mandag 9. januar 2023

Snart tid for å så

Jeg vet jo at mange allerede har begynt å så, men jeg syns det er altfor tidlig i de aller fleste tilfeller. Her begynner såingen sånn i starten av mars, og holder på til etter påske, da pleier de siste frøene å gå i jorden. Må innrømme at jeg prøver å begrense meg litt, men det kan være at jeg må en tur på biblioteket og låne noen frø, er ikke det en super ordning?

I denne kurven oppbevarer jeg frøene, høstet fra min egen hage, i kaffefilter. Litt kjøpefrø blir det, men hver pakke, spesielt med spiselig, har jeg i flere år. I år oppdaget jeg i tillegg noen poser med frø som jeg fikk med meg fra Haugesund Folkebibliotek etter at jeg var med på en pakke kveld. Mitt lokale bibliotek har nemlig begynt å låne ut frø, blir vel til at jeg tar meg en tur dit også. Jeg oppbevarer frøkurven i romtemperatur, og det går helt fint.  

I fjor sådde jeg, som vanlig, Sommerasters, Rainbow. Men, siden de av og til dukker opp rundt om kring i hagen, etter å ha selvsådd, tenkte jeg at jeg kunne sette småplantene ut i bed (før har jeg alltid hatt dem i krukker), men det gikk ikke gitt, en pitteliten blomst var alt jeg fikk. Derfor var jeg kjempeglad da jeg fant ut at jeg hadde flere frø. 

I forfjor sådde jeg mange Primulafrø. Jeg har ikke akkurat hatt så mye hell med såing av Primula, men plutselig tror jeg alt spirte. Plantene var små, og jeg fikk ikke plantet dem ut, men i fjor var de store nok, så nå har jeg plantet dem ut i hele hagen, disse og noen hvite (aner ikke hva de heter). Blir spennende å se om de overlever vinteren. 

Denne skabiosaen kjøpte jeg på Haugesund hagelags planteloppis i fjor, den blomstret lenge, og hadde mange blomster. Vet at jeg har tatt frø, men finner ikke posen, så nå får jeg lete litt rundt. 

Sommerblomsten Tagetes må jeg ha hvert år, og har hatt det i mange år. Denne og en gul. Den gule heter Tangerin Gem, mens denne oransje/brunoransje er et sammensurium av tre sorter, så å følge med på hva de forskjellige er har jeg gitt opp. Tagetes sår jeg direkte i krukker over påske, og så spirer de når de er klare. Kan ikke ha dem på friland pga snegler. Av og til går de løs på krukkeplanter også, denne her på bildet ble nesten helt spist opp før jeg klarte å redde den. 

Dette er frø fra Prydallium, jeg slengte de vel litt rundt om kring i fjor, så får vi se om det dukker opp noen. 

På Drivhusplassen og i trappen opp til hagen står småplanter. De fleste av disse er små og store avleggere, som jeg enten planter ut i hagen eller donerer til planteloppemarkedet i slutten av mai. Men her er noen frøsådde også, i de to firkantede lengst vekk i bildet vokser Vintersalat, håper de overlever ute. 

Lyngen har blomstret en stund her, må nå viser den litt mer igjen, når all snøen har forsvunnet. 

I går var det et lite vindu i regnbygene der jeg fikk gravd ned litt løker, det er 70% på Hageland her, jeg kommer nok til å ta meg en tur til. Så sent på vinteren er det tryggest med store løk som ikke har tørket ut, men i fjor satt jeg noen perleblomster og Krokus i starten av februar også, og det gikk helt fint. 

Jo, det jeg skulle fortelle om å så tidlig i forhold til sent er at jeg for noen år siden testet ut Blodbeger. Jeg sådde tre forskjellige ladninger fra februar til april. Hva skjedde? Alle blomstret likt. Jeg tror det er sånn at når lys og varme og alt tas i betraktning så vokser de plantene som såes sent fortere og tar igjen de som er sådd tidlig. Nå har ikke jeg plantelys, men det skal heller ikke være nødvendig fra mars. Rekorden med tidlig såing leste jeg om på instagram i høst, noen hadde sådd Paprika i oktober. Er det noen vits? Klarer de å overleve til de skal ut i drivhuset? Jeg sådde Paprika helt i starten av mars i fjor, og hadde en kjempeavling (søt, spiss Paprika). 

Ha en fortsatt fin ny januaruke!

14 kommentarer:

 1. Det var jo en fin ordning med å låne frø. Jeg tro jeg vet navnet på din primula selv om jeg ikke er helt sikker. Den ligner på Primula beesiana eller etasjeprimula på norsk. Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal jeg notere meg, tror kanskje at jeg har kjøpt det en gang i tiden. :)

   Slett
 2. Godt nytt år Ingeborg!
  Hyggelig å høre Hvordan du har det i starten på nytt år.
  Du har et annet klima enn her øst på, er det ikke frost i bakken hos deg, siden du kan sette løk så tidlig som februar?
  Interessant at du skal "begrense" deg litt i år - det må jeg også. Men jeg er en av de som har tenkt å så paprika i januar, kreves litt ekstra av stellet av plantene, men spennende å prøve.
  kos deg videre i årets første måned!
  Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg tror frosten har gått, har vært uker med regn og mildvær, om ikke så veldig varmt. Vi hadde det kaldt i desember, og mer snø enn på 50 år! Men nå er vi tilbake til normalen. Jeg satt løkene i krukker, pleier å gjøre det først, og så flytte til bakken etter blomstring. For meg er det ikke noe vits å så tidligere, jeg har kaldt drivhus og der kan ikke planter som tomat, paprika og agurk flytte ut før uansett. Har en anledning er det selvsagt spennende å prøve. :)

   Slett
 3. Godt nytt år! :) Koselig innlegg. Ikke mye snø hos deg. Kjempefin ordning, det å låne frø fra biblioteket. Jeg oppbevarer også frøene i romtemperatur. I går sådde jeg små hvite stemorsblomster. Spennende tider vi går i møte. Kos deg med såing og diverse hagesysler.

  SvarSlett
  Svar
  1. Null snø her nå, men i desember hadde vi mer snø enn på 50 år, det var både rart og koselig. Ja, det er en super ordning at biblioteket låner ut frø, uten at en trenger å levere tilbake også. :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  God fortsättning på året. Skall bli trevligt att komma igång med sådder. Jag hör nog till dem som väntar ett tag, det ärt svårt att få plantorna att överleva annars. Tänkte slänga ut lite vallmofrön direkt i rabatten, brukar glömma att så dem. Annars väntar jag till mars med att så.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da tenker vi likt, tror ikke jeg har noe som trenger å sås før i mars :D

   Slett
 5. Frø på biblioteket har jeg ikke hørt om før. Jeg starter såvidt tidlig pga oppvarmet drivhus.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haugesund folkebibliotek startet med utlån av frø for et par år siden, alle som har frø de kan avse leverer inn, og så lånes det ut igjen. Det er valgfritt om en vil levere tilbake. Veldig smart syns jeg. Luksus med et oppvarmet drivhus, det går an når en dyrker så mye fint som du gjør. :)

   Slett
 6. Det lyder som en fin ide, at man kan låne frø på biblioteket. Hvor får biblioteket frøene fra? Er det en bytteordning, så man må tage en pose frø, hvis man til gengæld selv afleverer en pose.
  Jeg har også erfaret, at det ikke kan betale sig at så meget tidligt. Planter, der bliver sået tidligt, bliver ikke så kraftige som planter, der bliver sået senere på foråret.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, helt enig, for meg som ikke har tilleggslys er i hvert fall tidligsåing bortkastet, men selv med tilleggslys ville jeg hatt et problem med å holde plantene fine flere måneder lenger enn det jeg gjør nå. Har man et oppvarmet drivhus kan det selvsagt være enklere. Biblioteket oppfordrer til innlevering av frø på høsten, blant annet i et samarbeid med det lokale hagelaget. Ser ut til å fungere fint. :)

   Slett
 7. Jeg er slet ikke motiveret for at så allerede nu, så de fleste frø bliver sået udenfor i det tidlige forår, når lyset er vendt tilbage igen. Det er som du siger, ikke gode planter der kommer ud af frø sået midt om vinteren. Faktisk er det vist lidt tilfældigt hvornår jeg kommer i gang, men det lyder som om du har styr på det meste!
  Super idé med frø-udlåning på biblioteket!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt tilfeldig for meg også, og for hvilke planter jeg velger å så først og sist, men en eller annen gang mellom begynnelsen av mars og slutten av april. Jeg velger litt ut fra hvor fort planten spirer og vokser, og hvor tidlig den kan plantes ut. :)

   Slett