søndag 23. august 2020

Plantestativ

 Noen planter trenger å klatre eller bindes opp, andre trenger å støttes, enten det er på grunn av vinden eller regn eller bare fordi de har svake stilker. Her kommer noen av mine plantestativ. 

I espalieret på veggen henger det krukker, hovedsakelig med forskjellige Pelargoniaer. De svarte stativene kjøpte jeg på Åhlens for mange år siden, og jeg så noen lignende på en butikk tidligere i vår, men dumme meg kjøpte ikke, og nå husker jeg ikke hvor det var. Den røde kurven er en gammel sykkelkurv. 

Espalieret er egentlig satt opp på grunn av den grønne planten i bakgrunnen, nå viser det seg at den hefter seg til veggen, vet ikke hvor smart det er. Den er plantet helt tilbake i 2014, og vokser seg litt større for hvert år, den heter Campsis Madam Galan, en trompetblomst. Den skal bli seks meter høy og har foreløpig ikke blomstret. Tåler minus tjue. Hvis noen har erfaring med den så høre jeg gjerne om det. 

Plantene i krukker har jeg her mens Gale Madam får vokse seg til, den rosa pelargoniaen tror jeg faktisk knakk i en sommerstorm for et par netter siden, jeg støttet den store blomsten opp, så får vi se. En er jo utsatt her oppe i høyden. 

I vår laget Hald dette rosestativet til meg, etter modell presentert i Norsk Hagetidend. Rosen som vokser her heter Viking, og er egentlig en bunndekkerrose. 

Jeg vet ikke jeg, bunndekker og bunndekker. De gule blomstene til høyre er Kjempealant. 

De lilla blomstene som klatrer sammen med rosen er bunndekkerplanten høststorkenebb, den klatrer faktisk noen steder ganske høyt, jeg har den jo over alt. 

Jeg lar meg jo stadig friste av eksotiske roser, austinroser for eksempel, men Viking trives mye bedre i mitt klima, kanskje derav navnet. Den er remonterende fra juni - oktober, og er herdig til H5. 

I denne stativet, som er et gammelt bambusbord som har mistet bordplaten sin vokser også en rose, brother Cadfael, den kan bli 170 cm høy, men er ikke der helt ennå, dette bildet er fra tidlig i sommer, den har blomstret litt i år, men ikke overdådig vil jeg si. Den vintergrønne busken i bakgrunnen er Laurbærhegg. Klatrestativet fungerer sånn noenlunde, selv om dette kanskje er litt lett. Ulempen med et kraftigere er at stilken kan knekke rett av mot kanten, noe som skjedde med en annen rose i sommer. 

I fjor ble denne luftige leveggen satt opp, planen er at den i framtiden skal dekkes av Villvin, roser og klematis. I mellomtiden har jeg i år plantet dufterter og sukkererter. Her ser en også at høststorkenebben blir ganske høy. De røde til høyre er Løvemunn og de røde til venstre er rosen Darcy Bussell. 

Sukkerertene hadde en litt treg start, men nå er det skikkelig fart i dem. De klatrer delvis på egenhånd og får delvis litt ekstra hjelp ved at jeg har festet hyssing i rutene. 

Sukkererten Oregon Sugar Pod, som jeg er veldig fornøyd med, har hatt stor avling, klatrer i den andre enden av espalieret. 

I klematisrommet er det litt forskjellige klatrestativ, på espalieret til venstre klatrer blant annet klematisen Piilu, på stigen som henger på gjerdet til høyre klatrer klematisen Hagley Hybrid sammen med rosen New Dawn. 

I det mest skyggefulle hjørnet av rommet klatrer en gullklematis, den klatrer i et digert tau som jeg fant etter en storm for noen år siden, for at den skal klare å komme helt opp på taket av utestuen har den fått litt ekstra tauhjelp der. 

Ytterst i rommet vokser klematisen Montana (variant av rubra, men ikke den samme som jeg har inne i hagen, og som er mye større), på den andre siden av trappen vokser en Vivendel, av den ville duftende typen. Den er en stikling tatt fra vivendelen som vokser inne i hagen. Dette bildet er fra tidligere i sommer, blomstringen skjer på forsommeren. 

På espalieret ved siden av terrassedøren vokser enda en klematis, Miss Bateman, den vokser i denne tønnen, sammen med Tagetes Tangerin Gem. Det er første sommer Miss Bateman har blomstret godt, men blomstringen er over nå, kanskje kommer det en ny litt senere hvis jeg er heldig. Nå i sommer vokser det også noen dufterter her, de står i en relativt liten beholder, og jeg er egentlig ganske overrasket over at de har klart å strekke seg oppover i det hele tatt. I den andre tønnen med Tagetes vokser det også et ferskentre, ingen fersken i år, men jeg håper på neste år. 

I går plaskregnet det mesteparten av dagen, men temperaturen var ganske fin, jeg var litt ute, men med valpepass var det ikke akkurat så mye jeg fikk gjort. Nå ser det ut som det har blitt opphold, og da må jeg ta meg en tur ut. Ha en fortsatt fin helg.  

16 kommentarer:

 1. Jeg forstår godt at du har solide oppheng på veggen hos deg. Med så mye vind som hos deg så må plantene tjores fast. Så flotte plantestativ du har! Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og så er det ikke alltid jeg er like kjapp til å gjøre det, tjore fast, eller høre på værmeldingen og ta bort ting som kan bli ødelagt. Må bli flinkere :)

   Slett
 2. Plantestativ er veldig spennende, vakkert og nødvendig. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg må begynne å tenke på det tidligere på året :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Du har många fina rosor och klematis, och fina stativ. Rosen ser ut att trivas alldeles utmärkt med sitt nya stöd. Montana är så vacker.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye som vokser mye bedre når det får støtte eller blir bundet opp :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg.
  Stativer er en nødt til å ha. Og særlig i år hvor planter har vært ekstra frodig og skutt i været.
  Nydelig clematis.
  God mandag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ja, jeg kan bli enda flinekre på dette. :)

   Slett
 5. Det hjemmelavede rosenstativ er særligt fint, som det kikker op med den lyse top mellem planterne.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig fornøyd med det, hvem tenker at man skal trenge plantestativ til en bunndekkerrose :D

   Slett
 6. Uwielbiam w ogrodzie wszystko co się wspina lub zwisa. Daje wrażenie ogrodu pionowego! Powojniki, groszki, róże na pergolach - wszystko cudowne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Google translate: "Jeg elsker alt som klatrer eller henger i hagen. Det gir inntrykk av en vertikal hage! Clematis, prikker, roser på pergolaer - alt fantastisk!" Jeg også Ludmila :)

   Slett
 7. Stativer og klatremuligheter er et must i hagen, og blomster i høyden er ekstra flott:)
  Liker godt å bruke "rester" av ting som du nevner sykkelkurv, eller annet en kan komme over. Sjarme det:)
  God helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er stadig på jakt i kjeller og garasje for å se om det er noe jeg kan finne :)

   Slett
 8. Kjempeflott rosestativ! Bunndekkere er jo breiere enn de er høye, og de beieste klatrer gjerne om de får lov. Ja, det gjør også storkenebb :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Virkelig et pluss at Vikingrosen kunne klatre :)

   Slett