tirsdag 30. mai 2017

Potetsyndere i vårsol

Ja, jeg innrømmer det, jeg har satt grodde poteter fra butikken ut i hagen. Og så hørte jeg folk si at det kunne medføre fengselsstraff og store bøter. Kunne det virkelig det, og hva er det nå som er saken med settepoteter? Jeg har sjekket litt med Brita Toppe, som er seniorrådgiver i Mattilsynet.

Det å bruke spirende poteter fra matbutikken som settepotet er vel gjort av hageeiere i generasjoner, lenge før begrepet kortreist mat ble populært. Har vi sammen med våre foreldre og besteforeldre i alle disse årene gjort noe kriminelt? "Nei", sier Brita Toppa, som har ansvaret for plantehelsen på Sør- og Vestlandet, Hun henviser til matportalen.no der står det:"Det er formelt sett ikke forbudt å sette matpotet som kjøpes i butikk eller mottas på annen måte, men det frarådes på grunn av smittefare. Dette gjelder særlig matpoteter fra utlandet."

Det er sikkert flere enn meg som syns at spirende løk og poteter fra kjøleskapet er veldig fristende å sette ut i hagen for å se om det blir noe. Brita Toppe bekrefter heldigvis at dette ikke er forbudt, men sier også at det ikke er å anbefale pga smittsomme sykdommer, så da tenker i hvert fall jeg at vi kanskje skal la være. En er mest redd for utenlandske poteter, og det som er forbudt er å selv ta inn poteter fra utlandet som ikke har plantesunnhetssertifikat. Men på denne tiden er jo ofte potetene utenlandske og det skal en være ekstra obs på. Vil du dyrke poteter så blir det solgt settepoteter på hagesentrene. Dette er poteter som er fulgt nøye opp gjennom tester og som er sertifisert. 

"Det er vanskelig å se sykdommene med det blotte øyet", sier Toppe. "Med et trent øye er det mulig å se potetkreft. Lys og mørk ringråte kan du også se om du deler potetene. Men PCN, potetcystenematode, som er det vi er mest redd for, er ikke mulig å se. Det er heller ikke mulig å se på jorden om den er infisert. Det vil først og fremst vise seg i form av nedgang i avlingen og dårlige og syke poteter." Så selv om våre dyrkede poteter både ser bra ut, og også smaker bra, så kan altså de og jorden være infisert. Allikevel trenger vi ikke å bi hysteriske, kanskje er det ikke så farlig å dyrke poteter i en bøtte på terrassen, men bor en ved siden av en potetbonde blir det skumlere. Vi må også være obs når vi kaster rått potetskall i komposten, brukes jorden i hagen kan det i teorien spre smitte. Jeg mener også at det kan spre smitte når kommuner komposterer mat og selger jorden, men det har jeg ikke fått tid til å undersøke nærmere ennå. 
Så dette var min siste avling av hjemmegrodde poteter, i hvert fall på en stund, skal en kjøpe settepoteter må en kanskje ha litt mer plass enn i et staudebed. Potetsykdommer kan bli liggende i jorden i mange år, og gårdsbruk som får smitten blir satt i karantene. Det skal ikke mer til enn at du har jord fra din egen potetåker på støvlene og så går forbi en bondes potetåker for å smitte, og det er kanskje ikke verdt risikoen. 

Så da blir det ingen vakre potetblomster i hagen. Brita toppe forteller imidlertid at om du først har kjøpt settepoteter et år og fått stor avling, så kan du godt bruke noen av disse som settepotet i egen hage påfølgende år, men det er forbudt å selge eller gi bort disse som settepoteter til andre. 
Konklusjonen er: Det er ikke forbudt å sette poteter i hagen fra matbutikken, du risikerer verken fengselsstraff eller bøter, men som hageeiere har vi et ansvar og bør vise aktsomhet, og om det er en risiko forbundet med å bruke poteter fra matbutikken som settepoteter så bør vi kanskje la være. Ha en fortsatt fin uke, med eller uten poteter til middag.

16 kommentarer:

 1. Du verden, enkelt skal det ikke være! Her i vårt lokale hagesenter selger de små poser (ca.1,5kg) med settepoteter, akkurat passe for staudebedet. Ville tro de gjør det andre steder også. Spør på ditt lokale gartneri, da vel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke så vanskelig heller, det finnes jo masse settepotetsorter å velge mellom på hagesentrene. Om noen syns pakkene er for store går det jo an å finne noen å dele med, men i år tror jeg ikke at jeg har plass til en eneste potet i staudebedet. En gang når jeg får tid skal jeg spa opp litt av plenen til potetåker, men det blir ikke i år :)

   Slett
 2. Stemmer nok dette ja. Potet kan ha mange sykdommer med seg. Vi spiser bare norske poteter, men det beste er å kjøpe settepotet som er garantert sykdomsfrie.
  Kompost som kommunen selger, må vel varmebehandles først? Ellers er en vel like langt?
  Vi skal ha sild til middag i dag, og da må det være potet til.

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg spurte om det her i Haugesund og de mente at kjernen ble 60 grader, men ikke ytterkantene. Det er vel ikke er nok til å ta livet av verken skvallerkål eller plantesykdommer? Jeg skal sjekke litt videre når jeg får tid, for vi blir jo anbefalt å legge rotugress og syke planter i matavfallet, skal gi beskjed hvis jeg finner ut noe. :) Sild og poteter høres godt ut :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg

  Kartofler/poteter er egentlig nogen frygtelig sarte planter, det ses også på priserne, det er ved at blive luxus her, gulerødder og løg er væsentlig billigere hernede.
  Heldigvis er der nu kommet sorter der har mindre tendens til sygdomme:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dere har vel mer sandjord enn vi har her, du vet Norge er et potetland :)

   Slett
 4. Det var nå ennå godt at det ikke medførte fengselstraff! Vi skal ta sykdommer på planter alvorig, men det er lov å bruke hodet også. Det er jo ikke alle som har potetåkre ved siden av seg :)
  Ha en fin kveld

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig med deg. I fjor gikk det nemlig rykter om to års fengselsstraff, så da ble jeg nysgjerrig. Og som jeg mistenkte så viste det seg å være feil. :)

   Slett
  2. Ja, ryktene om bøter og fengselstraff har nådd oss som bor uti villmarken også:) Jeg har ikke poteter i år, p.g.a Plassmangel. Men jeg har løk og hvitløk, og i år har jeg kjøpt setteløk:)

   Slett
  3. Jeg kjøpte også settehvitløk i fjor, så i år har jeg hvitløk over hele hagen. Hadde vært veldig gøy om de ble store og nok til å lage en flette :)

   Slett
 5. Regner med at din potetodling er fra forrige sommer, du har vel ikke alle rede egne? Da blir jeg skikkelig sjalu. Men at man skal føle seg så kriminell, fengsel og det hele. I stort sett har jeg holdt meg til kjøpt norsk settepotet, er kanskje det tryggeste. Men tenk hva gøy om utvalget vært litt større :) Jaktet for eks på blå kongo uten hell..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, fra i forfjor kanskje, eller året før der igjen. Har ikke hatt poteter siden. Vet det er en i hagelaget her som dyrker blå kongo, men jeg vet ikke hvor han fikk settepotetene fra, skal spørre om jeg ser ham. :)

   Slett
 6. For lenge ,lenge siden, hadde vi 5 mål med poteter. Alt riktig gjort, men så fikk vi sykdom, og det var bare å glemme poteter i mange år framover, så det ble ørretdam isteden , og bærbusker.. Så det er nok bra å være føre var :-)
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ørretdam og bærbusker høres ikke så verst ut det heller da :)

   Slett
 7. Du store tid, så bra at du kommer med en så god og informativ artikkel om dette!! Ikke til å tro at noen mener det medfører fengselsstraff. Fint å få det saklig avkreftet.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Greit å få bekreftet at man ikke er en kriminell fordi om en har puttet en potet med groer i jorden i hagen. :)

   Slett