mandag 22. mai 2017

Urter i hagen

Jeg liker aller best å ha urter og grønnsaker som kommer igjen år etter år. Noen urter har jeg i urtebedet på terrassen, der det er mye sol, andre har jeg i pallerkarmene i grønnsakshagen, eller litt rundt omkring. Og noen urter får også stå i krukker hele sommeren.

En urt jeg har hatt de siste årene er meksikansk estragon. Den smaker laksris, som en litt sterk estragon, og liker seg i solen. Samtidig tørker den fort ut, så  jeg må passe litt på den. Den er ikke vanskelig å overvintre inne i et kjølig vindu, men det kan være litt vanskelig å holde liv i den til det blir varmt nok ute. Det er også enkelt å ta frø av den og så. Jeg gjør begge deler. Er ikke helt sikker på om jeg klarte å ta livet av den som  er overvintret, men de frøsådde kommer i hvert fall fint og er nettopp pottet om. Bildet er fra i fjor, tror jeg.  Jeg har også hatt vanlig fransk estragon i noen år, men i fjor deppet den litt, og i år lurer jeg på om den har sagt takk for seg. Jeg får kjøpe en i potte og så så nye til neste år. Russisk estragon kan jeg ikke anbefale i matsammenheng, den smaker bare høy. 

Dill har jeg alltid, selv om dill ikke trives så godt hos meg. I år priklet jeg og satt ut både i urtebedet og i pallekarm. De i pallekarmen lever fortsatt, mens de i urtebedet har sneglene forsynt seg av. Jeg har også alltid litt i krukke. Hver lørdag  og søndag spiser vi sild til frokost, og da er det kjekt med litt dill lett tilgjengelig på forsommeren. Den flotteste dillen jeg noen gang har fått var den gang jeg kom til å miste et dillfrø i en beholder med salat i drivhuset. Den ble gigantisk. Når drivhuset er oppe og står igjen skal jeg kanskje prøve det igjen. 

Her er to rømlinger fra urtebedet, som ligger bak steinmuren i bakgrunnen, en kruspersille og en oregano. Foreløpig vet jeg ikke om det er gresk eller vanlig oregano. Oregano har jeg også gjerne i vanlige bed, og de sprer seg over alt, men er enkle å flytte. Den greske sprer seg mest. Persillen pleier ikke å spre seg, men i forfjor hadde jeg noen som fikk utrolig mange frø, og nå kommer det persille opp over alt. Jeg sår alltid persille hvert år, siden den er toårig.  

Hald kjøpte nettopp en flatbladet persille på matbutikken. Den får komme ut i urtebedet, lenge siden jeg har hatt den nå. 

Bakerst i urtebedet bor bjørneroten, jeg har prøvd å flytte den flere ganger, for den blir stor, og trenger egentlig ikke å stå på hedersplass, men det er vel ikke uten grunn at den heter bjørnerot, så den klorer seg fast. Foran sees hvitløk som ble satt i fjor høst. Det står også en luftløk utenfor bildet, og en salvie som ble plantet i fjor, i tillegg til persille, estragon som kanskje ikke kommer, timian og oregano. Kanskje blir det plass til noe mer også. Før hadde jeg en stor rosmarin her i flere år, men de siste årene har nye eks ikke villet overvintre. 

Jeg har sitronmelisse flere steder, og noen av dem blir digre, litt for store. De sprer seg litt, men ikke uhemmet. Det gjør selvsagt derimot mynten. Jeg har flere sorter mynte, og det går litt i surr hva som er hva. I fjor rensket jeg et helt bed for mynte, og jeg har allerede dradd opp noen som sneik seg unna renskingen. 

Denne mynten ble med meg hjem fra et planteloppemarked for noen år siden, noen som vet hva den heter? Den er litt lodden i bladene. 

Antall urter varierer litt fra år til år, for eksempel pleier jeg alltid å ha mye basilikum, men ikke i år, uten drivhus. De liker seg ikke så godt ute. Ha en fin ny uke.

24 kommentarer:

 1. Spennende med så mange urter! Bjørnerot fokk jeg for to år siden, og den er jo veldig grønn og fin. Jeg kjenner ikke noe til den fra før, men den tåler mye. Overlevde i potte første vinteren her.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bjørnerot tåler mye, den er herdig i hele landet. :)

   Slett
 2. Eg trur den lodne mynten din er Eplemynte, ligner på min, men nå får eg jo hverken lukte eller smake, så er ikkje sikker smiler her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har du sikkert rett i, takk skal du ha. :)

   Slett
 3. Jeg visste bare om russisk og fransk estragon. Den var pen, den meksikanske! Har også en sitronmellisse som holder seg og frør seg litt. Flatbladet persille har jeg sådd i år. Lurer på om de overvintrer like bra som de krusete?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så lenge siden jeg har hatt flatbladet persille, så jeg husker ikke helt hvordan den klarte seg, men kanskje noen andre vet? :)

   Slett
 4. Urter må jeg ha i hagen, og bruker de flittig i maten, helst i supper, sauser og tilbehør. Mannen min mener bestemt at det er derfor vi aldri er syke:) Ha en fin ny uke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan det jo være at mannen din har rett i. Vi hadde forresten om spiselige ville planter i hagelaget i går, veldig interessant, f eks at marikåpe kan brukes i salat. :)

   Slett
 5. Hei. Mange flotte urter. Jeg skal skaffe noen flere etter hvert. Bruker de mye i maten. At urter har betydning for helsa vår, det tror jeg bestemt. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Urter er vel på det eneste område jeg klarer å få Hald interessert i hagen i hvert fall, det er han som lager mesteparten av maten her :)

   Slett
 6. Burde tenk på å ta frø fra den meksikanske men der skal jeg huske om jeg funnet en i år, smaker godt i salat bl annet. Bjørnroten blir nesten ugress ved flytt, umulig å få med alle røtter. Jeg tenkte også eplemynte men den har ganske store blader her, mye større enn annen mynte jeg har. Oregano kommer både her og der men det gjør ikke noe, dufter pizza når jeg går forbi. Hos meg er nesten koriander frø like ivrige, tydelig klarer de frøene fint en vinter. Dette ble litt langt men må bare.. jeg har hørt at du skal snu ryggen til med en neve dillfrø og hive over skulderen, altså spre dem litt overalt uten at du ser hvor. Frø på rømmen spirer visst best, akkurat som du sa om den i drivhuset :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da vet jeg hva jeg skal prøve med dill til neste år :) og så er jeg spent på om det er noen koriander som har sådd seg her, for jeg hadde en i fjor. :)

   Slett
 7. Kjekt med mange sorter urter i hagen, du hadde endel ukjente for meg.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg kunne hatt mange flere også, gøy å prøve seg, og fine er de :)

   Slett
 8. Hei!
  Det er så himla deilig med mange urter i hagen. I år skal jeg dyrke dill sammen med kjempeverbena i krukke.
  Kan du ikke ha basilikum på terrassen din? Den dufter himmelsk godt, og for ikke å snakke om
  smaker.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Dill og verbena hørtes fint ut sammen. Nei, vi har det ikke varmt nok til at basilikumen trives selv ikke på terrassen, kanskje har det litt med all vinden å gjøre også, men jeg skal prøve å flytte den jeg har i stuevinduet ut i utestuen når det blir varmere. :)

   Slett
 9. Her hadde du mye godt:)
  Planten du spør om likner på eplemynten min(som uheldigvis har spredd seg uhemmet i et bed og faktisk litt ut over i plenen,men den er høyt elsket av både biene og humlene,så den får ture frem en stund til;)
  Den blir jo ganske høy å klengete,ca.1 meter og noen ganger høyere(hvertfall her hos meg).
  Jeg har og plantet litt forskjellig i grønnsaks/urte kassene mine i vår,jeg var så heldig å få tak i en tue med ramsløk på det lokale plantemarkedet i år,så det blir spennende å se hvordan den utvikler seg.Vokser jo villt noen steder i landet,men ingen steder jeg kjenner til.

  Ha en fin hageuke videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det høres ut som det kan være eplemynte, fra en liten stilk i fjor til å ha inntatt en hel pallekarm i år. Nå har jeg prøvd å flytte alt over i en sinkbalje, for jeg har en "mojito-mynte" som ble helt utradert i pallekarmen. Blir spennende å se med ramsløken din, foreldrene mine har tomten full, vi laget akkurat pesto. :)

   Slett
 10. Heisann, hadde mexikansk estragon for noen år siden, men det ble sakte og sikkert borte i maturtebedet! Gleder meg til all frodigheten både der og i de andre bedene. Hos deg ser det helt fantastisk ut, ha riktig go´hælj ;:oD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har bare hatt min i krukke, men kanskje jeg skal prøve i urtebedet, selv om jeg også har mye maur. :)

   Slett
 11. Ja det er flott med urter. Jeg har bjørnerot og synes den er kjempefin med de nye grenene om våren. Mynten din ligner veldig på eplemynte. Jeg sår alltid dill rett ut i urtekassene. Det pleier å gå bra, men ikke alltid. I år forsøker vi oss på bønner og erter i tillegg til det andre. Blir spennende å se om vi får det til. Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid spennende å se om det faktisk blir noe å spise av alt som sås. :)

   Slett
 12. Jeg er også veldig glad i flerårige urter! Mynte, oregano, spansk kjørvel og ramsløk sprer seg nesten litt for mye. Persille og ruccolasalat har frøsådd seg i mange år, men nå måtte jeg sette ut nye persilleplanter. Hvitløken jeg sstte i høst ser flottere ut enn noen gang før, så det er kjekt! Det er så fint med mat fra hagen! Ha en fin dag, Ingeborg! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har hatt min ruccola (sandsennep) i mange, mange år, men i fjor gikk den plutselig ut, heldigvis så har den frøsådd seg, men den er ikke oppe i gamle høyder igjen ennå. Håper den kommer dit i sommer, for ruccola må jeg ha :)

   Slett