tirsdag 4. august 2015

Roser er sommer

Jeg må ha roser i hagen, jeg har stauder, sommerblomster, busker og roser om hverandre. For det meste blir det buskroser eller klatreroser, aller helst roser som dufter. Etter å ha vært bortreist en ukes tid har jeg i dag gått rundt i hagen og beundret rosene innimellom alle regndråpene, bundet litt opp her og der og klippet av alt som er avblomstret. Noen roser er på hell, men fortsatt er det heldigvis mye blomstring igjen i de fleste, og noen har ikke en gang kommet lenger enn til knoppstadiet.

Her er klatrerosen new dawn. Det er ikke så veldig mange årene siden jeg plantet den i et bed som er innmurt i terrassen. Dette gjør at den ikke har all verdens plass til røttene, men foreløpig har det gått bra. Den har vært litt plaget med lus og brune flekker på bladene i år, men den har fått et par omganger med grønnsåpevann og en god dæsj med kompostjord og gjødsel så jeg håper det ordner seg. Hvis noen har forslag til hva den trenger for å få finere blad tar jeg gjerne i mot råd.I fjor snekret Hald et espalier til den, etter det har den begynt å strekke seg mer i høyden. I dag har villfarne greiner blitt bundet opp. 

Her er et bilde fra litt tidligere i sommer. I spannet foran rosen vokser blant annet en hjortesumak. På veggen bakerst i bildet vokser en villvin. New dawn skal bli 3-4 meter høy, den er herdig til sone 5 og blomstrer fra juli til september. Den trives i sol og halvskygge, men her får den nok sol mesteparten av dagen frem til i sjutiden om kvelden. 

Dette er en oppstammet rose som egentlig er en gul allgold. Hvis du ser nøye etter kan du se at det er noen gule roser i toppen. For en del år siden begynte imidlertid rosen den er podet på å slå igjennom. Noe som er helt greit siden jeg egentlig syns denne navnløse nyperosen passer bedre i hagen. 
Her et nærbilde. Jeg foretrekker den rosa nyperosen fremfor den gule allgold, og dessuten er nypene veldig dekorative gjennom vinteren. Dette bildet er fra tidligere i sommer, for denne rosen kommer tidlig og er nå i ferd med å bli helt avblomstret. 
Jeg kommer til å vise flere rosebilder utover i uken, må prøve å rote frem navnelappene. Ha det fint så lenge.

8 kommentarer:

 1. Nydelig new dawn. Den ser ut som den er laget av porselen :) "Nyperosen" er også fin i all sin enkelhet. Fint med nyper, som lyser opp om vinteren også. Ha en fin kveld :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det syns jeg også. Fin kveld til deg også.

   Slett
 2. New Dawn er en utrolig lekker rose :-) Så koselig ut på terrassen din. Og litt morsomt med den gule rosa som er blitt nyperose da. Jeg liker godt de enkle nyperosene :-)
  Ha en fortsatt fin uke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du liker terrassen, skal vise mer av den siden, men akkurat nå holder vi på med litt reparasjonsarbeider. Ha en fin dag, her skal det visstnok bli fint vær etter hvert.

   Slett
 3. Så morsomt med den gule rosen på toppen:)

  SvarSlett
 4. New Dawn er et sikkerstikk i hagen. Blanke fine blad, og tåler det meste.
  Mi plante er ça 45 år, og er fortsatt like sprek.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg. Bladene på min er ikke så blanke i år, men jeg håper det kan fikses. Er så utrolig vanskelig å komme til med grønnsåpeflasken på en klatreplante syns jeg så jeg tror ikke jeg fikk has på alle lusene som var tidligere i sommer.

   Slett