søndag 21. august 2022

Utestuen

Jeg tenker alltid at jeg skal rydde og ta noen fine bilder fra utestuen, men så langt kommer jeg tydeligvis aldri, men her kommer det noen bilder allikevel, tatt gjennom året, men ikke i rekkefølge. 

Kiwien Jenny vokser langs åpning av utestuen, nesten hele den vestre veggen er åpen (bortsett fra i enden av sittebenken. Ingen kiwifrukter, men flott bladverk og masse fine blomster. 

Er ikke så farlig med fruktene så lenge blomstringen er så fin, blomstrer ganske lenge også. Mot sør er det en vindusrekke (vindu gjenbrukt fra huset), og en sittebenk som det går an å hvile middag på :D

Tidlig på sommeren blomstrer blåregnen (Wisteria) som vokser under glasstaket. 

Senere på sommeren (blomstrer blåregnen igjen, gjerne to ganger, men ikke så mye som første, dette bildet er ganske nytt. Vi fyrer ofte i peisen når det ikke blåser for mye. 

Hald liker farget lys, så her henger fargede lyspærer i taket, blåregnen blomstrer og det gjør også en klatreplante som kalles Magnolia Vine (Schisandra chinensis), er litt skuffet over at blomstene er så pittesmå, og også at de ikke er røde, som bildet på vaskelappen viser. Blomstrer tidlig, sammen med blåregnens første blomstring. 

Denne ble med hjem tidligere i sommer, det er en sommerblomst, som jeg ikke husker navnet på, og som visstnok også kan overvintre på gunstige steder i vår sone to. Jeg syns den ligner litt på Snøsløyfe, som er en plante jeg aldri har hatt, den lukter ganske sterkt av honning. Skal tåle tørke godt, men klarte ikke tre uker hjemme alene. 

Selv om lyslyktene står inne i utestuen må de dekkes til når vi ikke er der, ellers kommer fuglene, tror det må være skjærer, og stikker av med telysene. 

Jeg tror den rustfargede heter Coleum, den var diger i fjor, tok stiklinger, men ingen har fått denne størrelsen. Står stille hva den til høyre heter, men de har jo vært ganske populære de siste årene, og så en liten Pelargonium til venstre da. 

Oliventreet står helt ytterst i utestuen, under tak sånn at det ikke skal få for mye vann når det regner. I fjor fikk det ny krukke, vet ikke helt om det var populært eller ikke. Syns det sturer litt i år. Det står her hele vinteren, men hvis det blir under ti minus lenge flytter jeg det lenger inn, et år fikk det et laken over seg også. 

Helt ytterst i utestuen, ved puteskapet, pleier jeg å ha en del krukker, her Fuksia. 

Til høyre er utekjøkkenet, med grill og kjøkkenbenk. Utestuen går videre til venstre i en liten vinkel. 

Sett utenfra. Dette er et vårbilde, lyngen begynner å blomstre når høsten nærmer seg vinter, og blomstrer helt til våren. Dette er nok i slutten av april, begynnelsen av mai, siden magnoliaen blomstrer i bakgrunnen. 

Bilde tatt fra litt lenger avstand, her er Sporeblomsten i forgrunnen, nå er den nettopp klippet tilbake, men den blomstrer fortsatt. 

Til slutt et bilde fra i vinter, der kiwien langs utestuen er pyntet med julelys. Det hender vi bruker utestuen om vinteren også, men ikke så ofte, bortsett fra grilling da, det foregår hele året. 

Vi bygget opprinnelig utestuen fordi det ofte kan være sterk vind fra sør i denne delen av hagen, med en vegg mot denne vindretningen får vi spist ute mye oftere, og vi kan sitte i ly her også og samtidig få sol om ettermiddagen. 
Nå må jeg ut i hagen igjen, regnet har sluttet og solen skinner, luking står på programmet. 
Ha en fortsatt fin dag. 

8 kommentarer:

  1. Fine bilder fra utestuen din. Blåregnen din skulle jeg gjerne hatt her. Flott kiwi også.
    Ha en fin dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, ja, veldig fornøyd med både blåregn og kiwi, men det tok maaange år å få blomster på dem, selv her i sone to. :)

      Slett
  2. Hei Ingeborg.
    Flott utestue med flotte planter. Å ha blåregn hengende fra taket må være en drøm.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig koselig med blåregn, lunt og et par grader varmere der enn utenfor, men du kan vel ha ute også. :)

      Slett
  3. Hej Ingeborg!
    Det ser riktigt fint ut i utestuen, kan förstå att ni trivs där, speciellt när blåregnet blommar. Så fint. Den lila sommarblomman är riktigt vacker. Ser inte bladen riktigt men blommorna liknar Heliotrop.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Måtte inn og sjekke Heliotrop, tror ikke det er den, for den hadde jeg for noen år siden. Må se om jeg finner kvitteringen, eller kikke etter den til våren :)

      Slett
  4. Fin idé at samle billeder fra hele året, så man kan se hvor meget I bruger jeres udestue. Jeg forstår det er et populært sted at være, for her er vel nok hyggeligt, og sikke mange planter du kan få presset ind her!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er et veldig koselig sted å være, hvor mange blomster som er her avhenger litt av sesongen, men nå var jeg akkurat ute og satt inn noen små krukker med Pelargonia, tror de kan få være der resten av sesongen. Det er i hvert fall meldt mye regn framover, men foreløpig er temperaturen fin. :)

      Slett