fredag 3. juni 2022

Planter rundt inngangsdøren

Plantene som skal vokse i nærheten av inngangen til huset må tåle mye, dette er hagens kaldeste sted med mye vind og lite sol, det vil si bare om formiddagen.  

Klematisen har kommet seg opp til balkongen, dette er en Montana, men ikke Rubens selv om den ligner veldig. Jeg leder den i alle retninger, og har også lyslenker i den. I tauet ved siden av den turkise døren klatrer en Gullklematis. 

Klematisen sett fra inngangsdøren, her har vi i år to margeritter, og i hjørnet til venstre en Eføy, som står her hele året. 

På litt lengre avstand eføyen til venstre. 

I de to urnene i forkant er det litt forskjellig fra år til år, dette året ble det Stemor. Den grønne til høyre er en klatrende Vivendel, som også er på vei oppover mot balkongen. 

Stemor er både enkelt, rimelig og holdbart, og så tåler de en hel del. 

Sitteplassen foran bambusen (som fortsatt er litt preget av vinteren, men den kommer seg nok), blir ikke så ofte brukt, det er nesten alltid kaldt her. Inngangsdøren skimtes øverst til høyre. 

Trappen sett fra sør, fint og solrikt på formiddagen. Flesteparten av krukkeplantene her er Fuksia, men de har ikke kommet så langt, det har vært en kald vår. 

Til slutt et bilde av Klematis Montana Rubens, som vokser på jentenes gamle lekehytte, nå en hagebod, som det til tider er vanskelig å komme inn i. Vintergrønt foran er Myrteleddved (også kalt Ligusterleddved), og til venstre tujahekken, alle tre trenger en klipp. 

Ha en deilig helg i hagen, i hvert fall håper jeg på det her. 

14 kommentarer:

 1. Koselig inngangsparti med klematis og fine krukker.

  Ha en fin pinse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, du og, ja, gjelder å være der på riktig tid. :)

   Slett
 2. Det kan være en stor udfordring at finde planter til udsatte steder, men det ser ud til, at du har gjort dig nogle gode erfaringer, for det er da et dejligt indgangsparti, du har fået dig.
  God pinse. Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk du og, ja, de finnes hvis en leter, de vokser ikke like godt, men klarer seg på et vis. :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Din klematis är makalöst fin, den ser ut att trivas riktigt bra. De små violerna eller minipenséerna är så hållbara och användbara. De finns här i både krukor och amplar.
  Ha en fin Pingsthelg!
  /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, du og, ja, nå er det bare litt vanning inne og så er det rett ut i hagen. Klematisen klarer seg fint, men den kunne nok ikke ha vokst på andre siden av trappen. :)

   Slett
 4. Det var ett vackert parti och klematisen är underbar. Nu odlar jag om jag vågar flytta min som står väldigt skyddat - jag har trott att den är lite mindre härdig. Nu ska jag nog fundera på en plats där den får synas bättre.

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Begge montanaene mine står egentlig utsatt til, men denne ved inngangspartiet har det verst både når det gjelder jord og kald vind. Rubens, som vokser på lekehytten har jo strukket seg mot nord og vinden, så den bryr seg tydeligvis ikke om det. :)

   Slett
 5. Selvom indgangen er i skygge og blæst er det vigtigt at finde planter der kan hygge ved hoveddøren, og du har fundet noget der virker! Flot klematis og fine krukker hygger - og det lille bord med stole ligeså. Jeg synes du har givet et godt signal om alt det der venter i haven:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo alltid noe som passer, så får en bare la være å tenke på alt det som ikke gjør det. :D

   Slett
 6. Åh - du er heldig, som kan ha Montana-klematis. Praktfulle! Har samme forhold ved inngangspartiet. Gjelder bare å finne noen (roser og klematis) som kan trives :) En dvergsyrin i krukke klarer seg fint her. God helg videre!
  /Irene

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har faktisk plantet en Ritausma-rose lenger ut, ser ut som den har klart seg fint i vinter, gjelder å ikke få for mye regn med den, tror jeg. :)

   Slett
  2. Kan være noe der. Jeg har to store Duchesse de Montebello der, som klarer seg veldig bra.

   Slett
  3. Den så veldig fin ut, og at den tåler skygge er jo supert, den må jeg se etter. :)

   Slett