lørdag 22. august 2015

Poteter og potetblomster

Har nettopp spist årets første poteter fra hagen, sammen med nesten selvfisket makrell og gulrot. Det var utmerket. Jeg har ikke noen potetåker, men dyrker i en gammel putekasse. Helt vanlige poteter, og noen blå kongo som jeg fikk. De som ble spist i dag var ikke egentlig klare, men trengte å rydde opp. Poteter rensker opp i jorden, ikke sant?

Er de ikke fine, potetens blomster? Grunn god nok i seg selv til å ha poteter.


Vet ikke om dette er samme sort poteter eller om det bare er kamera og lys som gjør at denne blomsten ser mer lilla ut. 

Det er kanskje ikke så lett å se, men i dette staudebedet som  jeg plutselig stod og spadde opp tidligere i sommer vokser i tillegg til stauder som ikke er kommet så langt ennå, og solsikker som ikke har begynt å blomstre, poteter. I forkant en prydtobakk som har fått komme ut av krukken sin og over i bedet. Husk at det ikke er lov å bruke vanlige poteter fra matbutikken, men bare godkjente settepoteter. 

I mange år har jeg også hatt en potetblomst som jeg overvintrer i kjelleren. Den er blitt ganske stor og kraftig. I fjor blomstret den ikke så mye, men i år har den blomstret gjennom stort sett hele sommeren. Konklusjonen min er at potetblomster er fine både med og uten poteter. 

Jeg skulle gjerne sagt at gulrøttene var selvdyrket også, men av gulrøttene jeg sådde i vår spirte hele null prosent. Riktignok var de rester fra en frøpose fra i fjor, så jeg får bruke det som unnskyldning og bruke vinteren til å tenke på om jeg skal prøve igjen til neste år.

12 kommentarer:

 1. Ja, potetblomster er flotte! :) Kan tenke meg middagen smakte. Jeg hadde heller ikke hell med gulrøttene jeg sådde, Frøene var noen år gamle. Neste år skal jeg prøve med nye frø.
  Hilsen Lisa

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje gulrotfrø rett og slett ikke er så holdbare.

   Slett
 2. Ja du har rett - potetblomstene er jo fine:)

  SvarSlett
 3. Så fine lilla "potetorkideer"! Det er gøy å dyrke poteter, og ikke minst å koke de til middag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig at de blir kalt potetorkideer, det har jeg aldri hørt før. Ja, skulle ønske jeg hadde bedre plass til å dyrke poteter.

   Slett
 4. Tror den som er lilla er blå kongo, for den er helt lik i blomsten på mine blå kongo. Potetdyrking er gøy!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok ikke blå kongo, for den har ikke begynt å blomstre ennå, men da vet jeg at jeg kan glede meg til det. Ja, potetdyrking er gøy.

   Slett
 5. Mmm...deilig med egne poteter!
  Jeg spiser også av egne,bruker å sette noen få.
  Gulrøttene ble de ikke noe av hos meg heller,tror det står to stykker,resten spiset sneglene opp med samme det gønne viste seg...sukk!
  Du kan også dyrke poteter i store plastbøtter/murbøtter,om du ikke har plass i grønsakhagen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, neste år tror jeg at jeg skal finne frem bøtter i tillegg.

   Slett
 6. Min Solanum rantonetti innfridde ikke.
  Den blomstret da jeg kjøpte den, og jeg hadde den i flere år......men den gjenblomstret ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så det er det latinske navnet, det visste jeg ikke. Så rart at den ikke blomstret. Min har heller ikke den overdådige blomstringen som da den var "ny", men en mer naturlig blomstring. Og et par år uten noe særlig. I fjor holdt jeg på å kaste den fordi det ikke var noen blomster, men sent på høsten kom de. Jeg satt den også i en større krukke i fjor og det tror jeg den likte, for har merket at den er litt var for å tørke.

   Slett