onsdag 17. august 2022

Planter med stor voksevilje

En forventer jo ikke akkurat at en markdekkerrose skal klatre til toppen av syrinbusken, eller at en blomkarse skal klare å brøyte seg vei gjennom grønnkålen, men noen ganger er det akkurat det som skjer.

Denne helt vanlige blomkarsen er ny av året, den helter Ladybird Rose, den ble nok litt krøkkete plassert, men har nå brøytet seg vei gjennom grønnkålen og fram i lyset. 

Jeg trodde ikke det skulle bli noe blomstring på dette gule kongslyset i år, planten jeg kjøpte på årets planteloppemarked var så utrolig liten, at jeg regnet med å måtte vente til neste år, men mens jeg var på ferie har den gjort jobben sin. De røde er Fløyelstjæreblom og bakerst en rød klatrerose (Santanar). De lilla bakerst er Mauretansk kattost. 

Regnet jo ikke akkurat med at kongslyset som begynte blomstringen før ferien fortsatt skulle være i gang nå, men det er det. Bak til venstre en av tre grønnkålplanter, og til høyre en liten pilebusk som solen treffer. Grønnkål er jo en grei matplante å ha i bed sammen med prydvekster, men jeg tror jeg må høste litt tidligere enn jeg pleier. 

Jeg har jo vist dette bedet før, til og med fra samme vinkel, tror jeg, men jeg er ganske imponert over at plantene har etablert seg så bra i løpet av noen få måneder (bortsett fra Storkenebb Philostemon da, helt foran i bildet, som stod her fra før). 

En annen plante som viser en utrolig voksevilje er denne bunndekkerrosen, Viking. Den hadde så vidt begynt blomstringen for litt over tre uker siden. Først måtte jeg få laget et stativ til den, for den ville opp og fram helt fra starten av, det lys turkiske stativet skimtes så vidt bak. 

De gule blomstene er Kjempealant, som har en enorm voksevilje i seg selv, den har omtrent vokst gjennom asfalten mot gaten. Foran en helt vanlig lavendel, som også klarer seg bra her. 

Rosen, Viking, jeg understreker en bunndekkerrose, har i år begynt å klatre opp i syrinbusken, det ser ut som den syns det er helt normalt. Jeg har ikke målt hvor høyt det er, bare stativet er høyere enn forventet, dette er en hvit Syrin, og den er ganske høy i seg selv. Roser kan kanskje strekke seg etter lyset hvis de har det for mørkt, men denne rosen har full sol helt til sene ettermiddagen. 

Her er den i syrinen, søte blomster har den også. 

Det er deilig å være hjemme i hagen igjen, nå håper jeg at det skal bli noen dager med oppholdsvær sånn at jeg får luket og ryddet litt etter en tre ukers hjemmealenefest, det første bedet tok to timer, og så kom regnet, men i dag ser det lovende ut.
Ha en fortsatt fin uke. 

14 kommentarer:

 1. Ja der sker meget, når man er væk fra haven, men altid dejligt at komme hjem og se det hele igen.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg nyter å være hjemme igjen, det er bare å ta bed for bed :)

   Slett
 2. Ja, noen planter vokser mer enn andre. Søt blomkarse. Jeg har ikke hatt blomkarse på mange år, men jeg fikk med en gratispassasjer når jeg kjøpte tomatplanter i vår. Blomkarse har egentlig fine blomster. Ja, da har du mye å rydde opp i etter ferien.

  Ha en fin uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har heller ikke hatt blomkarse på mange år, men falt for denne, og den leverer :)

   Slett
 3. Fine bilder av noen av dine bed med blomstring.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. Hej Ingeborg!
  Du har mycket som är fint. Rosen har en vacker färg. Jag köpte ett Franskt kungsljus i vår, men den kommer inte att blomma i år. Hade hoppats att den skulle göra det. Den har en fin rostfärg på blommorna. Blir extra förtjust i din fina krasse, så vacker. Har inte sett den färgen. Har inte odlat krasse på många år, senast åt några larver upp hela växten. Kanske dags att prova till nästa år.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Kongslys er en helt ny staude for meg, jeg har jo visst om den, men aldri hatt den. Jeg trodde bare at jeg kjøpte en plante, men så var to små viklet inn, tenkte at i hvert fall til to små ikke ville blomstre i år, og det er fortsatt en som ikke har blomstret, håper på neste år sånn at det kommer en blomst da også :)

   Slett
 5. 3 ugers fravær betyder meget, og du får travlt nu kan jeg forstå, men dejligt er det med planter som trives og vokser (over al måde:) Din bunddækker-rose er næsten gået amok, men nu får du blomstring i syrenen - igen, og det er jo fint! Også grønkålen 'blomstrer', men blomsterkarse finder jo altid en vej. Det må være skønt at komme hjem til sådan en have hvor alting trives!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ja, ikke alt som trives like godt, men det legger en liksom ikke merke til. :D

   Slett
 6. Akkurat nå angrer jeg på at jeg ikke kjøpte kongslys da jeg var innom et gartneri forleden. Jeg sto med den i hånda, men ombestemte meg :-(

  SvarSlett
 7. Det ser väldigt frodigt och härligt ut i dina planteringar och den lysande cerise Lychnisen är så vacker nu.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Fløyelstjæreblomsten har blitt et veldig hyggelig bekjentskap, spesielt denne fargen :)

   Slett