onsdag 25. november 2015

Hyllebær og fyr på peisen

Det henger fortsatt litt svarte bær igjen på svarthyllen, selv om bladene for lengst er borte. Fortsatt er det koselig å sitte på kjøkkenet og se på fuglene som gjør alle mulige slags kunster for å få tak i dem. Her en dag var det en fugl som tok vingene til hjelp idet den prøvde å dra bærene nærmere nebbet. Skulle gjerne ha fotografert den, men hver gang jeg tenker at, wow, det ville bli et godt bilde, er fuglen fløyet før jeg klarer å komme meg ut. Å sitte vakt ute har jeg verken tid eller lyst til akkurat nå. I år har jeg ikke fått tid til å plukke inn bærene til saft heller, så fuglene har fått alle. Hyllebær er supre til saftkoking, og også til syltetøy, men da må en ha tålmodighet til å pille alle bærene av stilkene. Jeg blander gjerne hyllebær med rips eller solbær i saftkokeren. Det går også an å ha for eksempel epler sammen med bærene, eller mynteblader for å få bort litt av den bitre smaken som sitter i stilkene. Neste år, da skal jeg få tid til å lage hyllebærsaft igjen, men i år må jeg bare innse at tiden har løpt fra meg når det gjelder akkurat det.  

Svarte, sunne hyllebær som kan bli saft eller syltetøy, noen bruker dem også til vin.

En blåsende dag, men se på de fine stammene på svarthyllen. De ser gamle ut, men egentlig har de bare noen få år på baken. Treet har forresten selv bestemt seg for å stå akkurat her. 
På vindstille dager er det hyggelig å fyre i denne utepeisen, syns jeg. Enten vi har tid til å sette oss ned for å nyte, eller om det bare er for å bli kvitt litt rent papiravfall. Ha en fortsatt fin uke. Er det allerede første søndag i advent på søndag? Helt utrolig. 

10 kommentarer:

 1. Ja, det er allerede første søndag i advent, nå på søndag! Morsomt det du skriver om fugler og bilder man ikke får tatt :) Jeg tenker så ofte det samme! Min verden er også full av morsomme hendelser, som jeg aldri får tatt bilder av. Men kanskje skjer det en dag, hvem vet :) Ha en fin kveld :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenk på den store forskjellen det er nå med digitale kameraer, mobilkameraer etc i motsetning til bare for noen år siden. Når vi før tok 30 bilder over en måned kan vi jo nå fort ta 300 bilder i løpet av en dag, og enda er det mer å fotografere.

   Slett
 2. Jeg prøver med hyllbær på sprit i år, og snur glassene opp-ned hver dag. Jeg vet ikke hvordan smaken er, men det skal bli hyllbærlikør til jul.

  SvarSlett
 3. Jeg synes også barken er utrolig fin på svarthyllen, og så lukter den så godt - i hvertfall på litt eldre trær. Svarthyllen ble tidligere omtalt som "bondens apotek". Visstnok helse i hver kvist, bark, rot, blomst og bær. Og helt sikkert også i likør :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et tre som kan brukes til mye og så er det fint å se på i tillegg.

   Slett
 4. Svarthyll er et vakkert tre! Jeg har to forskjellige med mørke blader som også får flotte blomster og bær. Vakkert bilde av bærene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Jeg har bare denne sorten som er forvillet inn i hagen her, skulle gjerne hatt med mørke blad også.

   Slett
 5. Enig med Marit...svarthyll er et vakkert tre,og med alle de dekorative og sunne bærene,så er det en må-ha i hagen:)
  God adventhelg:)

  SvarSlett