søndag 23. oktober 2022

Glimt fra oktoberhagen

Tenk at vi går inn i slutten av oktober, det er foreløpig ikke vært frost her så det blomstrer fortsatt ganske fint. Bildene er et par dager gamle. 

Denne planten, som jeg fikk fra en hagevenninne for et par år siden, står og venter under tak i utestuen. Aeonium tror jeg den heter, og den får komme inn om vinteren, selv om jeg tror kanskje at den tåler litt kulde også. Har ikke våget å prøve. 

For første gang kommer det nye rosetter, jeg antar at de kan være på sånn at den blir "flerarmet" på en måte, eller kanskje jeg skal prøve å knipe noen av og se om de vil rote seg?

Ellers i hagen er det fortsatt blomstring, dette er Høstasters, det er en koselig plante å ha. Jeg har prøvd denne stauden mange ganger før jeg fant denne (på et planteloppis) som rekker å blomstre, tidligere har jeg aldri fått blomstring. Den står lunt, litt vått og med en lett blanding av skygge og sol gjennom dagen. 

Storkenebb Tiny Monster er jo en fantastisk storkenebb. Den er ganske lav og bunndekkende, sprer seg godt i bedet, er kanskje på en kvadratmeter nå. Blomstrer hele sesongen, og gjerne fremover mot jul. Hvis den blir hindret begynner den å klatre (men nå har jeg fjernet kuletujaen som den klatret i). 

Og så er det Storkenebb Rozanne da, jeg har to stykker, denne står i full sol, og den andre får mer skygge, begge er like fine. Blomstrer hele sesongen. Hvordan kan en formere Rozanne? Har hørt at den ikke kan deles? Stiklinger?

Fra årets planteloppis kjøpte jeg også med hjem en frøsådd hvit Scabiosa, den har blomstret lenge, og har mange knopper. Bak en Hosta som er i ferd med å forsvinne helt i forråtnelse. 

Midt i bildet den knoppen på Klokkeranke som har kommet lengst her, håper alle knoppene når å åpne seg. Den lilla er en Mauretansk Kattost, som i hvert fall har blomstret i tre måneder, kanskje lenger.

I dag er det litt regnete ute, og dessuten må jeg jobbe litt, så det blir ikke noe hagearbeid, men det kan fortsatt bli deilige hagedager. Det er nå det er lurt å få tatt litt tunge tak i hagen, sånn at en slipper på fine og varme sommerdager. 

Ha en fortsatt fin helg!

16 kommentarer:

 1. Så mye fint du fortsatt har i blomst hos deg. Aeonium heter de ja, og de er så fine. Jeg har sett de flere ganger, men har ikke turt å kjøpe de. Alt jeg vet om de er at de skal ha lite vann. Du burde jo prøve å ta avlegger av den du har. Tenk om du lykkes! Den vil nok ha god drenering.
  Ha en fortsatt fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har overvintret den på et soverom, men vet ikke helt sikkert hvor godt den liker det, men tenkte å prøve å ta noen avleggere i år. :)

   Slett
 2. Hei! Aeonium har jeg også. Det er ikke så innmari vanskelig å ta stiklinger. De vi har nå, har vært stiklinger. Jeg ville nok ha vært forsiktig med frost Høstasters er en nytelse i oktober. Nå må jeg jo prøve å dele 'Rozanne'. Venter ti våren.
  Her har frosten tatt en god del av sommeren.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vil prøve å ta avleggere i år. Hvordan overvintrer du din?

   Slett
  2. Jeg overvintrer dem i vinduskarmen.

   Slett
  3. Jeg har overvintret dem i sørvendt vindu på soverommet, men er ikke helt sikker på om de har likt seg så veldig godt der.

   Slett
 3. Ja, der er stadig gang i haven og her var det dejlig mildt i dag med fin sol. du har mange blomster endnu, og de sidste blomster er næsten lige så skønne som de første. Jeg har aldrig prøvet at dele Rozanne og heller ikke lavet stiklinger, men det kunne da være sjovt at prøve.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må undersøke litt mer rundt Rozanne, kunne godt tenke meg flere, og den ene har jeg kjøpt som veldig liten plante på et hageloppis, så det må gå an på en eller annen måte. :)

   Slett
 4. Den øverste der har jeg hatt for mange år siden, og min plante ble veldig høy og slank. Jeg kappet den ned, og den fordelte seg litt. Men ble fort veldig høy igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende, jeg har sett planter med flere greiner, men hittil har denne bare hatt en. Kanskje jeg kan forvente meg flere stilker til våren. :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Ser fint ut i din trädgård. Srorkenäbb eller näva är en användbar växt. Har hittat rätt plats för den i min torra gavelrabatt, Den brer ut sig fint och blommar fint. Bladverket är fint när den blommat över. Hoppas att din klockranka hinner slå ut, Malvan som står intill är vacker. Här finns inte mycket i blom.
  Ha det bra /Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fortsatt litt som blomstrer her, men i regnværet blir det ikke så mye utetid. Krysser fingrene for at frosten ikke kommer før klokkeranken har fått vist seg litt fram. :)

   Slett
 6. Det lyder godt, at 'Rozanne' også tåler at vokse i halvskygge. Jeg har nogle stykker i haven. De vokser alle i fuld sol, men de har det for tørt, bladene visner om sommeren. Jeg kan godt få lyst til at flytte et par af dem til en mere skyggefuld plads, så kan det være, de klarer tørken. Angående formering af 'Rozanne' har jeg læst på nettet, at man med forsigtighed kan dele roden på ældre planter. Jeg har ikke selv prøvet.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt spennende det med sol og skygge når det gjelder Storkenebb, generelt sett så skal de jo like skygge, men det ser nå ut som de liker begge deler. Jeg vil prøve å flytte den som står i full sol til våren, sette den mer skyggefullt, og da kan jeg se om det er mulig å dele roten. :)

   Slett
 7. Så underbara bilder från din trädgård, tänk att så mycket blommar fortfarande! Härligt! Hösten har varit mild och varm här men snart kommer nog frosten, burr...
  Ha den finaste av veckor!!
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, merker at det ikke har vært frost her, håper den holder seg unna en stund til :)

   Slett