortsatt har rellativ milde dager og tid til å forberede oss på vinteren. God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg prøver egentlig å redusere antallet, men av en eller annen grunn blir det stadig større :D

   Slett
 6. Ja nu gäller det att ta hand om det som ska övervintras. På något sätt! Ännu blommar och frodas både chili och tomater ute i växthuset. Pelargoner ska in och alla citrusträd...ja det finns fortfarande mycket att hinna med :)
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå har jeg bare en Physalis igjen som ikke er ferdig høstet i drivhuset, tomatene har jeg tatt inn for å modne, så får vi se om det blir til spising dirkete eller som chutney eller lignende. :)

   Slett
 7. Hvor er det en dejlig samling af pelargonier. Det er svært med navnene. Hvis man køber pelargonier i supermarkederne, er de ofte uden navn, og hvis man får stiklinger forærende, følger der jo også sjældent et navn med.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det har du rett i, i begynnelsen av hagetilværelsen var jeg heller ikke så nøye på det, og så har det sklidd helt ut, det skjer som regel på første eller andre ompotting :D

   Slett
 8. Hei! Så heldig du er som hare en utestue. Den ser innmari fin ut. Det må være et paradis å sitte der å nyte pelargoniaene. Det er jo bare å kle på seg. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi trives veldig godt der ute, antall måltider ute økte betraktelig etter at vi fikk utestuen. Fortsatt er det mildt og fint her, men veldig vått. :)

   Slett
 9. Hei Ingeborg.
  Nydelig fargerikt så sent på høsten. Fuchsia har jeg aldri helt tent på, men jeg har noen få pellargoner som jeg mishandler ganske mye hvert år. Men de lever da enda i det minste.
  Her står alt nå på planterommet inne under kunstig lys.
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo litt deilig også, når alt er klart for vinteren, her er det litt igjen å gjøre, men fortsatt ingen varsler om minusgrader. :)

   Slett