mandag 15. august 2016

Problembed

Endelig har jeg begynt å rydde i dette problembedet, som både er stygt og arbeidskrevende. Halve bedet ble spadd opp i går før regnet kom, det tar jo litt tid for jeg må ta vare på det jeg finner, kanskje får jeg gjort resten i ettermiddag.

Det grønne teppet er krypfredløs. I år har jeg også hatt dufterter her, de synlige restene etter stormen i forrige uke svever litt over krypfredløsen, Tuen til venstre skal stå, det er helt vanlig blå iris. Hekken bak er barlind. 
Det var i forfjor krypfredløsen plutselig tok helt overhånd, hvor den kom fra husker jeg ikke, jeg kan ha plantet den, men det er i tilfellet mange år siden. Hadde den bare vært i bedet hadde jeg ikke brydd meg, men den legger seg over hellene og jeg føler at den er i ferd med å ta løpefart ut i hele hagen. Plassen i dette bedet var egentlig satt av til bringebær, men det ble aldri noen stor suksess, så de ble flyttet allerede i fjor. Det er ganske fint her om våren med pinseliljer (som nå nok blir noe redusert av gravingen min) og oransje orientvalmuer (som har spredt seg hit på egen hånd og vokser inni hele barlindhekken i tillegg og som jeg selv om jeg syns de er vakre egentlig ikke ønsker å ha akkurat her, så hvis noen går med i spaingen er det greit, særlig sannsynlig er det ikke, for de har veldig dype røtter.) Men etter at valmuene er avblomstret, og det er jo ganske tidlig på sommeren er det ganske kjedelig her. Nå graves hele bedet opp, og så får jeg se hva jeg planter, kanskje noe som kan klatre på gjerdet (som selv om jeg liker shabby kanskje er vel shabby og som jeg har tenkt å male i en tilnærmet mosegrønn farge jeg har begynt å bruke på andre gjerder). Og kanskje et tre eller en busk som blir litt høyere enn gjerdet. Det må være noe som tåler vind. Det er mye fint på salg i hagesentrene nå, så jeg får ta meg en tur. I mellomtiden må jeg konsentrere meg om ikke å ta vare på krypfredløsplantene, jeg som ikke er så glad i å kaste, kan jo finne på å flytte dem og dermed bare flytte problemet. Uansett  må de ikke kastes i komposten tror jeg.

Krypfredløs på vei ut i verden, det hvite gjerdet der bedet som skal ryddes er kan så vidt skimtes i øverste bildekant. 

Krypfredløs (lysimachia nummularia) er en fantastisk bunndekker som er herdig til sone 6, men selv om jeg liker blomster som sprer seg vil jeg egentlig fraråde denne, i hvert fall i nærheten av bed, gangveier, hellelagte plasser etc. Den holder seg definitivt ikke på anvist plass.  
Ha en fin ny hageuke, forhåpentligvis slår den fine værmeldingen til.

15 kommentarer:

 1. Jeg skaffet meg krypfredløs for over 12 år siden. Den skulle være så fin ved dammen leste jeg, og at den kunne blomstre 5 cm under vann. Det gjorde den også, men den holdt seg jo ikke der.
  Nå har jeg krypfredløs over hele hagen. Tror ikke jeg blir kvitt den noen gang, men den holdes nogenlunde i sjakk. Og for all del, ikke kast den i komposten.
  Blir spennende å se hva du velger av planter! Godt å endelig rydde opp i sånne bed. Det syns jeg også.
  Ha en fin ny hageuke du også:-) Her venter vi på tørrere vær, igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fikk faktisk spadd opp resten av bedet i går, og kastet krypfredløsen i matavfallet. Jeg har den også flere steder i hagen, men den var verst her, regner også med å slite med den videre. :)

   Slett
 2. Spennende med oppgradering av bed! Valmuene opplever jeg som vanskelige å flytte på. Jeg prøvde en gang å grave opp en stor valmue som nabofruen så gjerne ville ha. Og jeg gravde både dypt og vidt, til jeg var sikker på at alt ble med. Men neste vår kom den opp igjen, som om ingenting hadde skjedd :) Håper du lykkes bedre enn meg. Ha en fin hageuke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har opplevd det samme, så jeg regner ikke med at den forsvinner. Vil jo ha den også, bare ikke akkurat her :)

   Slett
 3. Praktlysing, som den heter i Sverige, är ett riktigt invasivt ogräs, det kan ta över hela gräsmattor och tränga ut även gräset. Man måste vara mera envis än praktlysingen, bara riva upp så snart den visar sig.

  Vallmo har djupa pålrötter och kan också vara besvärlig. Jag tog bort ett antal plantor, de blir så fula och blommar bara några dagar. Grävde djupt efter rötterna, de kom tillbaks förstås men jag nöp alla nya skott som visade sig och nu, efter fyra år är de äntligen borta.

  Lycka till!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fel av mig, den heter inte praktlysing alls utan penningblad, släkt visserligen men två helt olikväxande växter.

   Slett
  2. Jeg kommer til å følge skikkelig med i dette bedet sånn at ikke krypfredløsen kommer tilbake. Valmuen regner jeg med er kommet for å bli, den er jo fin når den blomstrer, men vanskelig å kombinere den med andre planter syns jeg.

   Slett
 4. Krypfredløs har jeg også..de sprer seg godt. Vet ikke hvor de er kommet fra, jeg har ikke plantet de men kaskje tidligere beboere...
  Lykke til med prosjektet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, ja det blir spennende å se om jeg har fått dem bort. :)

   Slett
 5. Hei!

  Har det samme problemet som deg med å kaste planter. De er jo levende, men jeg har funnet ut at det er sjelden at jeg angrer på at jeg har kastet. Selv om jeg har gått der og vurdert og vurdert, glemmer jeg det utrolig fort.
  Det kommer til å bli et spennende bed, og det må være deilig å ha det gjort

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan tro jeg la til side noen krypfredløs også, i tilfellet, men nå er de faktisk kastet. Alle. Og jeg skal rive opp det jeg ser underveis også. Hagen min er ikke så stor og jeg flytter jo rundt på planter så det er lett at en liten rotbit følger med og så er de plutselig i hele hagen.

   Slett
 6. Hei! Så spennende å bestemme seg for innholdet i et nytt bed! En blomstrende busk blir sikkert flott, men jeg regner med at du ikke stopper der ;) Krypfredløs har jeg ikke erfaring med, men ingen av fredløsene er vel direkte beskjedne. Har hørt at krypvarianten er fin som innslag i kasser og krukker, da stikker den ihvertfall ikke av. Lykke til med mer graving!

  SvarSlett
  Svar
  1. God ide med krypfredløs i krukker, i hvert fall i ampler, det skal jeg prøve nesten gang jeg finner en å spa opp. :)

   Slett
 7. Det var koselig å lese om problembedet ditt, det er vel slike bed som også rommer litt muligheter om man greier å finne på noe lurt! Morsomt prosjekt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går sakte fremover, nå har bedet i hvert fall fått mer jord. Det er en sånn greie som ser så enkelt ut når en starter på det, og som tydeligvis aldri blir ferdig, men jeg gir ikke opp:)

   Slett