søndag 19. juni 2022

Fru Halds hage juni - og overraskelser

Da var det tid for juni-kapittelet av hageboken Fru Halds hage, som kom ut i 2016, men som fortsatt lever et slags liv. Selv bruker jeg den spesielt hvert år når jeg skal kalke, fordi jeg alltid glemmer hvilke planter som skal ha kalk, og ikke. Og så bruker jeg ofte planteregisteret bakerst i boken hvis jeg har glemt ut herdighet eller hva en plante liker. Men altså først, juni. 

Klikk på bildene så blir de større, og teksten blir enklere å lese. 


Og så over til nåtid, det er så kjekt når det dukker opp planter som jeg har glemt at er der, som for eksempel disse fiolene. 

Min farmors orientvalmuer skriver jeg om i boken, og de blomstrer akkurat nå, de har en sånn utrolig personlighet. 

Nå er nesten alle løkblomstene som jeg har i krukker avblomstret. De blir tatt opp og satt et annet sted, noen regner jeg med skal blomstre igjen, og noen blir kanskje borte for alltid, umulig å vite. Kanskje blir de til overraskelser i framtiden. 

I år har det vært et fantastisk syrinår for denne helt ordinære lilla varianten, det har duftet syrin i hele hagen, og det gjør det fortsatt, men nå har de begynt å bli brune. Den hvite har imidlertid begynt blomstringen, og jeg kjøpte en ny rødlilla i fjor som fortsatt blomstrer fint. 

Her er det regnvær i dag, men kanskje blir det en tur ut i ettermiddag, i hvert fall i drivhuset for å vanne, og binde tomatene bedre opp.
Ha en fortsatt fin dag.  

16 kommentarer:

 1. Din bok ser helt underbar ut med fantastiska bilder! Ja sommar och så en mening med livet, tänkvärt...
  Kanske är det att se det där enkla i det gröna? att inte gnälla över allt ogräs och njuta av stunden? Kanske...
  Kram från ett grått Öland & Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det aller beste, når alt bare flyter :)

   Slett
 2. Hej Ingeborg!
  De senaste dagarnas värme har bjudit in till lata dagar, men det är konstigt, jag hittar alltid något att göra. Härligt med syren som blommar fortfarande, mina vanliga bondsyrener har blommat klart, men köpte en ny liten, som blommar lite senare.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig å forlenge syrinblomstringen med forskjellige sorter. Her er det meldt varmt framover, gleder meg. :)

   Slett
 3. Gamle syrbusker dufter helt fantastisk synes jeg. Flott fylt Valmue.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en utrolig fin duft, så sommerlig. :)

   Slett
 4. Dejligt du selv har glæde af at slå op i din bog! Det er sådan jeg også bruger min blog.
  De store staudevalmuer er fantastiske, og som du siger, fylder de med deres personlighed i den korte tid de blomstrer. Dejligt syrenerne har blomstret så længe! Her dufter der overalt af hyld for tiden, og det er også skønt!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Måtte ut og sjekke, men hyllen har startet blomstringen her også, foreløpig har nok duften blitt overdøvet av syrinene, men nå er det hyllens tur, ja. :)

   Slett
 5. Jeg leser den gamle dagboken din med interesse, og det er morsomt å se tilbake på egen blogg også. Ting er i endring hele tiden. Jeg er så enig med deg angående skvallerkålen, for der er det bare gift som duger dessverre.
  Ha en fin uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nye hageeiere vil alltid prøve nye ting, og det er fint syns jeg, hadde vært flott med noe miljøvennlig som tok skvallerkålen. :)

   Slett
 6. Meningen med livet - att njuta sommar som vinter tänker jag. Och att känna och fånga de där ofta flyktiga stunderna med känsla av lycka. De inträffar i och för sig ganska ofta sommartid i trädgården... ..som gårdagens första smultron :)

  Jag förundras över växter. När jag läser om Ranunculus amplexicaulis ska den stå i ett väldränerat stenparti. Jag tryckte ner några krukor med fröplantor i ett fuktigt, oerhört välgödslat torvparti och de växer och blommar som galna.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en del planter som tåler mer enn en tror, og andre vekstforhold, godt det også gjelder vakre planter :)

   Slett
 7. Hei Ingeborg! Det er morsomt å se og lese om juni. Det er en måned vi kunne ha mange av, men det er vel derfor at vi har bare en, at den blir så verdifull. Orientvalmuen minner meg om en balettkjole med lag på lag. Vakker! Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er virkelig en måned som har forsvunnet for meg i år, må passe på å nyte og gjøre mest mulig av den siste uken. :)

   Slett
 8. Der fikk jeg sniklest litt i boka, og festet meg ved akeleier fordi jeg har sådd en gul akeleie i år. Den sår seg ikke selv ute, og må såes inne ble jeg fortalt. Den har ikke blomstret enda, og jeg er litt spent på hvordan den blir.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende, det finnes jo så mange akeleier. Det stod en akeleie her da vi overtok hagen for 27 år siden, ikke en sort, men én blomst. Noen år senere hentet jeg frø av en nesten blåsvart i en skogskant, etter hvert har hagen blitt full av akeleier, og de siste årene har jeg kanskje sådd to forskjellige, de begynner også å gjøre seg gjeldende. Har aldri hørt om akeleier som må sås inne, men det går jo fint også. Jeg har sådd noen inne i år, fordi jeg i fjor plutselig fikk en to-tre som var annerledes enn de andre, og vil prøve å få flere av dem. Småplantene luker jeg ellers bort som ugress. :)

   Slett