lørdag 24. oktober 2015

Vinterforberedelser

Jeg stritter i mot og vil egentlig ikke innrømme at det snart er vinter, men i dag har jeg begynt å samle sammen det jeg har i krukker. Pelargonia, fuksia, potetblomst, og en del andre ting skal inn i kjelleren etter hvert. Antallet som skal inn øker for hvert år, hvor skal det egentlig ende?

Her under taket i utestuen har jeg samlet sammen flesteparten av pelargoniaene, litt fuksia og enda noen flere. Det er jo ikke mulig å sette dem ned i kjelleren ennå, mens de fortsatt står i full blomst, så foreløpig får de stå her og slappe av. Jeg har en stor potetblomst som også skal ned, en lykkekløver som får stå i et kjølig rom sammen med en blodbeger som jeg ikke tror rekker å få modne frø i år. Georginene får vel også komme inn snart, det samme skal himmelsblomman. Har også hørt at gazania kan overvintre, så det skal jeg prøve for første gang. Skal også prøve å overvintre noen klokkeranker, den ene som har fått blomster, blomstrer fortsatt, har ikke hjerte til å klippe den ned ennå. Glanstagetesen skal også få prøve kjelleren i år, det skal også en blå og en hvit ullsalvie.

Mange av fuksiaene står fortsatt på trappen. Her står også tagetesen tangerine gem som jeg tar frø av og sår hvert år. Vanlig flettepil i krukke og vanlig "vill" furu har jeg også i krukke her.  

Siden det var meldt så mye regn plukket jeg inn noen av solsikkene og satte i en vase. Da la jeg merke til denne lille krabaten som klamret seg fast. Vanskelig å vite om han hadde mest lyst til å bli inne eller ute, men jeg tror vi foretrakk ute, så sånn ble det. 
Ha en fortsatt fin helg. Her begynte det å regne i tillegg til vinden, så da ble hagearbeidet avsluttet for dagen, men i morgen er det nye muligheter og uti neste uke er det meldt fint vær. Kanskje det blir anledning å høste flere frø.

14 kommentarer:

 1. Ja det kan fort bli full kjeller, når det øker hvert år. Jeg hadde tenkt å kun plante sorter som kan overvintre ute jeg. Men det er ikke alltid det blir som en tenker. Det er lett å la seg friste =D

  SvarSlett
  Svar
  1. nei det er sant, sånn tenkte jeg i utgangspunktet også.

   Slett
 2. Jeg har angst for å pådra meg planter som skal inn om vinteren, men når våren kommer jeg jeg skikkelig misunnelig på alle dem som har overvintret planter inne :-)) Fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var fuksiaen som dro meg inn i overvintringsmodus.

   Slett
 3. Jetg har egentlig ikke så mange planter som skal inn om vinteren, bortsett fra Dahliaene da, men de tas inn uten grønt, så det blir litt annerledes. Han en del Pelargoniumer men bare 3 sorter, så hvis jeg bare greier å holde liv i tre stk, kan jeg lage nye planter hver vår. Dvs, jeg tar jo inn alle, så det baller vel på seg etter hvert, hos meg også. Nå står de fleste inne i feriehuset hele året, så det blir ikke så mye sjauing.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er alltid gøy med planter som er lett å formere, og så baller det på seg ja...

   Slett
 4. Ja nå er det bare å få ryddet inn og redde det som e vil t vare på.
  Her er også kjelleren full av planter enda jeg har prøvd å sortere bort noen,,ikke lett nei,,
  God Høst søndag til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg venter til siste liten, men greit å ha dem samlet. Her er det ingen tegn til mer frost foreløpig.

   Slett
 5. Det ser så fint ut på trappa at jeg ville drøyet det så lenge som overhodet mulig :-)

  SvarSlett
 6. Jeg forstår deg godt at du stritter i mot, for det er jo nå fuchiaene er på sitt fineste. De trives godt i norsk høstvær. Kjenner igjen det med at det blir flere planter for hvert år ☺

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vanskelig å begrense seg. Fuksiaene er alltid de jeg tar inn sist.

   Slett
 7. Oj, så mycket blommande krukväxter du har, vackert är det på din trappa. Jag försöker begränsa mig men lite grann måste man ju ändå ha. Bevattningen sommartid av krukor kräver en del arbete i synnerhet för oss på östkusten här i Sverige som alltid får långa torrperioder - i år dock ett undantag, torkan kom i höst.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ved tørke blir det mye vanning. Dessverre er det ikke så ofte det er så tørt her hvor vi får mye regn. For hvis jeg kan velge så velger jeg vannejobben framfor regn.:)

   Slett