fredag 24. februar 2023

Nytt hageprosjekt

I fjor begynte jeg på et nytt prosjekt nederst i hagen, og det viste seg å være ganske omfattende, så jeg ble ikke ferdig selv om jeg til slutt stod og spadde i regnvær. Nå blir det vel snart på 'an igjen, men foreløpig har jeg bare begynt på hekken (som ikke er en del av prosjektet). 

Omtrent sånn så det vel ut da jeg ga meg en gang i oktober. Bak benken er det laget en kant mot bedet og hellene, som er murt fast. Hellene under benken er også murt fast, mens utfra denne plattingen er det lagt heller og gress vekselvis. Det er ikke alt som vises på dette bildet, men det er meningen at den murte kanten (jeg har brukt de samme "steinene" som før, men er drittlei av at bedet "stikker av") skal gå videre i en sirkel foran der rosestativet skimtes, og i høre side av bildet bakover og ut av bildet. Dette er forresten der hvor pallekarmene stod før. 

Litt tidligere, i august så det sånn ut. Jeg har luket meg i hjel i bedet, tatt bort omtrent alt bortsett fra epletreet og lavendelen som ses, og plantet nytt. 

Jorden fra pallekarmene er brukt i bedet, i hvert fall den jeg var helt sikker på at det ikke var ugress i. Steinkanten kommer etter hvert til å gå fra lavendelen i borterst i bildet og mot her. 

Epletreet Aroma som er spaliert foran tujahekken. På høyre side av bildet står det fortsatt planter, som jeg skal sjekke hva jeg skal gjøre med nå fremover, det står to roser pluss en klatrerose her, som jeg vil beholde, men litt av det andre må kanskje bort. 

Grøften til steinkanten bak benken er gravet. 

Murkanten er ferdig. Den er lagt litt høyere enn bakken, sånn at når jeg begynner å legge betonghellene så blir de samme høyde. Aviser under for at ikke ugresset skal komme opp med en gang i hvert fall, og så sement mellom hellene. 

Til venstre høststorkenebb og rosestorkenebb, har plantet et epletre (med de gule bladene). 

Spoler fram til nåtid. Fikk ikke klippet tujahekken i fjor, så det må gjøres nå, skulle jo egentlig ha gjort det før snøklokkene kom, men det passet ikke med tid og vær. Hekken går bak benken og et stykke på hver side. 

Det er ganske mange snøklokker i bedet, og her i enden mot muren (mot naboen) er det også et par klosterklokker. 

Bedet sett fra parkeringsplassen, der det er en glipe i tujahekken. Benken skimtes øverst til høyre. 

Det er ikke så mye sol på denne nordsiden av huset om vinteren, men nå har den begynt å komme litt. Gangen her går fra trappen opp til huset og nordover. Både gleder og gruer meg til å fortsette på prosjektet, men tror det blir bra til slutt. 

Det går faktisk an å være ute litt av og til, men i dag har det blåst noe voldsomt, så det har ikke vært fristende til tross for blå himmel og sol. 
Ha en fin helg!

12 kommentarer:

 1. Så mye du har fått gjort, og det er alltid så spennende å følge sånne store prosjekter. Jeg klør i fingrene, og lengter veldig etter å komme i gang i hagen. Her er det fortsatt mye snø, så jeg må nok bare vente. Flotte snøklokker.
  God helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen snø her, men litt mye på jobb til at jeg får gjort så mye i hagen selv om det har vært fint, men kaldt, i dag. Kanskje i morgen :)

   Slett
 2. Det är så viktigt med underarbetet och ditt ser gediget ut. Förstår att det hade varit gott att bli färdig i höstas men det kommer bli väldigt fint när det är klart.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er bare å komme i gang igjen. Begynner å bli litt lei av luking utenom bedene, så nå vil jeg ha betong :D

   Slett
 3. Flot projekt! Du har jo selv et billede inde i hovedet, og jeg glæder mig også til at se hvordan det ender, men det er et stort arbejde. Jeg har set sten og mos sat mellem hinanden på et billede fra en japansk have, men det burde kunne lade sig gøre med græs også, og virkningen er meget fin!
  Også spændende med alle de nye planter i bedet. Der bliver noget at vise frem...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det får komme litt etter litt. Jeg har egentlig ikke så god erfaring med kombinasjonen heller og gress, men vil prøve igjen. Her er det mye regn og vått, så målsettingen er å kunne ta seg til benken uten å bli våt :D

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Det är ett stort projekt och kommer att bli riktigt fint. Det ser man redan nu. Härligt med alla snödroppar och snöklockor. Vi har sol och fint idag men plötsligt vänder det igen.
  Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen ganger må det bare en forandring til, pallekarmene hadde utspilt sin rolle, så da var det tid for noe nytt. Gleder meg til å bli ferdig :)

   Slett
 5. Hei! Det er morsomt og spennende med nye prosjekter, men så slitsomt det kan være. Drivkraften er jo at det blir så fint. Synes prosessen er spennende , man får ideer underveis.
  Skimta snøklokkene før siste snøfall. Gleder meg vanvittig til våren.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal bli deilig med vår. Vi har fint vær disse dagene, men nattefrost. :)

   Slett
 6. Det er et spændende projekt, og jeg glæder mig til at følge det. Der ligger er stort arbejde bag, og et stort arbejde venter. Det er altid spændende og overraskende, når man er på besøg i en have, og man finder små hyggelige planter nederst i haven, hvor man ikke forventer dem.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 7. Gleder meg til å komme i gang, men det drøyer, nå er det meldt nattefrost i hele langtidsmeldingen. :o

  SvarSlett