onsdag 10. mai 2017

Sneglesikre planter

Det er kanskje ikke absolutt hva sneglene liker og ikke liker, for er de sultne nok spiser de det meste. Hvor utsatte planter kan være for snegler avhenger også av hvor de står, skygge, fuktighet, hvor tett det er plantet. Sunne og kraftige planter tåler mer, og selv sikre planter kan være problematisk å så på friland eller settes ut for små. Men noen planter er nå sikrere enn andre og her kommer litt både om sneglene i hagen min og plantene.

Normalt sett ville jeg sagt at fransk estragon var sneglesikker. I hvert fall har jeg ikke hatt noe problemer med den. Men en kveld for et par år siden ble denne krabaten observert klatrende. Den har mange populære navn, mordersnegle, iberiasnegle, brunsnegle, men riktig navn er brunskogsnegle (arion vulgaris). 

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har laget lister over hvilke planter sneglene liker. Valmuer står på denne listen, men jeg kan ikke si at jeg har noe problemer med snegler og valmuer. Bortsett fra når regnet slår orientvalmuen i bakken, da er de kjapt på plass. Andre planter på NIBIOs liste over planter sneglen liker er: Aster, bønner, erter, fioler, hosta, hvite margeritter, høstfloks, iris, jordbær, klematis, kålvekster, krokus, ligularia, lupiner, løvetann, potet, påskelilje og andre liljer, riddersporer, salater, selleri, sommergeorginer, stemorsblomst, tagetes og vårfloks. 

Se hvordan den koser seg, hagesneglen (cepaea hortensis). Den kan jo ikke vite at krukken med tagetes hadde blåst overende i vinden og ikke var klar til å spises. For det er jo det sneglene gjør, spiser råtne plantedeler. Denne sneglen er kanskje også den eneste som klatrer høyt opp i busker og trær?

Dette er en oransjeskogsnegle (arion fuscus). Jeg måtte dobbeltsjekke med NIBIO at det var det, noe forsker Bjørn Arild Hatteland bekrefter.  "Dette er en snegle som ofte forveksles med den unge brunskogsneglen,", sier han og legger til. "Noen steder oppfattes også denne sneglen som et problem, men ikke i nærheten av brunskogsneglen. Du kan se forskjell på unge brunskogsnegler og oransjeskogsnegler ved at sistnevnte avgir et tydelig oransjefarget slim, og er mer lys/hvit på sidene. De blir aldri like store som brunskogsneglen, og beholder også den svarte linjen på siden av kroppen når de er voksne. " Jeg er en av dem som har tenkt at denne sneglen er minst like plagsom som brunskogsneglen, men nå i sommer blir prosjektet mitt å sjekke om alle jeg tror er oransjeskogsnegler faktisk er det, eller om de er så like at jeg ikke ser forskjell. 

Dette er en boakjølsnegle (limax maximus) tydeligvis på jakt etter en nettkjølsnegle (deroceras reticulatum). Siden jeg kom med blitsen denne sene kvelden reddet den seg, men boakjølsneglen er kjekk å ha i hagen, den spiser snegleegg og jager bort andre snegler. 

Hostaen er en av staudene som står på NIBIOs liste over utsatte planter, og den er kanskje kjent som den planten sneglene liker best. Her i min hage er det faktisk ikke noe problem, hostaene får stort sett stå i fred, selv de som står i skyggen. 

Iris står også på  NIBIOs liste over sneglemat, men jeg har aldri oppdaget et eneste bitt på mine iris, ikke på dagliljene mine heller.  Eller de orientalske liljene for den del.  Jeg vet ikke om de regner ruteliljer med i benevnelsen liljer, men de får også stå i fred her. 

Nå blomstrer snart Klematis Montana, den har fått store knopper. Jeg har aldri merket at brunskogsneglen har spist på noen av klematisene mine. 

NIBIO har selvsagt ikke komplett oversikt over alle planter i sin liste, en plante som ikke står på deres liste over planter sneglene IKKE liker er ballblom, dette er Alabaster, Den får stå i fred for sneglene selv om den liker å stå fuktig. Min favoritt. Planter som står på listen og som  dermed kan regnes som ganske trygge er: Astilbe, begonia, bringebær, bjornebær, dill (ikke sikker hos meg), fuksia, storkenebb, isop (småplanter blir spist her), lavendel, løvemunn, margerittkultivaren Maggy White, pelargonium, rhododendron*, roser, stikkelsbær, kjempevalmue, krypfredløs, blomkarse, petunia, primula, ringblomst, steinfrø. * Det er ikke bare rododendron som er trygg i forhold til busker, jeg har ikke merket at brunsneglen spiser noen busker.  Jeg har heller ikke merket at sneglene går på potetplantene. 

Dagfiol og revebjeller får stå i fred for sneglene her. 

Kjempekonvallen får stå i fred for sneglene her, selv om den står i skyggen. Andre planter som ikke er nevnt og som får stå i fred her er: Lammeøre, stjerneskjerm, akeleie, honningknoppurt, bergknapp, bispelue, campanula, forglemmegeisøster, vårkjærminne, gullknapp, skabiosa, valmuesøster, gyllenlakk, hagegullris, hagepute, hagesildre, hasselurt, hjertebergblomst, humleblomst, høstanemone, julerose, kameleonblad, kattemynte, kjempealant, krypjonsokkoll, lerkespore, lungeurt, perovskia, skyggesildre, slirekne, sporeblom, nikkesolveng, prydtobakk. 

Normalt sett vil jeg si at kjempekragen får stå i fred for brunskogsneglen, men her har den vært og tatt seg noen jafs, og det er høyt å klatre opp. Men brunsneglen er en flink klatrer, jeg fant et år en brunsnegle øverst på stuevinduet, heldigvis på utsiden, selv om  jeg et par ganger har tatt dem på vei inn terrassedøren også. 

Kosmos er en sommerblomst som får stå i fred for sneglene. I år har jeg sådd to nye sorter som jeg er veldig spent på. 

Skjoldsildren kommer snart i blomst, noen steder er den kanskje allerede i gang, den får stå i fred for sneglene. 

Småhjerte ser jo så yndig og skjør ut, men den får stå i fred for sneglene selv om denne står ganske fuktig. 

I dag striregner det her, så det blir nok inneaktiviteter, men det er nok å gjøre på der også. For eksempel holder jeg på å tegne drivhuset, og det er ikke lett. Nå begynner det å haste for grunnmuren er snart klar. Ha en fortsatt fin dag.

24 kommentarer:

  1. Hei. Disse sneglene. I fjor høst endevendte jeg hagen. Fant mange. Håper at det hjelper i år. Jeg har mye hosta, og her er de veldig populære. Her regner det også og det er kaldt. Ønsker deg en fin dag.
    Hilsen Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det hjelper å gå på jakt, jeg gjør det her også med jevne mellomrom. :)

      Slett
  2. Hei Ingeborg

    Alletiders med sådan en liste.
    Til de sikre kan føjes - pæoner altså hele slægten Paeonia samt Epimedium.
    For mange arter gælder det at sneglene kun spiser visse dele, feks blomsten med dens pollen.

    Ha en dejlig dag

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, peoner hadde jeg glemt å ta med, de er sikre. Og bispelue. Sikkert mange andre også. Det er godt at det er noen sikre planter, så kan en velge dem. :)

      Slett
  3. Flott og innholdsrikt om dine erfaringer med planter og sniler. Det ingen absolutte erfaringer med plantene. Mye er nok avhengig av mengden av sniler og hvor stor tilgang det er på planter. Lykke til med tegning i regnværet, så spennende!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har du nok rett i, det er så mye som spiller inn. Her ble været fint forresten. :)

      Slett
  4. Fine bilder! Takk for tips. Huff ja nå er det snart tiden for snegleplukking i hagen. I fjor hadde vi ikke så mange heldigvis, men Tagetes er tydeligvis snacksemat, samt Hosta.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, tagetes er snadder. Hostaen har fått stå i fred her, og jeg krysser fingrene. Jeg har saksene klare.

      Slett
  5. Det var det jeg trodde, men var ikke sikkert på om det var sånn. Nemlig det at oransjeskogsnegle er den som er her. Takk for god info!
    Ha en fin dag

    SvarSlett
  6. Hei!
    Jeg krysser fingre for at den holder seg unna i år også. Leser det skriver med nysgjerrighet og gru.
    Ha det godt! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du er heldig hvis du ikke har brunskogsneglen. Her syns jeg at jeg har plenty, men hører om andre som har enda mer. Vi får passe på plantene våre :)

      Slett
  7. Huff,ja de sneglene. Jeg har strødd kaffegrut for å holde de litt på avstand, og det hjelper litt da:) Ha en fin kveld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har også prøvd kaffegrut, det hjelper ikke så mye, men kanskje er det fordi jeg ikke er flink nok til å etterfylle når det har regnet.

      Slett
  8. I fjor ble mine storkenebb fullstendig oppspist, regner med det var snegler. Kanskje fordi plantene var så store at de bøyde seg og lå på bakken. Men takk for mange gode tips!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det hender at snegler angriper planter som legger seg ned selv om de vanligvis ikke står på menyen. Men kan det ha vært en larve? Det hender jeg får akeleiene mine oppspist av larver. Jeg har storkenebb rundt omkring i hele hagen og har hatt det i mange år, men aldri merket at noen blir spist på. Det jeg har merket er at sneglene legger egg inntil roten og at de også graver seg selv ned der. Håper det går fint med storkenebben din i år :)

      Slett
  9. Her var det mye nyttig informasjon. De fleste hostaene får stå i fred her også og jeg har heller aldri sett snegler på iris og de har jeg en god del av. Ha en fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi får slå et slag for hosta, det er synd hvis en lar være å ha hosta pga snegler. Iris også. :)

      Slett
  10. Nei, nei og atter nei: Boakjølsneglen er like uønsket i vår fauna og ille som brunskogsneglen! Den må fjernes! Tar du vare på dem, så ønsker jeg deg lykke til om noen år — du kommer til å angre bittert. At de er en trussel for brunskogsneglen er kun en myte.

    SvarSlett
  11. Sneglesikre planter finnes forøvrig knapt nok: Hosta er en sikker favoritt, og jeg angrer veldig at jeg ikke tok bilde av den fullstendig snegleinvaderte Rhododendroen min i fjor. :-(

    SvarSlett
  12. Iberiasneglen finnes forøvrig ikke i Norge ennå: Nok en myte der ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Min artikkel er basert på et intervju med en forsker fra NIBIO, og hele den originale artikkelen er gjennomlest av ham. Jeg vet at noen mener boakjølsneglen burde være uønsket, men jeg må basere meg på det fagfolk sier. I forhold til egen erfaring har jeg aldri sett at denne sneglen har spist på levende planter. Jeg skriver vel litt om definisjonen på sneglesikre planter, planter er mer eller mindre sneglesikre alt etter forholdene, men noe må jo vi hagefolk ha å forholde oss til. Det var veldig spesielt med den rododendronen din, iflg NIBIO er det vel rododendron og roser som er det eneste som er helt sneglesikkert. Ja, det var synd du ikke tok bilde, det må du gjøre om det samme skjer igjen, og så kan du sende det til NIBIO, de vil sikkert være veldig interessert i det. Som jeg skriver er brunskogsnegle det riktige navnet på en snegle som har blitt kalt mange navn. Håper at du får ha hagen din i fred for sneglene i år, her syns jeg det er flere snegler enn vanlig.

      Slett
  13. Ja, for en forsker som har satt én stk brunsnegle i eske med én stk boakjølsnegle (kan slikt virkelig kalles forskning?) er bedre å lytte til enn mange tusen(!) erfarne hageeiere? Nibio har forlengst tapt ekspertisen i sneglekampen, og burde ties ihjel (at de ikke forgår av flauhet begriper jeg ikke). Poenget er da virkelig hvorvidt man faktisk ønsker å bevare snegler og titler, eller å ta tilbake igjen hagegleden og utelivet som så mange dessverre har mistet til disse slimete krypene. Jeg vet hvem sin side jeg er på, i hvert fall!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er fint at alle bidrar med sin erfaring, og erfaring når det gjelder snegler ser ut til å variere en del fra hageeier til hageeier. Jeg har som sagt ikke selv erfart det samme som deg når det gjelder boakjølsneglen, selv om jeg har noen av dem her og har hatt det i mange år. Kanskje kan også den oppføre seg forskjellig avhengig av forholdene, jeg vet ikke. :)

      Slett