torsdag 29. desember 2022

Inneplanter

 ... eller stueplanter, eller hva en nå vil kalle alt det vi har av planter inne i huset, er ikke innenfor mitt kompetanseområde, men noe må jeg jo ha i vinduskarmene. 

For et års tid siden ble jeg fristet til å ta med meg denne hjem fra et hagesenter, den stod på et bord med supertilbud (selvsagt). Jeg tror den heter Begonia Rex, jeg kan ingenting om den, men den er litt fascinerende. 

Sett ovenfra. De andre plantene er blant annet Elefantøre til venstre og Bilbergia Nutans helt til høyre. Jeg har dem på et bord foran vindu og en radiator, men det ser det ut som de liker. 

Begonia Rex i sol. 

Artig overflate på de største bladene. Nesten som veldig forstørret hud. 

I sommer prøvde jeg å formere planten, har lest at en legger et blad på jorden, jeg festet med små pinner, og satt ut i drivhuset. Det ble tre planter, to ga jeg bort, og den tredje klarte jeg å ta livet av, men morplanten er her fortsatt. 

Jeg liker hvordan denne planten, som jeg ikke husker hva heter, filtrerer lyset i det vestvendte vinduet. Den grønne glassvasen er fra en auksjon, og den blå fra en bruktbutikk. 

Dette er en helt vanlig liten palmetype plante fra Ikea, den har skiftet potte i hvert fall to ganger, og selv om bladverket lett visner (i for sterk sol og for lite vann) så kommer det stadig nye, og noen veldig rare gule kuleformede blomster. 

Artige blomster. Planten står i et vestvendt vindu i et ganske kjølig rom. 

Pengeplanter har jeg hatt lenge. De siste årene har jeg flyttet dem til potter med hull sånn at jeg kan ha dem ute om sommeren, de står på et bord i sørveggen. Om vinteren står de inne i et sørvendt vindu. Planten blir en helt annen etter å ha stått ute i noen måneder, og om vinteren hender det at de blomstrer med noen pittesmå blomster. 

Når plantene står ute kommer det også noen blindpassasjerer, som stemorsblomsten her. 

I år feiret vi jul på 1000 meters høyde på hytta i Valdres, det var veldig koselig, men kaldt med noen og tjue minus på det kaldeste. Juletreet ble høstet på egen tomt. Det ligger ute noen bilder på fruhaldshage på instagram. Det skal egentlig ikke vokse grantrær så høyt oppe, men de vokser der allikevel, om ikke så mange. Det blir anbefalt å fjerne både gran og bjørk for å holde landskapet åpent, bjørk blir til ved, mens i hvert fall en gran ble til juletre. Fin var den også. Nå er vi tilbake i lavlandet igjen, og selv om det var snø- og isdekke omtrent hele veien hjem, så var den kaldeste temperaturen hjemreisedagen 6,5 minus, en halvtime innenfor Haugesund, veldig rart.  I dag er det striregn og grønne plener her. 
Ha en fortsatt fin romjul!

10 kommentarer:

 1. Begonia rex er så fine, men de liker seg ikke her av en eller annen grunn. Den du ikke husker navnet på kalles mye forskjellig. Elefantfot, ponnyhale og sikkert mye annet også. Beaucarnea er det latinske navnet.
  Her har det regnet og snødd om hverandre siden 1. juledag, og det samme været har vi i dag også. Ha en fortsatt fin romjul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt med vanningen av Begonia Rex også, vet ikke helt om jeg har knekket koden, for må ta hensyn til at den står foran en radiator her, men det virker som den trenger vann akkurat idet den har drukket den siste dråpen og er tørr, ikke før og ikke etter. :D

   Slett
 2. Hei! Du har mange spennende og vakre inneplanter. I juni tar vi de fleste ut og setter dem under linda. De er litt vare for sollys. Det er morsomt å følge med på hvor godt de trives. Det er vemodig å bære dem inn igjen i slutten av september. Snart er det et nytt hageår. Deilig! Godt nytt år! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lyst til å ta ut flere, men det er akkurat det med solen. Pengeplanten tåler godt sol fra dag 1, men en del av de inneplantene jeg har er nok også litt vare for sollys, så jeg må finne det rette stedet, for her er det ofte for kaldt i skyggen. I tillegg må krukkene ha hull i bunnen, vi får se. :D

   Slett
 3. Inneblomster er kjekt, spesielt om vinteren når vi er mer inne.

  Ønsker deg et godt nytt hageår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, må ha litt inneblomster, selv om jeg ikke er så flinke med dem, det er sikkert. :D

   Slett
 4. Trivelig med den lille blindpassasjeren. Godt nytt år til deg Ingeborg.

  SvarSlett
 5. Ja, noget skal vi have i vinduerne om vinteren, og jeg kæmper også med at få noget grønt til at trives, men du er da lykkedes med mange forskellige og dekorative planter! Dejligt med en lille vinterhave inde i varmen:-) Et rigtig godt nytår til dig Ingeborg!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skaper stemning med planter. For noen dager siden kjøpte jeg meg faktisk en Stueazalea i et anfall av overmot, en plante jeg aldri får til, men nå har den i hvert fall levd her i noen dager. Godt nyttår! :)

   Slett