fredag 28. august 2015

Svart hagestokkrose

Endelig har jeg fått hagestokkrosen min til å blomstre. Fem år siden denne stauden ble innkjøpt som liten plante, og etter neste like mange flytteprosesser. Først plasserte jeg den på et sted med litt skral jord, kanskje litt steinete. Året etter var den akkurat like liten som da jeg kjøpte den, og den skulle bli to meter høy. Tenkte kanskje den trengte bedre jord, så jeg flyttet den inn i et bed. Nei, fortsatt skjedde ingenting. Så leste jeg at den faktisk likte litt steinete, dårlig jord. Jeg gravde rundt den og fylte på med litt grus. Året etter var den akkurat lik. I fjor fikset jeg litt på en avslutning på et bed øverst i hagen. Der vokser en etter hvert ganske høy vintergrønn sypresslignende busk som jeg ikke husker navnet på akkurat nå. Helt inntil den satt jeg stokkrosen, bak en steinkant, og tenkte at den kom til å forsvinne. Under over alle under. I år har den åpenbart seg med tre kraftige blomsterstengler. I hele sommer har jeg gått og ventet på at de flotte knoppene skulle åpne seg, det står at den blomstrer mellom juli og september på vaskelappen, og endelig har det skjedd. De nesten svarte blomstene er fantastisk flotte, selv om regnet de siste dagene får den til å legge seg så jeg har måtte binde den opp.

Beviset på at en aldri skal gi opp. Fem år tok det før jeg fant riktig plass for hagestokkrosen (alcea rosea nigra) og den kom i blomst.
 
Alt regnet de siste dagene gjør at den må bindes opp. Leste forresten på rolv.no at blomstene brukes i urtemedisin.

Knoppene er dekorative i seg selv, men er glad den rakk og blomstre før høsten.
 Nå er jeg allerede spent på om den kommer igjen til neste år også. Er det noen som har erfaring med å så frø fra denne? Ha en fin helg.

14 kommentarer:

 1. Den så venter på noe godt:):) Du har fått belønningen ser jeg. Nydelig farge på denne. Har den ikke selv, så har ingen erfaring med å så frø. Jeg har imidlertid tatt frø fra flere av mine stokkroser og erfaringen er at de er lette å få til. Lykke til med din!
  God helg.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig fornøyd med endelig å få blomstring.

   Slett
 2. Så vakker og dramatisk den ser ut :) En skikkelig dramaqueen, som kun vil ha det beste :) Ha en fin fredag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, svarte blomster er litt ekstra dramatiske.

   Slett
 3. Så fin den er! Jeg hadde den i min gamle hage, men det ble ofte angrepet av rust. Stokkroser er så vakre, og den svarte er jo helt spesiell :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal være på utkikk etter rust, har ikke sett noe hittil, men har litt problemer med rust på gressløken min.

   Slett
 4. Så flott den er! Å lykkes etter flere år gjør jo gleden uendelig mye større! Jeg har ingen stokkroser, men synes de er virkelig flotte! Håper den kommer igjen enda kraftigere neste år! Klem til deg. Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det håper jeg også. Spennende drivhusprosjekt du holder på med forresten. Jeg er jo inne og kikker på siden din, men får ikke lagt inn noen kommentar siden jeg ikke er på google+

   Slett
 5. Kjempefine stokkroser! Så bra at de kom til slutt da, etter å ha fått masse omsorg :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo litt av cluet det, å finne riktig plass til riktig plante. Godt at det ikke er så vanskelig som dette til vanlig.

   Slett
 6. Veldig flott! Og fargen er ordentlig lekker :-)
  Har også store knupper på mine to svarte stokkroser og ene hvite. De har ikke begynt blomstringen ennå, men jeg håper de rekker det før frosten kommer.
  Ha en fin uke :-)

  SvarSlett