lørdag 7. november 2015

Julerosene kommer allerede

At det fortsatt er litt blomstring igjen i hagen så sent på høsten er kanskje ikke overraskende her på vestlandet, men at julerosen har kommet så langt så tidlig har jeg aldri sett før. Det ble litt tid ute i hagen før regnet begynte å bøtte ned nå i ettermiddag. Jeg fikk endelig flyttet de få bringebærplantene jeg har til et sted med litt mindre vind og litt mer sol, håper det vil gi meg flere bær til sommeren. Det ble nesten litt for mørkt til å fotografere, men her er i hvert fall noen glimt. Ha en fortsatt fin helg.

Denne julerosen heter helleborus x eric smithii pink frost. Første året hadde jeg den i en krukke på trappen og den blomstret gjennom hele vinteren, som var ganske kald det året. Nå står den i bedet, og allerede er knoppene kommet ganske langt. Blir spennende å se hvordan det vil arte seg utover vinteren.

Den er jo litt søt også da, den gule valmuesøsteren. Den vokser over alt her, og vil ikke akseptere at jeg egentlig vil bli kvitt den.  Det er jo litt rart at vi hele tiden vil bli kvitt planter som trives, og blomstrer fra tidlig vår til frosten kommer, men denne sprer seg over absolutt alt, bladene blir ganske store og stygge utover sommeren og roten går dypt og er vanskelig å få opp. Men den prøver stadig vekk å sjarmere seg inn i varmen igjen.

Det er kanskje rart å vise bilde av en tue med visne spir, men jeg syns de fortsatt er litt dekorative. Blomstene er hvite, de blomstrer ikke så veldig lenge, men på en merkelig måte syns jeg de er flotte selv når de er visne. Jeg vet ikke akkurat hvilken sort dette er, men jeg har disse tuene mange steder i hagen.  

Kjempemargeritten, eller kjempekrage som den vel strengt tatt egentlig heter, blomstrer godt ennå, her er en enslig blomst som kikker frem fra irisbladene. De rosa blomstene er fra en rosespirea som står ved siden av og er i ferd med å bli ferdigblomstret. 

Disse søte rosa har jeg fått avleggere av fra broderen. Dvergslirekne tror jeg de heter. De ser ut til å trives på de mest håpløse plasser, og det lover bra. 

Fortsatt er det litt liv i den nakne jomfruen, selv om den ikke liker seg i regnvær. Her strekker den halsen opp gjennom, ja, hva er det, en krypende barlind ser det nesten ut som. 

18 kommentarer:

 1. Åhh, så flotte juleroser du kommer til å få! Jeg misunner dere klima på vestlandet, for dere får alt såntidlig i blomst ☺
  Skal se du får ekte jukeroser til jul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, blir spennende å se, den har aldri vært så tidlig før.

   Slett
 2. Hei! Jeg har også fått knopper på julerosene mine!! Men Bømlo er ikke så langt fra Haugesund, så vi har vel omtrent samme klima. Men så morsomt da!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje dette blir en skikkelig julerosevinter for oss her vest.:)

   Slett
 3. Mmm..ja er det ikke herlig at julerosene er på vei!
  Mine ser jeg også så vidt i...flott med disse som greier og blomstre på vinteren:)
  God helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt utrolig. Så langt er det bare stinkjulerosen min som har hatt skikkelige blomster om vinteren.

   Slett
 4. Det blir spennende å se juleroseblomstringen. Du er heldig som bor på et "mildt sted". Den gule sibirvalmuen må få lov å bo hos deg, men det gjelder å finne rett plass og rette naboer:) Jeg hadde den først i et bed i utkanten av hagen, men da så det ut som jeg hadde løvetann i bedet. Nå er de i Kjøkkenbedet sammen med bla lilla og blått, og da funker det. Men jeg er rå med luking og klippingen. Ingen kjære mor!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det nytter ikke å være for snill, det er gul valmuesøster jeg har og ikke sibirvalmue, men det har jeg vurdert å få. Kanskje det er dumt, hvis den sprer seg like mye, de er jo ganske like ellers.

   Slett
 5. Hei!
  Så heldig du er. Her har de fine grønne blader, men langt fra knopper. Gleder meg til juleroseblomstring.
  God natt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er bare denne ene som blomstrer, men nå må jeg begynne å sjekke de andre også:)

   Slett
 6. Ja, nu är vädret gott för våra julrosor, såg att den vita julrosen Helleborus niger blommade.

  Jag har också en namnsort av Helleborus x ericsmithii med sina vackra marmorerade blad. Inga knoppar ännu men de brukar dyka upp vid jultid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Juleroser er skikkelig spennende blomster, kjekt å ha noe som blomstrer når ikke så mye annet gjør det.

   Slett
 7. Heldig som kan ha juleroser, de er så nydelige :-)
  Jeg har en valmuesøster som plutselig dukket opp igjen etter flere års fravær, og ettersom jeg liker gult og hadde fått akkurat denne av mamma var den nok mer kjærkommen hos meg enn disse som dukker opp hos deg kan jeg tenke meg...
  Ha en fin uke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er jo fin da, spesielt hvis det ikke er så mange...

   Slett
 8. Ja, se der var de Julerosene! Så fine at. Den gule Valmuesøsteren var helt lekker. Første gang jeg ser den i gult.
  God uke.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Har faktisk kjøpt meg min første blå valmuesøster nå i høst, er spent på hvordan den klarer seg her. De blå jeg har sett er mye større enn den gule.

   Slett
 9. Jeg har heller ikke sett gul valmuesøster før. Den er jo flott.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er flott, men passer best i en vill beplantning og ikke i bed, da overtar den alt.:)

   Slett