søndag 5. mars 2023

Status på våren etter fem dager

Været variering mellom påskesolskinn og tunge byger med julesnø, det er hardt i bakken, nattefrost i hele langtidsvarselet, og jeg har begynt å klippe tujahekken.

Jippi! Jeg har fått tre erantisblomster, som jeg plantet i fjor høst. De står ved foten av en liten japansk lønn på den nye plassen nederst i hagen (som jeg skrev om sist).

Det er litt tidlig å klippe tujahekken, men jeg tar sjansen på at det går greit. Grunnen for at det er for tidlig kan være fordi hvis det er tele i bakken så klarer ikke tujaen å ta opp vann og da kan bladverket bli svidd av solen. Det er litt hardt i bakken her nå, men telen går nok ikke så dypt. 

Tulipanløker satt i krukker i begynnelsen av februar. God spiring, sen såing går helt fint når løkene bare koster en tier for pakken. 

Tybasten blomstrer. Den lille busken blir litt større for hvert år. 

Påskeliljen Tet a tet er den tidligste, lurt å kjøpe ferdig på tilbud på denne tiden, og så plante ut når været tillater det. Jeg har etter hvert ganske mange som kommer opp igjen vår etter vår.  

Jeg ser at primulaen har fått besøk av noe som spiser degn, men kan det være små sneglebarn så tidlig. Har ikke sett noen dyr på den. 

Mens den gule Cream Beauty er den første krokusen i hagen, er denne helt vanlige lilla den andre. Klosterklokker bakenfor. 

Magnolia Merrill med sine lodne knopper. 

Hvitløksgress, må huske å bruke litt av det i maten. 

I fjor da jeg ryddet i alle pallekarmene som skulle kastes, (ref forrige innlegg) fant jeg noe jeg tror er Vintersalat, fordi jeg vet at jeg sådde det der i forfjor. Tror jeg må finne fram frøposebildet sånn at jeg ikke serverer noe giftig, men jeg tok i hvert fall vare på dem. De har stått ute i hele vinter. 

Jeg fant jo ut at jeg hadde klippet drueplantet (Zilga) på helt feil tidspunkt, men nå syns jeg jo oppgitte tidspunkt varierer fra oktober til mars. Uansett, så klippet jeg av litt stiklinger, og jammen meg så blir det noe av dem. Morplanten står i drivhuset, men kanskje jeg skal plante litt flere steder også. 

Det er vel allerede en uke, eller er det to? Ble litt usikker på når jeg sådde de første frøene. Noen er sådd ute i drivhuset (og her kan jeg så vidt se litt spirer av rødkålen, som jeg bare har sådd for å kunne høste de små bladene). I tillegg har jeg sådd litt inne, og her spirer alt, tomater, agurk og ruccula. Hadde tenkt å så en ny ladning denne helgen, men det fristet ikke sånn å stå ute i drivhuset i snø og vind. 

Ha en fin ny uke!

14 kommentarer:

 1. Det er så deilig å se hvor langt våren er kommet hos deg. Flott at du får til stiklinger av drueplanten din.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig fornøyd med stiklingene. Har noen i drivhuset også, men der har det foreløpig ikke skjedd no. :)

   Slett
 2. Härligt att våren är på gång hos dig. Upplever att Tete a Tete är dålig på att komma tillbaka hos mig men jag undrar om jag inte har problem med narcissflugor. Druvor lär vara lätta att sticka. Jag la ner en planta förra våren och den hade gjort avläggare av sig själv när hösten kom.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Våren er litt i tilbakegang her akkurat nå, men vårplantene klarer seg i både snø og frost. Synd med Tet a tet hos deg. :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Härligt med alla vårblommor som tittar fram och blommar redan. Du har lyckats fint med sticklingarna. Jag har också lite sådder i växthuset, såg att det tittar fram små början redan. Hoppas de inte fryser, då vi fått kallare igen.
  Ha en fin vecka /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Kaldere igjen her også, litt irriterende, men sånn er det. Vi får smøre oss med tålmodighet. :)

   Slett
 4. Det ligner herligt forår hos dig, og du er i fuld gang med hækken, spiring og stiklinger. Dejligt at se de første erantis under lønnen - nu skal de bare have fred for at blive til mange flere. Håber ikke du fodrer familien med giftigt grønt:-) Tete-a-tete er nok den mest driftsikre påskelilje her hos mig, og jeg bruger dem også i stuen først, og planter dem dernæst ud i bedene.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, tror jeg må dobbeltsjekke den vintersalaten (hvis den da overlever kuldebølgen vi er inne i nå med snø som laver ned) :)

   Slett
 5. Hei! Det er så deilig med vårtegn.Det har kommet ganske mye lengre hos deg, men det kommer her også. Håper at denne kuldeperioden snart er over. Her det kuldegrader døgnet rundt og da må jo våren vente. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir ikke mye hagearbeid her heller, nå laver snøen ned :D

   Slett
 6. Hei, veldig mange fine vårtegn og vårblomster hos deg allerede! Så gøy med tulipanene som kom så raskt opp etter setting.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de tulipanene er kjappe. Jeg gjorde det samme i fjor, klarer ikke å la være å kjøpe når pakken koster en tier, tror 95% av alt jeg satt i starten av februar da også kom opp. :)

   Slett
 7. Jeg har ikke set snegle i haven endnu, men jeg har måske bare været heldig.
  Det er spændende med alt det du sår og stiklingeformerer. Nu er dagene blevet så lange, at der er ved at være godt med lys til de små spirer.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, lyset er merkbart bedre, det er deilig, men skulle gjerne vært uten denne kuldeperioden med temperaturer ned i minus ni, og snø. :)

   Slett