fredag 26. august 2016

Plantekupp og værhane

Det har blitt noen turer til lokale hagesenter i det siste, jeg elsker jo å handle planter på salg, det er akkurat som om planter som har stått og hanglet i en trang potte i månedsvis blir så glade for å komme ut av den at de gjør sitt beste for å bli store og fine når de endelig blir plantet ut i bedet. Et nytt bekjentskap for meg er værhane (monbretie crocosmia).


Jeg har jo sett værhanen før, men aldri vurdert å kjøpe, trodde det var en sommerblomst, og så viser det seg at den er herdig her i sone 2, og da måtte jeg selvsagt prøve. Mener jeg leste et eller annet sted at den er herdig til minus 5 uten tildekning og til minus 15 med tildekning, der den ikke er herdig kan den overvintres inne. Den liker seg i full sol, og blomstrer fra juni til september, den blir 60 cm høy. Skal være spredningsvillig hvis den trives. 

Jeg har satt den på en liten ledig flekk i bedet mellom en avblomstret peon og en lavendel, mulig jeg burde ha sjekket hvordan den er i forhold til kalk. Vel, 100 kroner (halv pris) for en staude i en stor potte er ikke så verst, og om den så bare gir litt sårt tiltrengt farge til dette bedet utover nå, så blir jeg fornøyd. Finnes også i gul, men jeg har en krukke med gul tagetes rett ved siden av bedet, så derfor ble det rød, eller kanskje den er oransjerød, på meg.
Jeg kom jo selvsagt hjem med litt flere planter, et par kubjeller, en fagerklokke, en flekkhjortetrøst, tidligere har jeg endelig fått kjøpt meg en høstfloks, sitrontimian, pepperrot, noen roser, og en sommerblomst som heter klatreløvemunn (asarina scandens), den var enormt stor og for en femtilapp var det ikke mulig å gå forbi, den skal blomstre til frosten kommer. Jeg kommer nok til å ta meg enda en runde og se hva jeg finner, vi har mange flotte hagesenter her i Haugesund. Ha en fin helg!

15 kommentarer:

 1. Heisann... noen av oss kan aldri få nok! Ekstra glede...
  Ha en riktig fin plantehelg ;:OD)

  SvarSlett
 2. Så mye spennende du har fått tak i! Værhane tenkte jeg å kjøpe en gang, men den overvintrer ikke til meg, men jeg kunne jo kanskje tatt en inn i kjelleren på vinteren.
  Sitrontimian bruker jeg mye, i dag skal den bl.annet på pizzaen. En veldig god urt, dekorativ er den også.
  Hørtes flott ut med den stor løvemunnplanten. Ikke lett å gå forbi når blomstene frister.
  Pepperrot har jeg ikke i hagen, enda. Må tenke ut en måte å holde den i sjakk, for den sprer seg voldsomt i noen av hagene jeg har vært i. En av mine søstre plantet den i kjøkkenhagen, og angrer på det. Mulig et sementrør er tingen?
  Koselig med mange flotte hagesentrer i nærområdet. Fort gjort å bli fristet, og det liker vi jo vi hagemennesker:)
  Fin helg til deg også:-)
  ...her drukner vi snart....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har også hørt det om pepperrot, har ikke helt bestemt meg for hvordan jeg skal gjøre det, sist jeg prøvde overlevde den ikke vinteren, men det kan ha vært noe galt med akkurat den planten. :)

   Slett
 3. Planter på salg liker vi! De har godt av å komme ut av trange potter, ja.
  Jeg mener å huske at noen i hagelaget her hadde med seg værhane på et planteloppemarked, og de hadde den ute i hagen. De må jo ha dekket den godt ja, for her er det H4 ;)
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Artig å høre at den overvintrer helt i H4. :)

   Slett
 4. Åå, plantesalg er så spennende!! Vakker Værhane, kanskje den bringer litt bedre vær til hagen din også :)) Her er det bare regn regn regn, samme hva meldingene viser :) Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har vært kraftig regn i det siste, men nå i helgen har det stort sett vært fint her. :)

   Slett
 5. Værhane har jeg hatt i mange år på hytta.
  I år har jeg sett at den finnes i gult.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de hadde i gult også. Flott plante er veldig spent på hvordan den klarer vinteren. :)

   Slett
 6. Hei! Jeg har hatt Værhane i noen sesonger, men har den i krukke for å gjøre det lettere å ta den inn. De jeg har latt stå ute har gått ut, men det kan jo ha vært en ekstremvinter som gjorde utslaget. Søte blomster, og bladverket gir fin kontrast. God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper den har gått ut fordi den har stått i krukke, men jeg får dekke den litt til for sikkerhets skyld. :)

   Slett
 7. Har Værhane i ein skråning ved låven. der får den sol om morningen, har god drenering sandjord.
  den har eg tatt med meg heimante (Sunnhorland)fra min farmors hage, ho døde når eg var 9. så den har klart seg lenge. I vinter var det nede i minus 25 her. Dekka med snø da heldigvis.
  Det kommer jo også an på hvor planta kommer fra hvor godt den klarer seg.
  Har hatt noen fra Bakker, planta et anna sted i hagen, dei har forsvunne igjen.

  Klem,

  SvarSlett