fredag 4. november 2022

Fru Halds hage november

Da kommer nest siste kapittel av hageboken min, Fru Halds hage. Les om du vil, klikk på bildet og det blir større og enklere å lese teksten. 

Blir spennende å se hvordan november blir værmessig, oktober i år har vært mild, og det er det fortsatt nå fjerde da inn i november. 










Endelig åpnet den første klokkerankeblomsten seg for noen dager siden. Den lilla til høyre er Mauretansk Kattost. 

Jeg er jo veldig opptatt av herdighetssoner, at planter man kjøper må være i riktig herdighetssone, det tror jeg det slumses mye med, meg selv inkludert. Det er så fristende å kjøpe noe som står der og frister i hagesenteret, og så glemme å sjekke herdighetssone, eller overse den. Min hage er i sone 1-2, kanskje mest to, for det blåser og regner så mye her, men jeg kan trygt si at selv planter som skal være herdig til sone 2, ofte ikke er det. Jeg syns at hagesentre også er litt vel unøyaktige med å presisere herdighetssone på plantene de selger. Jeg for eksempel, sår klokkeranke gang på gang, selv om jeg vet at hos meg blomstrer den så sent, at jeg ofte ikke får sett den blomstre. Sånn er det. 

Ha en flott ny helg!

10 kommentarer:

  1. Er så enig. Det bør være større kunnskap om herdighetssoner særlig hos ansatte i hagesentre. Har kjøpt trepeon opp til flere ganger. Noen ganger overlever de en vinter, men sjelden 2-3 vintrer
    Bokstavene i boka blir litt for små til at jeg klarer å lese. Bildene er innmari fine. Ha det godt! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Når hagesentrene setter planter ute regner en jo med at de kan overleve, men det er mange som ikke gjør det, jeg har blitt lurt til å kjøpe planter som for eksempel heller ikke er herdige mye lenger sør i Europa, men det finner en jo ikke ut der en står og er kjøpelysten. Håper det blir mer oppmerksomhet rundt dette. :)

      Slett
  2. Jeg visste ikke at du hadde så gunstige herdighetsoner. Da bør du få til det meste i hagen din. Du har om ikke annet et veldig godt utgangspunkt :)
    Her må jeg slite med kalde vintre, og det er det mange planter som ikke liker.
    Ha det godt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er nok ikke så enkelt. Mange planter som er merket med sone 1 eller 2 tåler f eks ikke vind eller så mye regn som vi har her, og ofte vasstrukken jord gjennom vinteren. Skulle ønske de som har ansvaret for merkingen tok mer hensyn til det. :)

      Slett
  3. Jeg nyder at læse din bog. Den er velskrevet og underholdende, og billederne er meget fine.
    Herdighetssoner bruger vi ikke i Danmark, men i et stort og langstrakt land som Norge, må det være en hjælp. Men klimaændringerne gør det vel svært?

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha. Jeg syns ikke at jeg har merket noen endringer i det lokale klimaet på de 27 årene vi har hatt denne hagen, noen vintrer er det kaldere, andre varmere, noen ganger mye regn andre ganger ikke, sånn har det vært i hele min levetid. Jeg tror at selv i herdighetssone 1 i Norge så er det et tøffere vær enn i Danmark, med unntak av at vinden på vestkysten hos dere kan vel være like ødeleggende som her. Og salt sjøsprøyt kan jo også tære på plantene. Vi har mye å passe på, vi hagefolk :)

      Slett
  4. Hej Ingeborg!
    Ja det är viktigt att tänka på, det som fungerar bra i södra delen av landet fungerar inte i mellan delen eller uppe i norr. Tråkigt att klockrankan inte blommat tidigare, men så var det hos mig också, om de blommade alls.
    Mauretanska kattosten eller malvan är fin. Den blommar fortfarande också hos mig.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den mauretanske kattosten gir seg ikke med det samme, min har blomstret kontinuerlig siden slutten av juli. Det virker ikke som det hjelper å så Klokkeranke tidligere, i år sådde jeg den mye tidligere enn jeg pleier, og den blomstrer akkurat like sent. Men fin er den når den først kommer, bare synd at vi ikke er så mye ute i hagen da. :)

      Slett
  5. Då tänker vi kanske lite olika. Jag tittar ibland på härdighetszoner men mest som en vägledning för var i trädgården växten ska få bo. Därför har jag en äkta kastanj med variegerat bladverk som mår utmärkt hos mig trots att den borde hata det.
    Sen är det stor skillnad om en växt är uppdragen här i Sverige eller om den kommer från kontinenten. Tex är det lätt att etablera en Styrax japonica hos mig som är frösådd och uppdragen här men den är betydligt svårare om jag köper en uppdragen planta. Den har samma zonangivelse i litteratur...
    Sen har klimatet förändrats så mycket att de flesta zonangivelser bara fungerar som vägledning hos mig.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er mye å tenke på når det gjelder valg av vekster, det er flott at det nå selges planter, tror de heter E-planter, som er oppalet lokalet. Hender jeg også prøver planter som egentlig ikke er herdig, men da vil jeg gjerne vite det før jeg kjøper. Her blåser det så mye, også om sommeren, noe som gjør at det er begrenset hva som kan klare seg selv om de er herdige. På nordsiden av huset må jeg velge planter som er mange soner høyere opp enn her, det tok noen år før jeg fant ut av det. Det gjør meg ingenting, jeg er ikke plantesamler, det er bare viktig å være klar over det. :)

      Slett