onsdag 18. november 2015

Krukker om vinteren og litt til

Etter noen utrolig regn- og vindfylte dager er det i dag vindstille og til og med glimt av litt gul himmel. Inn i mellom regnbygene har jeg endelig fått tatt opp de få georgineknollene jeg har, himmelsblommans knoller er også tatt opp, de skal kunne overvintre på samme måte som georginer, knollene minnet litt om de smale røttene til de gule dagliljene mine, så jeg lurer litt på hvordan det kommer til å gå, om de tørker helt ut. Og så er det hortensiaene da, de blomstrer jo fortsatt villig. Her på vestlandet, med mye vinterregn, er det på tide å dekke til krukkene.

Jeg har mange planter som overvintrer ute i krukker. Her på vestlandet kan det være lurt å sette krukker under tak eller å dekke dem til sånn som her, enten med plankebiter eller steinheller. Planten får jo fortsatt vann når det regner, men ikke de voldsomme mengdene. Jeg pleier også å legge noe under de krukkene som står ute, sånn at de kommer litt opp fra bakken. Da kan overskytende vann renne lettere ut, og en unngår at det danner seg et islag mellom bakken og krukken, som stenger for vannet. Spesielt viktig her hvor det gjerne kan være lange perioder med frost og mildvær om hverandre. Denne hortensiaen har stått i krukken noen år, men den ser ut til å trives godt og i år har den blomstret mye og lenge.

Jeg syns nesten den er vakrere nå når den holder på å visne, se de sarte rosa og grønne fargene som dukker opp. I utgangspunktet er den helt hvit og heter Hvid bold.
Denne hortensiaen står i et litt skyggefullt bed og begynte å blomstre veldig sent, fortsatt blomstrer den like vakkert som om den var helt ny.
 
Jeg har hatt alle georginene mine i krukker på grunn av sneglene, men neste år lurer jeg litt på om jeg skal se om jeg kan finne plass til et georginebed. Den siste blomstringen er uansett ikke helt representativ, blomstene blir mindre og noen av de som får røde blomster om sommer, får rosa blomster nå. Men nå er alle tatt opp og etter hvert skal de ned i kjelleren.
Om et par dager er det meldt nattefrost, teller på fingrene om jeg skal ta inn pelargonia, fuksia og alt det andre som skal inn. Det er bare det at de fortsatt står like fine, og jeg tenker at de tåler litt nattefrost. Jeg kommer jo ikke til å ha hjerte til å sette blomstrende krukker i kjelleren, så da må jeg fylle opp trappen opp til andre etasje og så får de stå der og blomstre til jul.
Ha en fortsatt fin uke.

14 kommentarer:

 1. Du har endel å rydde inn, skjønner jeg. Jeg har ikke så mye lenger, og det lille som er, setter jeg i garasjen. Jeg også syns blomstene kan være vel så fine når de visner ned.
  Fin uke til deg også:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir litt, ja. Men jeg må jo ville det så kan ikke klage.:)

   Slett
 2. Hortensia er absolutt vakker når den er i ferd med å visne, for da får blomstene så mange fargenyanser! Her er alle krukker tatt inn, men hadde jeg hatt samme klimaforhold som deg hadde mine også stått ute ☺ Håper dine klarer seg fint ute da!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tar en dag om gangen og følger med på værmeldingen.

   Slett
 3. Flott farge på den hortensiaen! Ja, det er litt jobb med de krukkene, jeg har hatt somm,erblomster i de fleste mine i år, så da er det ikke så farlig om de blir glemt igjen ute. Vet t mange legger krukkene ned på siden for vinteren, for å unngå regnet. Men det kommer jo mye an på formen på krukken, ikke alle som egner seg for stabilt sideleie :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, men det er en god ide for krukker det passer for.:

   Slett
 4. Jeg har tatt inn mine blomster altfor tidlig! Det skal jeg ikke gjøre neste høst! Hortensia er virkelig flott når den er i ferd med å visne, en falmende skjønnhet! Takk for tips og gode råd. Ha en fortsatt fin uke du også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har du, men det er noe med det å drøye og drøye. Det er litt greit å bli ferdig med det også. Og en vet jo aldri.

   Slett
 5. Hos meg har også mye blitt tatt inn i dag.
  Det lille som står igjen ute nå, er jeg ikke så redd for.
  Men i tillegg prøver jeg med tre stk rhodododendron i potte i år.
  Tanken er at de skal få pryde inngangspartiet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres flott ut med rodo ved inngangspartiet. Jeg hadde en i krukke i flere år og det gikk fint, men blomstringen ble bedre da jeg plantet den ut, det kan jo selvsagt ha vært tilfeldig i forhold til alder etc.

   Slett
 6. Hei!
  Det er nesten som vi bor i forskjellig land. Dahliane frøs for over en måned siden.
  Vakre bilder av hortensia. Liker veldig godt den blekheten som kommer med høsten og mørkere dager.
  Misunner deg snille vintre.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er store forskjeller i dette landet, og her er det også stor forskjell fra år til år. Noen år kan vi ligge på nærmere 10 pluss gjennom mesteparten av vinteren, andre 10 minus.Alltid like spennende.

   Slett
 7. Så fine hortensia du har! Den lilla var jo sprek som en gyngehest! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja den er sprek, jeg vingler mellom å ha lyst til å la den stå sånn og plukke blomstene inn før de blir tatt av vinteren.

   Slett