mandag 13. februar 2017

Drivhusboks og første frø i jord

Denne helgen handlet plutselig bare om auksjon. Tror det må være første gang det er en skikkelig auksjon her i Haugesund, og jeg som er veldig opptatt av gamle ting og gjenbruk måtte låne en henger for å få med alt hjem. Så nå er det nytt gammelt bord både på kjøkkenet og i tv-stuen, og en hel masse andre ting, blomstervaser for eksempel. Men før helgen fikk jeg endelig sådd de første frøene. Stemor, valurt, revebjelle, skabiosa, brennende kjærlighet, oregano, storhjortetrøst, såpeurt og prestekrager ble sådd i potter ute. Sukkerert, klatreløvemunn, paprika, klokkeranke, gaura, grønnkål og blodbeger ble sådd i potter inne.

I fjor hadde jeg ikke klokkeranke (cobaea scandens), og den var savnet. Her en nesten nyutsprunget blomst, senere blir den helt blå. Det skal gå an å overvintre klokkeranke inne, men det har jeg ikke fått til. Blodbeger (rhodochiton) derimot er enkel å overvintre inne, men jeg har sådd litt allikevel, den gir jo så mange fine frø. 

Klatreløvemunn (asarina scandens) var et nytt bekjentskap i fjor høst. Den skal kunne overvintres ved + 5 grader. I motsetning til klokkeranken, som klatrer, er denne mer hengende. Den kan bli 2,5 meter lang. Jeg tok noen frø, som jeg jo ikke vet hvordan det er å så, og lot den bli ute. Etter første frostperiode var den fortsatt grønn og fin, og den er fortsatt grønn, om ikke like struttende som før det kom frost, men nå har jeg hatt den inne i gangen den siste uken siden vi har hatt en del minus.  

Jeg har også tatt frø av oregano herrhausen, en mer prydlig variant en vanlig oregano, med større blomsterklaser. Vet ikke om frøene vil spire, men det skader jo ikke å prøve. Alle planter som i prinsipp frøsår seg selv eller overvintrer ute sår jeg ute, med mindre jeg av en eller annen grunn vil at de skal komme i blomst kjappere. Blomsten bak er en pelargonia.

Jeg har jo hagen full av revebjeller (digitalis) disse toårige plantene sår seg over alt. Men plutselig hadde jeg noen frø av en annen sort, og de vil jeg ikke bare strø rundt i hagen, men ha litt kontroll på, så de er sådd i en potte. 

Såpeurt (saponaria ocymoides) er en søt liten plante, som jeg lenge strevde med å få til å trives, men nå har jeg en tue. Har tatt frø, så får vi se hvordan det går, kunne godt tenkte meg å ha den flere steder i hagen, men den liker tydeligvis å ha det både varmt og tørt, og det er ikke så lett å få til her med alt regnet vi har. Såpeurt er jo ellers herdig til sone 8. 

Stemorsblomster må jeg bare ha. Pleier alltid å kjøpe et brett når de kommer i handelen, for å ha noen som blomstrer tidlig, men så sår jeg også. Pleier ikke å så dem så tidlig som nå, men tenkte jeg skulle prøve i år. 

Her er forresten mitt nye, midlertidige drivhus. Pottene er plassert oppi denne helt standard boksen, en trepinne mellom lokk og boks gjør at det kommer luft oppi, lokket holdes fast av en strikk. Det går jo også an å fylle jord direkte i boksen og lage hull i lokket for at regn skal komme inn, og i bunnen for at vann skal komme ut, men jeg vil ikke ha snegler oppi, så jeg har i tillegg satt boksen på balkongen. Blir spennende å se hva som spirer. 

Valurten og gauraen er kjøpefrø som jeg prøver for første gang, det er alltid spennende. Storhjortetrøsten er jeg også spent på, må innrømme at jeg tok frø fra en plante jeg så i en park i Stavanger, om de vil spire vet jeg ikke. Resten skal vel være ganske greie, så får jeg håpe at det har blitt nytt drivhus før paprikaen må flytte ut dit. Ha en fortsatt fin uke.

22 kommentarer:

 1. Det er så deilig å komme i gang med såingen. Jeg har også satt noen ut under snøen, i kasser med fiberduk over. Også storhjortetrøst :) Og inne spirer blodbeger, hornfiol og chili. Klokkeranke med mere skal jeg så nå!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er det jo sjanse for min storhjortetrøst også, bare ikke frøene var for ferske da jeg tok dem.

   Slett
 2. En trenger ikke mye utstyr for å så nei. Blir spennende å se hva som spirer til deg.
  Og at du får opp drivhuset igjen. Vakker klokkeranke!

  :-)

  SvarSlett
 3. Hei. Jeg har ikke begynt å så enda. Venter på frø som jeg har bestilt. Ønsker deg en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange har jo holdt på lenge, men hoveddelen her blir ikke sådd før tidligst i slutten på mars, bare noe som var like greit å få i jorden nå. :)

   Slett
 4. Så mye du har sådd allerede! Jeg har sådd blodbeger, men de er litt trege hos meg i år.
  Godt å komme i gang!

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en blir jo fristet til å starte opp, og greit å porsjonere det ut litt. :)

   Slett
 5. Det er kanskje på tide å komme igang nå. Vi har en tendens til å begynne litt for tidlig, men en får jo litt lyst når andre er igang :-)
  Ha en fin uke.
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg pleier egentlig ikke å så noe før rundt påsketider, men de to siste årene har jeg fått unna det som kan sås tidlig. :)

   Slett
 6. Jeg sådde valurt for noen år siden. De har til og med overlevd i potter ute i hagen her i Tromsø! Så obs i Haugesund. Humlene elsker blomstene og bladene danner sammen med vann det beste gjødselvannet for frukt og blomster. Det stinker noe alldeles grusomt dog! :)
  Deilig tid nå fremover.
  Ha en fin kveld,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende å høre om valurten, jeg håper bare den spirer for jeg er ikke så flink med sånn som skal settes i kjøleskapet hvis det ikke spirer etc. :)

   Slett
 7. Så mye fint du har sådd, skal si du har kommet igang med vårforberedelser. Jeg er litt treg i år, men nå skal snart ting skje her også. Det midlertidige drivhuset ditt kommer helt sikkert til å funke, og lykke til med det nye. Ha en fin februar uke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går litt i rykk og napp, i dag er det helt hvitt ute av rim, og det er det vel sikkert hos dere også. :)

   Slett
 8. De kassene der har jeg også brukt, men vær oppmerksom på at de etterhvert blir sprø (og knekker) av sola. Husk å løfte dem i sidehankene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset, det skal jeg huske på når de skal ned fra balkongen, så ikke alt havner i trappen :)

   Slett
 9. Så mye spennende du har sådd håper du får god spiring. Det var smart med den gjennomsiktige boksen til forspiring av planter.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det håper jeg også, alltid like spennende. :)

   Slett
 10. Hei!
  Det er godt å være i gang med såing. Jeg fikk en hel haug med frøplanter av asarina som jeg har begynt å prikle. Har aldri hatt dem før. Det skal bli spennende.
  Tusen takk for tipset om kaninnetting.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at det ble mange frøplanter av asarinaen, håper mine spirer også. :)

   Slett
 11. Hej Ingeborg!
  Har också sått frön som jag ställt ute i plastbackar. Får se om det lyckas. Klockrankan skall jag så inne. Du har en hel del intressanta sådder.
  Ha en fin dag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid spennende. Merker at jeg har blitt litt avhengig av drivhuset, så det blir litt annerledes i år uten det.

   Slett