mandag 31. august 2020

Sommerblomster som overvintres

 Hva skal en egentlig kalle sommerblomster som overvintres? Alle som dør hvis de etterlates ute gjennom vinteren? Grensene er kanskje litt flytende?

Pasjonsblomsten har vært fin i år, den har klatret helt opp til taket i utestuen. Om vinteren bor den i kjelleren, i år må den vel beskjæres kraftig. 

Bougainvilleaen stod med sine lilla blader i stuen gjennom store deler av vinteren, før den fikk komme en tur ned i kjelleren. I år har den gått litt for lut og kaldt vann i drivhuset, den sturer litt når den ikke får nok vann, men nå har den i hvert fall begynt å få lillafargen. 

I år har jeg valgt å ha georginene i drivhuset helt til nå nylig. I fjor hadde jeg jo noen gigantiske, de har jeg gitt bort, men har fortsatt noen i krukker. I vinduskarmen bakerst står en Ynde til venstre og en Kapersplante til høyre. 

De er jo fine, men trives fortsatt ikke helt optimalt hos meg. 

Hva denne heter aner jeg ikke. Jeg har jo noen andre sorter også, men de gjør liksom ikke så mye av seg. 

En tenker kanskje ikke akkurat på disse plantene som sommerblomster, ikke fuksia heller. I år har jeg en av dem, i krukke på veggen under tak, det er jo litt risikabelt i forhold til å glemme vanning, men det har gått fint, og den ser ut til å trives veldig godt. Platinum er navnet. 

I år har jeg en spesiell liten plante for første gang, jeg vant den på hagelaget, det var en foredragsholder fra Bergen som hadde den med. Den heter Australsk Viol, og han fortalte at han hadde fått en avlegger fra Fredensborg Slotshave i Danmark, den hadde opprinnelig vært en bryllupsgave til kronprinsparet i 2004. 

Australsk Viol (Violaceae Viola hederacea) må overvintres inne, og jeg klarte å holde liv i den. Den sprer seg med utløpere, så kanskje jeg skal prøve å se om jeg kan få litt av den til å overvintre ute, den skal tåle litt frost. Den blomstrer hele sommeren (og inne om vinteren vil jeg si), veldig søt er den. 


En Ynde har også klart overvintringen, og i motsetning til i fjor, så har den faktisk fått godt med blomster i år. Den står i drivhuset. 

Jeg tenker kanskje ikke akkurat på Pelargonia som en sommerblomst, den kan jo like gjerne være en stueplante, men flesteparten av mine må finne seg å være i kjelleren gjennom vinteren. 

Det har vært en fin helg, og fortsatt ser det ut til at det blir fint hagevær framover, alltid mye å ordne før høsten etter hvert setter inn for fullt. Ha en fin ny uke. 

8 kommentarer:

 1. Det var en nydelig farge på din pasjonsblomst. Jeg har en som er helt hvit. Jeg kjøpte den i vår, og da var den bare en liten pinne. Nå dekker den hele veggen ved trappen, og den må også klippes kraftig ned.
  For meg er både pelargonia og fuchsia overvintringsplanter. Så jeg regner ikke de som sommerblomster. Men hvis en ikke har overvintringsmuligheter så dør de jo.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er pelargonia og fuksia for meg også, men grensene er litt slingrete. Kanskje sommerblomster bare er de som ikke kan overvintres, men i vinter overvintret både de vanlige prestekragene og spansk margeritt ute her, overlevde og ble fine, for det er jo to forskjellige ting :)

   Slett
 2. Fine plantebilder Ingeborg.
  Jeg la mest merke til den Australske fiolen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ja, den er fin den fiolen, jeg får prøve å ta vare på den gjennom neste vinter også :)

   Slett
 3. Hei, så fine planter du viser! Flerårige om man tar de inn :)
  Lekker den fiolen! Har prøvd å overvintre den ute - pakket den litt ekstra inn, men det gikk dårlig.
  Min nedstammet ikke fra noen slotshave da :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan jo være den overvintrer dårligere hvis den ikke kommer via slottshaven :D fra spøk til alvor, han som donerte den til hagelaget sa at han alltid tok den inn, men at det hente at noen ble værende igjen i bedet og klarte seg. Jeg hadde min i stuen så lenge den var fin (stod at den kunne overvintres i stuetemperatur), men etter hvert satt jeg den i vinduet på et kaldt rom. :)

   Slett
 4. Hei!
  Aller først, du har et kjempefint veksthus. Vi har alle dahliane i krukker. Dahlia er jeg veldig glad i. Fuksia er det utrolig mange varianter av. Spennende. Flotte bilder du har tatt. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Tror ikke jeg er noe særlig flink med georginer, vet ikke om jeg gir dem for lite vann eller for lite gjødsel, men syns de ser tufse ut (ingen overveldende blomstring som den du har). Jeg må skjerpe meg til neste :)

   Slett