onsdag 9. november 2022

Vinterportulakk - en artig salatplante

En saftig salatplante som trenger god jord, og som faktisk kan dyrkes om vinteren og tåler mange minusgrader. Bildene er tatt i april/mai. 

Her har Vinterportulakk først blitt sådd i en murerbalje, så høstet, så delt baljen med agurk og etter at denne ble høstet og kastet, har de igjen spirt og vokst seg store gjennom vinteren. Denne vinteren hadde lange periode på minus 13 grader, og jeg gadd ikke en gang å sjekke hvordan disse salatbladene klarte seg, men det viste seg altså å være utmerket. 

Her er de høstet, snart skal det jo nye agurk i murerbaljen. Det er de tjukke, saftige runde bladene som brukes her hos oss. De smaker faktisk så godt at de er gode å plukke med seg i forbifarten. Disse plantene sprer seg over alt, men det er stor forskjell på hvor de lander og hvor store de er, kanskje kan veksten indikere om jorden burde ha tilskudd. 

Jeg klarte ikke å finne ut hvordan de spredte seg, for de kommer opp over alt, langt fra der de er sådd. Så jeg stappet blomsterstenglene oppi et glass. 

Det var ikke mer som skulle til, plutselig utviklet frøene seg. Jeg fant også ut at de hoppet ganske langt av gårde under spredningen. 

Etter hvert samlet de seg i bunnen av glasset, og etter en stund ble de tatt opp og lagt i et kaffefilter. Nå må jeg bestemme meg for om jeg skal så en liten ladning nå, eller vente til våren. Kanskje begge deler, men først skal jeg se det litt an, om det fortsatt er frø i agurkjorden som plutselig spirer nå når agurkplantene for lengst er kastet i komposten. 

Til slutt et bilde fra i år. Jeg hadde en tomatplante av type cherry, som var til overs og som ble satt i sørveggen. Den har faktisk hatt mange tomater, men for en drøy ukes tid siden samlet jeg alle de grønne tomatene og satte dem i vinduet inne. De modnet fint, og selv om de ikke er så søte som de som modner i drivhuset, så går det fint an. Nå er de nesten spist opp. 

Ha en fortsatt fin uke, kanskje blir det litt tid i hagen til helgen om værmelding med oppholdsvær og 15 grader slår til. 

10 kommentarer:

 1. Så spennende med alt du kan overvintre hos deg. Flotte tomater, og det er jo utrolig at du har tomater fra egen avling fortsatt. Ja, det er meldt om 15 grader her også på lørdag. Ha en fortsatt fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen ganger kan en overvintre mer enn en tror. :)

   Slett
 2. Portulakk er et navn jeg knapt nok har hørt om. Men det er vel fordi jeg ikke har prøvd så mange spiselige vekster. Bør vel egentlig forandre litt på det.......

  SvarSlett
  Svar
  1. Ganske dekorativ også i tillegg til å smake godt. :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Fantastiskt att du kan odla under vintern. Har alltid tänkt prova men det har inte blivit av. Nu tror jag att jag skall göra ett försök, men tror du har bättre förhållanden med varmare klimat. Härligt med egna tomater.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
 4. Du kan i hvert fall prøve med denne salaten, den overlevde lange perioder med minus 13 grader. Ellers så har jeg ikke fått til så mye om vinteren, har bare hatt noen spede forsøk. :)

  SvarSlett
 5. Det er jo helt sommerlige billeder du viser her i november, og man bliver næsten helt sulten:-)
  Jeg har prøvet vinterportulak engang, men den overlevede ikke vinteren - måske skulle man prøve igen?

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det syns jeg godt du kan, jeg prøvde flere ganger før jeg fikk det skikkelig til, tror det handlet om god jord. De på bildet vokste i kaldt drivhus, men har også hatt ute. :)

   Slett
 6. Jeg har aldrig haft vinterportulakker, men jeg har tit haft lyst til at prøve, for jeg synes bladene er så dekorative. Det siger en hel del om det lune efterår, at du kan dyrke tomater på friland helt til november.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i år har vi foreløpig ikke hatt frost, og vi pleier å ha litt, en natt eller to. Den siste tomaten ble spist i helgen :)

   Slett