søndag 14. mai 2017

Pelargonia tåler det meste

Ja, nå har alle pelargoniaene vært uten en stund her og det ser ut til at de klarer seg fint, til tross for den vanlige komboen i mai med tildels lave temperaturer og mye vind, regn og sterk sol, ingen hvite blader. Platinum har også så vidt begynt å vise farge på knoppene. Alle bildene er fra tidligere år og vise litt av samlingen.

Når jeg sier samling betyr ikke det at jeg samler, og det finnes nok mange som har mange flere og mer peiling enn meg. Jeg har dem bare fordi de er fantastiske planter for krukker.  Og de blomstrer helt til frosten kommer. Så får jeg heller leve med at de må inn om vinteren. 

Noen kommer til og noen faller fra hvert år. I år har jeg vel kanskje rundt 20 krukker. Akkurat som med fuksiaen forsvinner som regel navnelappene i første ompotting. Men også når det gjelder pelargonia blir det solgt en del navnløse. 

Platinum er en av favorittene med sine oransje blomster. I år er det veldig få av pelargoniaene som har blitt pottet om, de har bare fått et topplag av kompostjord. 

Det sies at pelargonia ikke tåler regn, men selv om jeg har noen under tak i utestuen så står de fleste under åpen himmel, og til tross for at det regner mye her syns jeg de tåler det godt. 

Det finnes jo så mange fine farger og sorter, dette tror jeg kanskje er en henge/slyngpelargonia som jeg ikke har lenger, den må jeg få tak igjen. Regner med at det er en av de helt vanlige navnløse. 

De tradisjonelle rosa, roseaktige. 

En annen oransje. Jeg liker godt de oransje. Må prøve å ta flere stiklinger av denne i år. Det er enkelt å ta stiklinger av pelargonia, og jeg har allerede en del potter som står med stiklinger etter at jeg beskar alle da de kom opp fra kjelleren.  Husk å la stiklingene få ligge og tørke en liten stund før de settes i jorden. 

Denne tror jeg at jeg har fått av mamma en gang, må huske å spørre henne om navnet, eller kanskje har jeg notert det et eller annet sted, den er litt karakteristisk ved at blomstene har en lys kant. 

Det fine med pelargonia som står under tak er at siden de er halvsukkulente trenger de ikke så mye vann. Det går fint an å reise noen uker på tur uten å tenke på dem. 

Pelargonia får også stå i fred for sneglene, men jeg har alle mine i krukker. Hadde et lite eksperiment i fjor med å sette stiklinger rett i bedet, og de klarte seg fint, men de ble ikke så store i løpet av sesongen at det var noen vits, men de ble i hvert fall ikke spist av snegler. 

Hengepelargonia er fin å ha på en hylle, eller i plantekasser på veggen. 

Duftpelargonia.

Humlene elsker pelargonia. 
I dag håper jeg det blir oppholdsvær lenge nok til at det tørker opp ute, sånn at jeg får fortsatt lukejobben som er påbegynt. Ha en fortsatt fin søndag.

20 kommentarer:

 1. Flotte pelargonia! De trenger ikke så mye vann, og det er jo en fordel når de står i krukker. Jeg har sådd noen i år, og de venter utålmodig på varmere vær akkurat som meg.
  Ha en fin søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har aldri prøvd å så pelargoniaer, blir spennende å høre hvordan det går med dine. :)

   Slett
 2. Du hadde mange forskjellige pelargonia. Jeg er også veldig glade i dem. Håper det snart blir varmt nok til at jeg kan ta dem ut her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, skulle gjerne hatt litt mer varme her også. Ser litt kaldt ut, men nå har jeg tenkt å prøve uansett. :)

   Slett
 3. Hei. Er glad i pelargonia. De jeg hadde i kjelleren i vinter ble nok vannet litt lite. Ja, ja.Håper snart at det blir varmere vær, slik at de som står i vinduskarmen kan komme ut. Ønsker deg en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg pleier å vanne planter på vinteroppbevaring to ganger, rundt årsskifte og i begynnelsen av februar. Pleier å ta dem opp i begynnelsen av mars, mens i år ble det litt senere så da ble det en vanning til, men en gang i måneden kan en kanskje si. :)

   Slett
 4. Nydelige pelargoniaer, alle sammen! :) Ha en fortsatt fin søndag, du også.

  SvarSlett
 5. Jeg synes du har mange, jeg. Så vakre. Flott både fargesterke og de lyse. Jeg har ikke startet på herdingen ennå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke vits å starte herdingen før været begynner å være der. :)

   Slett
 6. Har ikke rukket å potte om pelargoniaene enda, og her hadde vi fortsatt frost i natt, så de kan ikke settes ut enda.
  Veldig takknemlig og villig blomst:-)
  Ellers er det vått og kaldt...
  Ha en fin uke.
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Kald vår, kaldt her også, selv om vi ikke har frost. :)

   Slett
 7. Så mange flotte pelargoniaer du har!
  Mine ser store å friske ut,men det kommer lite blomster synes jeg,jeg vet at jeg antagelig gjødslet for mye ifjor,for da ble plantene store å frodige,men nesten uten blomster,hva tror du?

  Har tatt endel stiklinger og i år,å de kommer fint:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg syns det er litt opp og ned med blomstring her også. Jeg gjødsler ikke så mye, de får litt kukompost når de settes ut, og ellers kanskje litt gjødsel i en og annen vanning hvis jeg husker det. Jeg potter om annet hvert år, vanligvis, men i år er det bare de minste som har fått litt større potter. Kanskje kommer blomstring også litt an på hvor mye de beskjæres. Det er ikke alltid jeg beskjærer så mye, for jeg liker å se stilkene. :)

   Slett
 8. Flotte pelargoniier du har, og de er da veldig frodig og blomsterrike også:)
  Mine har de siste årene bodd i veksthuset, der blir de kjempestore siden det blir godt og varmet.Nå håper vi på at varmen kommer snart:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan jeg godt tenke meg at de blir ekstra store i drivhuset. Vi satser på at varmen kommer nå :)

   Slett
 9. Så mange flotte pelargonier du har! Ha en fin ny uke

  SvarSlett
 10. Helt underbara bilder! Härligt inlägg och fina tips...
  Ha en skön tisdag!
  Kram Titti

  SvarSlett